Lani rekordna rast zaposlovanja v tem sektorju

Lani rekordna rast zaposlovanja v tem sektorju

STA
09.10.2024, 4:54
0
Kitajska s 7,4 milijona delovnimi mesti tako predstavlja 46 odstotkov vseh delovnih mest v sektorju. Sledi EU z 1,8 milijona zaposlitvami ...

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Lani je bilo v sektorju obnovljivih virov energije po svetu ustvarjenih rekordnih 2,5 milijona novih zaposlitev, od tega večino na Kitajskem, sta v najnovejšem poročilu zapisali Mednarodna agencija za obnovljivo energijo (Irena) in Mednarodna organizacija dela (ILO). Zaposlovanje v sektorju je tudi sicer zemljepisno zelo neenakomerno razdeljeno.

Število zaposlitev po svetu se je v sektorju obnovljivih virov energije povečalo za 18 odstotkov, s 13,7 milijona leta 2022 na 16,2 milijona lani.

Na Kitajskem, kjer so v 2023 namestili skoraj dve tretjini novih svetovnih zmogljivosti sončnih in vetrnih elektrarn, so lani v sektorju obnovljivih virov dodali 1,84 milijona delovnih mest.

Sončne elektrarne
Sončne elektrarneFOTO: Shutterstock

Skupno poročilo Irene s sedežem v Abu Dabiju in ILO, organizacije Združenih narodov s sedežem v Rimu, kaže na neenakomerno porazdeljeno delovno silo v svetu. Kitajska s 7,4 milijona delovnimi mesti tako predstavlja 46 odstotkov vseh delovnih mest v sektorju. Sledijo EU z 1,8 milijona zaposlitvami, Brazilija z 1,56 milijona ter ZDA in Indija s skoraj milijonom zaposlitev v sektorju obnovljivih virov energije.

V Afriki je bilo glede poročilo, objavljeno med tednom, lani le 324.000 zaposlitev v sektorju, čeprav je na celini "ogromen potencial obnovljivih virov".

"Energetski prehod in njegove družbeno-ekonomske pridobitve ne bi smele sloneti na eni ali dveh regijah," je ob tem izpostavil generalni direktor Irene Francesco La Camera.

Poročilo navaja še, da so sončne celice ali fotovoltaika največji delodajalec s 7,2 milijona delovnimi mesti po vsem svetu, od tega 4,6 milijona na Kitajskem.

Tekoča biogoriva zaposlujejo 2,8 milijona ljudi, od tega tretjino v Braziliji, medtem ko so se delovna mesta v hidroelektrarnah nekoliko zmanjšala, in sicer z 2,5 milijona leta 2022 na 2,3 milijona, kolikor so jih zaposlovale lani.

Na področju vetrne energije pa Kitajska in Evropa predstavljata 52 oziroma 21 odstotkov od 1,5 milijona svetovnih delovnih mest.

Organizaciji sta v poročilu izpostavili še, da morajo politike podpirati ukrepe v smeri večje raznolikosti delovne sile in enakosti spolov, da bi zadostili vse večjemu povpraševanju energetskega prehoda.