Ne v delnice in sklade, Hrvati vlagajo premoženje v nepremičnine

Ne v delnice in sklade, Hrvati vlagajo premoženje v nepremičnine

M.M.
14.10.2021, 4:30
0
Hrvaški strokovnjak za nepremičnine je razložil, da je želja po lastniški nepremičnini "že del hrvaškega genetskega koda".

Zagreb
ZagrebFOTO: iStock

Tako kot smo Slovenci nagnjeni k temu, da si želimo imeti lasten dom in celo vlagamo v nakupe dodatnih nepremičnin, so tudi Hrvati že dolga leta odločeni, da je najboljša investicija tista, ko višek denarja vložijo v nakupe nepremičnin. "To je del hrvaškega genetskega koda varčuje se v nepremičninah. Rekel bi, da nismo izobraženi za varčevanje v delnicah, niti v skladih ... Pri nas se enostavno vlaga v nepremičnine," je za hrvaško nacionalno televizijo dejal strokovnjak za nepremičnine Boro Vujović

Slednji primerja želje družin v preteklosti in sedanjosti. "Veste, kako je bilo nekoč pritličje za starše, prvo nadstropje za otroke, še eno nadstropje za vnuke. To so hiše, ki niso prilagojene potrebam današnjih kupcev, zato se ne prodajajo, ker ne zadovoljijo potreb trenutnih kupcev," je razložil Vujović in dodal, da so novogradnje trenutno absolutni hit na trgu nepremičnin. Kupci v primeru novogradenj vedo, da so zgrajene po protipotresnih standardih, so nove, imajo dvigala, parkirna mesta in vse tisti, kar sedanji način življenja zahteva. 

Spregovoril je tudi o najemu. Novinarji so predstavili zgodbo najemnika iz Pulja, ki si želi lastne nepremičnine, a si je ne more finančno privoščiti. Tudi v najemu mu je izredno težko, pravi. Z družino je najemniško stanovanje dolgo iskal – za stare in majhne bi moral odšteti 450 evrov, za lepe pa od 700 do 800 evrov, pravi in dodaja, da resnično ne ve, kdo si lahko na Hrvaškem privošči takšne cene najemnin. 

Strokovnjak za nepremičnine je razložil, da so zaznali trend, ko lastniki oddajajo lastno nepremičnino, sami pa živijo nekje drugje. Zavedanje, da imajo lastniško nepremičnino jih pomirja. 

Vprašanje, ki se poraja, pa je, kaj se bo zgodilo, ko bodo na Hrvaškem lahko tuji državljani neovirano kupovali nepremičnine. Vujović meni, da si bo nekdo z nemško ali francosko plačo lahko brez težav privoščil nakup na Hrvaškem. Cene, ki so že sedaj visoke, torej ne bodo padale, ko pa se še sprostijo nakupi za evropske državljane, bo izziv še večji, meni. 

PREBERI ŠE
Nepremičnine v tujini: koliko stanejo na Hrvaškem, v Grčiji, Turčiji in Črni gori

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke