Idris Elba: Zakaj načrtujem selitev v Afriko

Idris Elba: Zakaj načrtujem selitev v Afriko

M.M.
27.10.2024, 4:27
0
Britanski igralec Idris Elba je razkril, da se bo v naslednjem desetletju preselil v Afriko in tako podprl filmsko industrijo na tej celini.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

52-letni zvezdnik priljubljene serije The Wire Idris Elba je za britansko spletno stran BBC razkril, da on stoji za nastajajočimi projekti izgradnje filmskega studia na tanzanijskem otoku Zanzibar in filmskega studia v ganski prestolnici Akra. Elba, ki se je rodil v Londonu, je po materi iz Gane, po očetu pa iz Sierre Leone. Močno je navezan na Afriko.

Svoj zvezdniški vpliv želi izkoristiti za podporo afriškemu razvijajočemu se filmskemu poslu, saj pravi, da je ključnega pomena, da Afričani pripovedujejo svoje zgodbe. "Vsekakor bi razmislil o tem, da bi se tu naselil. No, niti ne razmislil to se bo zagotovo zgodilo," je dejal v intervjuju ob robu srečanja filmske industrije v Akri. "Mislim, da se bom preselil v naslednjih petih, desetih letih, če bo Bog dal. Tukaj sem, da okrepim filmsko industrijo, to je desetletni proces, tega ne bom mogel storiti iz tujine. Biti moram v državi, na celini," je razkril. 

Toda v duhu panafrikanizma se ne bo zavezal, da bo živel v določenem kraju. Panafrikanizem je sicer načelo ali zagovarjanje politične zveze vseh avtohtonih prebivalcev Afrike. "Živel bom v Akri, živel bom v Freetownu [glavno mesto Sierre Leone], živel bom v Zanzibarju. Poskušal bom iti tja, kjer pripovedujejo zgodbe to je zelo pomembno," je poudaril. Njegov cilj je nekega dne posneti film v svojem studiu v Akri.

Svoje zgodbe morajo pripovedovati sami

PREBERI ŠE

Najbogatejši Afričan šokiral s podatkom, koliko hiš ima

Elba, ki je leta 2013 v biografskem filmu Dolga pot do svobode igral južnoafriškega voditelja proti apartheidu Nelsona Mandelo, meni, da je ključnega pomena, da Afričani sodelujejo v celotnem procesu nastajanja filma. To pomeni pred kamero, za kamero, pri financiranju, distribuciji, trženju in prikazovanju končnega izdelka.

Sam je prepričan, da bo nekoč svetovno občinstvo poznalo filmska središča v Afriki, prav tako kot poznajo v ZDA. 

"Če si ogledate kakršen koli film ali kar koli, kar je povezano z Afriko, boste videli samo travme, kako smo bili sužnji, kako smo bili kolonizirani, kako imamo samo vojne, in ko pridete v Afriko, boste spoznali, da to ni res. Zato je res pomembno, da si lastimo te zgodbe o našem izročilu, naši kulturi, naših jezikih, o razlikah med enim in drugim jezikom. Svet tega ne ve," je razkril. 

Idris Elba
Idris Elba FOTO: Profimedia

Nigerijski "Nollywood" vsako leto proizvede na stotine filmov, zato so filmi verjetno eden najuspešnejših izvoznih artiklov te države. Tudi v nekaterih delih frankofonske Afrike obstaja tradicija ustvarjanja visokokakovostnih filmov, poroča BBC.

Elba je v preteklosti že priznal nadarjenost afriške filmske industrije, vendar je dejal, da so zmogljivosti pomanjkljive. Poročilo Unesca iz leta 2022 je podprlo igralca v njegovih opozorilih. Agencija ZN za kulturo je namreč navedla, da kljub znatni rasti produkcije filmsko dejavnost na celini ovirajo vprašanja, kot so piratstvo, nezadostne možnosti usposabljanja in pomanjkanje uradnih filmskih ustanov.

Elba je prepričan, da je s pravim zagonom in sodelovanjem vlad, ki so pripravljene ustvariti ugodno okolje, mogoče vzpostaviti pozitiven krog. "Vlagati moramo v naše pripovedovanje zgodb, kajti ko vidite mene, vidite majhno različico sebe in to nas spodbuja," je še dejal. 

Vir: BBC