Kdo je človek, ki mu je Temu prinesel milijarde?

Kdo je človek, ki mu je Temu prinesel milijarde?

M.M.
26.10.2024, 4:58
0
V dveh letih je ta platforma osvojila svetovni trg in Huang se je povzpel na vrh lestvice milijarderjev. Kako se je vse začelo in kdo je Colin Huang?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na sam vrh lestvice najbogatejših Kitajcev se je letos uvrstilo ime, ki prej v svetu ni bilo preveč znano. Ustanovitelj kitajske skupine PDD Holdings, ki stoji za Temujem, 44-letni Colin Huang, je bil avgusta na Bloombergovi lestvici milijarderjev uvrščen na prvo mesto v svoji državi, čeprav je bil naziv kratkotrajen. Samo nekaj tednov pozneje, ko so delnice Pinduodu v ZDA padle za 29 odstotkov, potem ko je podjetje poročalo o prihodkih, nižjih od pričakovanih, in namignilo, da se bo rast prodaje upočasnila, se je Huangova neto vrednost zmanjšala za 14,1 milijarde dolarjev (skoraj 13 milijard evrov). Kljub temu Huang na četrtem mestu najbogatejših na Kitajskem, ki ga trenutno zaseda, še vedno pripada novi generaciji kitajskih milijarderjev, ki so obogateli tako, da se niso izogibali tveganjem, povezanim z ustanovitvijo spletnih podjetij.

Mimogrede, po Forbesovem seznamu najbogatejših ljudi na svetu je Huang trenutno na 33. mestu. Za Huangov uspeh in bogastvo je najbolj zaslužna platforma Temu, ki ji je pod sloganom kupuj kot milijarder v kratkem času uspelo privabiti preko 600 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Ko je priljubljenost Temuja rasla, je ime Colina Huanga postajalo vse bolj znano po svetu, poroča spletna stran NIN

Od skromnih začetkov do vrha lestvice najbogatejših

PREBERI ŠE

Direktor, ki se podpisuje na nedrčke

Huangovi začetki so bili skromni. Njegovi starši so delali v tovarni in življenje je bilo težko. V poznih devetdesetih je bil Huang eden redkih mladih Kitajcev z dostopom do interneta in mednarodnimi prijatelji, zahvaljujoč temu, da so ga v prvem letu študija izbrali za štipendista Meltonove fundacije. Pot do uspeha se je začela od matematične olimpijade, prek položaja programskega inženirja pri Googlu do serijskega podjetnika.

Svoje prvo podjetje je ustanovil leta 2007, nato pa ga je leta 2010 prodal, da bi ustanovil novo. Leta 2015 je ustanovil podjetje Pinduoduo, ki se je lani preimenovalo v PDD Holdings. Šest let pozneje, leta 2021, je odstopil z mesta predsednika uprave, a ostaja večinski lastnik družbe. Podjetje je hitro raslo, septembra 2022 pa je Pinduoduo vzpostavil tudi lastno nakupovalno aplikacijo – Temu.

Huang je začel študirati računalništvo pri 18 letih na prestižni univerzi Zhejiang. Kitajsko je zapustil leta 2002, da bi magistriral na ameriški univerzi Wisconsin. Nekaj let pozneje se je vrnil v svojo državo, da bi pomagal zagnati Google China. Google je bil ustanovljen 19. avgusta 2004 in je zbral več kot 1,9 milijarde dolarjev (1,75 milijarde evrov). Huang se je pridružil le šest mesecev prej. Huang se je tega obdobja spominjal v svojem blogu, kjer je zapisal, da sta dobiček iz poslovanja in število zaposlenih hitro rasla. Takrat je tudi razkril, da je zaslužil ogromne vsote denarja, je poročala spletna stran Business Insider.

