Kako bo irska vlada porabila Applovih 14 milijard evrov?

Kako bo irska vlada porabila Applovih 14 milijard evrov?

M.M.
18.09.2024, 4:13
0
Sodišče EU je v dokončni odločitvi potrdilo sklep Evropske komisije, da je Irska ameriškemu velikanu Applu odobrila 14 milijard evrov nezakonitih davčnih ugodnosti. Sedaj so irsko vlado obvestili, da mora od podjetja Apple izterjati 14 milijard evrov neplačanih davkov.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Toda kako bo irska vlada uporabila ta nepričakovan izkupiček?

Odplačilo državnega dolga

Najbolj dolgočasna in konservativna stvar, ki bi jo lahko storila vlada, je zmanjšanje državnega dolga. Konec lanskega leta je irski neto javni dolg znašal približno 181 milijard evrov. Z uporabo celotnega nepričakovanega izkupička za odplačilo dolga bi se ta zmanjšal za skoraj 8 odstotkov, poroča spletna stran BBC.

To bi pomagalo zmanjšati znesek, ki ga mora vlada plačati za obresti na dolg, državi pa bi v primeru gospodarske krize zagotovilo nekaj več prostora za dihanje. Vendar to ni nujno, saj dolg po mednarodnih standardih ni posebej visok, poroča BBC.

V primerjavi z Združenim kraljestvom, kjer je neto dolg približno 100-odstoten, je v razmerju do nacionalnega dohodka približno 60-odstoten. Pojavil se je predlog, da bi bilo treba v skladu s pravili EU denar uporabiti za zmanjšanje dolga, vendar irski finančni minister Jack Chambers pravi, da temu ni tako.

Irska
IrskaFOTO: Dreamstime

Izgradnja infrastrukture

Irsko gospodarstvo si je močno opomoglo od bančne krize in varčevalnih ukrepov konec leta 2000. Vendar pa njena infrastruktura ni dohajala te rasti. Potrebne so znatne naložbe v energijo, vodo in stanovanja. Ali bi bilo torej mogoče 14 milijard evrov uporabiti za zagon obsežnega programa javnih del?

Irski premier Simon Harris je namignil, da je to možno. "Obstajajo jasna področja, na katerih bi veljalo razmisliti o infrastrukturi, stanovanjih in drugih področjih, kjer obstajajo omejitve," pravi. 

Potencialna težava pri tem je pomanjkanje gradbenih delavcev. Irska je skoraj tehnično polno zaposlena, zato očitno ni rezervne vojske delavcev, ki bi bili pripravljeni kopati jarke in polagati bloke. Če bi skušali kratkoročno veliko porabiti za gradbeništvo, bi to lahko samo spodbudilo inflacijo, kar pa nikomur ni v interesu.

Investicija

Irska vlada je začela postopek ustanavljanja državnega premoženjskega sklada v višini 100 milijard evrov in drugega sklada v višini 14 milijard evrov za zaščito izdatkov za infrastrukturo v času gospodarske krize. Ta sklada se ustanavljata z delom nepričakovanega davka na dobiček, ki ga je Irska v zadnjih letih prejela od velikih svetovnih podjetij.

Od leta 2024 do leta 2035 bo v glavni sklad vsako leto vplačan znesek v višini 0,8 odstotka BDP.

Glede na donosnost naložb bi lahko sklad do leta 2035 znašal 100 milijard evrov. Vlade lahko nato črpajo donose iz naložb sklada, ne da bi izčrpale prvotni kapital.

Vlaganje denarja v sklad bi lahko pomagalo doseči cilj 100 milijard evrov pred letom 2035.

Povzeto po BBC