KORISTNO

Primer različnih situacij in koliko plače boste dobili

Natisni0
Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. To je storila z namenom ohranitve delovnih mest zaradi razmer na trgu, ki so in bodo nastale kot posledica izbruha novega koronavirusa.

Kaj je cilj zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače?

Ključni cilj vlade je, da v delovnih razmerjih zadrži čim več ljudi ter da ohrani njihove pravice. S tem bi zmanjšali pritisk na odprto brezposelnost, pravijo v vladi. Na drugi strani pa želijo olajšati položaj delodajalcem, saj se posledice virusa že odražajo v slovenskem gospodarstvu.

PREBERI ŠE
Šole in vrtci bodo zaprti. Kam z otroki?

Država bo na podlagi interventnega zakona delodajalcem priskočila na pomoč v dveh primerih:

1. primer: ko delodajalec zaradi slabega poslovnega položaja ne bo mogel zagotavljati dela hkrati najmanj 30 % zaposlenim delavcem in jih bo zato napotil na začasno čakanje na delo. V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80% osnove za nadomestilo plače. Breme delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo v višini 60 odstotkov nosijo delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država.

2. primer: ko delavec zaradi karantene odrejene z odločbo ministra za zdravje, ne bo mogel opravljati dela. Tudi v tem primeru bo upravičen do nadomestila v višini 80% osnove za nadomestilo plače. Breme nadomestila za čas odrejene karantene v celoti nosi država.

Vir podatkov: Vlada RS

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače
Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plačeFOTO: Facebook