Evropska stanovanjska kriza: Po stanovanjih povprašujejo pol leta, cene so nore

Evropska stanovanjska kriza: Po stanovanjih povprašujejo pol leta, cene so nore

M.M.
11.11.2023, 4:45
0
V številnih evropskih mestih je skoraj nemogoče najti stanovanje za najem. V francoski prestolnici tako moraš iskati več kot šest mesecev, da najdeš opremljeno garsonjero.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Cene najemnin v Parizu so se v letošnjem tretjem četrtletju zvišale za odstotek, kažejo podatki nepremičninske agencije Lodgis, poročata Euronews in TPortal.

To rahlo rast je mogoče pojasniti z dejstvom, da so najemnine v Parizu od leta 2019 omejene. V drugih večjih francoskih mestih je bilo povečanje veliko večje: več kot 10 odstotkov v Bordeauxu in skoraj 15 odstotkov v Aix-en-Provence.

"Stanovanjska kriza se zaostruje in povpraševanje nenehno narašča," je dejal Alexis Alban, predsednik Lodgisa. "Opažamo tudi vrnitev mednarodnih najemnikov, študentov in mobilnih strokovnjakov, ki se še naprej odločajo za dolgoročni najem opremljenih nepremičnin," je dodal Alban.

Skoraj tri četrtine strokovnjakov je poročalo o zmanjšanju števila stanovanj, ki so na voljo za najem, v primerjavi z lanskim letom, kažejo podatki Francoske nacionalne zveze za nepremičnine (FNAIM).

PREBERI ŠE

Slovenci kot nepremičninski tajkuni

Napetost na najemniškem trgu se je še povečala zaradi olimpijskih iger leta 2024, ko se bo v Parizu pojavilo veliko število obiskovalcev, prostovoljcev in ekip.

Vlada se je soočila s kritikami, ko se je odločila izseliti več kot 2000 študentov iz stanovanj z nadzorovano najemnino, da bi čez poletje nastanila olimpijsko osebje.

Dnevna soba
Dnevna sobaFOTO: Adobe Stock

Pariz ni edino evropsko mesto, ki se sooča z resnim pomanjkanjem nepremičnin

V Londonu povprečna najemnina enosobnega stanovanja v središču stane skoraj 2500 evrov na mesec. V Amsterdamu je več kot 1500 evrov na mesec.

Pod pritiskom stanovanjske krize so se mestne oblasti na Dunaju, v Parizu, Amsterdamu in drugih mestih odločile omejiti najemnine, kot je Airbnb, ki veljajo za odgovorne za pomanjkanje razpoložljivih nepremičnin na trgu.

Berlin je preklical prepoved Airbnb, vendar stroga pravila z visokimi kaznimi ostajajo v veljavi.

Druga rešitev je obdavčitev praznih stanovanj, da bi spodbudili najemodajalce, da jih oddajajo. Španija in Francija sta ubrali to pot.

Na drugi strani Atlantika sta Vancouver v Kanadi in Washington v ZDA sprejela podobne ukrepe, San Francisco in Honolulu pa o tem še razpravljata. 

PREBERI ŠE

Ženi ni povedal, da je kupil kar tri hiše