Colin Huang
Colin HuangFOTO: Profimedia

Huang je dejal, da se je v času, ko je delal pri Googlu, veliko naučil in da se ni zavedal, kako srečen je bil, dokler leta 2007 ni zapustil podjetja. "Šele tri ali štiri leta po tem, ko sem zapustil Google, sem se začel zavedati, kako redko je bilo naleteti in se pridružiti podjetju, kot je bil takrat Google. To je bilo enkrat v življenju (ali vsaj enkrat na deset ali dvajset let) in imel sem izjemno srečo," je dejal Huang.

Po odhodu iz Googla je Huang odprl spletno mesto za e-trgovino Oukou, ki je prodajalo potrošniško elektroniko, kot so mobilni telefoni in gospodinjski aparati. Svoj prvi podvig je prodal tri leta kasneje, leta 2010, preden je ustanovil svoje drugo podjetje, Leki, ki je tujim blagovnim znamkam pomagalo zagnati svoje spletne trgovine na kitajskih platformah za e-trgovino, kot sta Tmal in JD.com. Njegov tretji podvig je bil Xunmeng, ki je ustvarjal igre.

Pinduoduo je ustanovil leta 2015 v času, ko sta e-trgovinski prostor prevladovali platformi Alibaba in JD.com. Toda z izkušnjami v e-trgovini in igranju iger je serijski podjetnik verjel, da bi lahko dosegel uspeh z igrifikacijo spletnega nakupovanja. Od skupine vlagateljev, ki jo je vodil Banjan, je leta 2015 zbral 8 milijonov dolarjev (7,4 milijona evrov), naslednje leto pa še približno 100 milijonov dolarjev (92,1 milijona evrov), poroča Bloomberg.

Mešanica Costca in Disneylanda

PREBERI ŠE

Vodja odnosov z javnostmi zakuhala škandal: 'Nisem vaša mama'

Huang je želel, da bi bil Pinduoduo križanec med ameriškim trgovcem Costco in Disneylandom. Na podlagi svojih izkušenj z igranjem iger je Huang spremenil Pinduoduo v "igrificirano" nakupovalno aplikacijo z zabavnimi funkcijami, ki spodbujajo dnevne obiske. Kot je Huang zapisal v prospektu podjetja, je Pinduoduo kot križanec med Costcom in Disneylandom. Poleg subvencioniranja naročil Pinduoduo uporabnikom ponuja tudi denarne nagrade za igranje igre, ki vključuje privabljanje drugih strank na platformo.

Njegov pristop je pritegnil množico kupcev in posledično prodajalcev, ki plačujejo za oglaševanje, ki je osrednjega pomena za poslovni model podjetja in ustvari več prihodkov kot prodaja.

Huangovo podjetje je platformo Temu lansiralo v ZDA septembra 2022, vendar je aplikacija postala zelo priljubljena šele v oglasu za Super Bowl. V samo nekaj mesecih se je aplikacija Temu prebila na vrh seznama prenosov. Priljubljenost Temu poleg nizkih cen in hitre dostave strokovnjaki pripisujejo predvsem agresivnemu trženju, ki je glavna značilnost poslovnega modela tega podjetja.

Vpliv budizma na Huangovo življenje?

Kot otrok je Huang s svojim dedkom obiskoval budistične templje. Čeprav Huang pravi, da ni budist, je vera očitno pustila pečat na njem, piše Business Insider. Ko se je ozrl nazaj na svoje dni pri Googlu, je ugotovil, kako lahko denar čez noč spremeni ljudi. "Kot je omenjeno v budizmu, mora količina denarja, ki jo lahko nekdo pridobi v življenju, ustrezati vrlinam, ki jih ima oseba. Ni nujno, da je dobro pridobiti veliko bogastvo, če nimaš dovolj vrlin," je zapisal Huang na svojem blogu.

Dodal je, da so nekateri ljudje iz prvih dni Googla imeli "preveč denarja, zaradi česar so izgubili voljo do dela in začeli iskati zabavo in nove kariere". Ti ljudje, je zapisal Huang, so potencialno zapravili najdragocenejša leta svojega življenja.

Zanimivo je, da se ni udeležil trenutka, ko je njegovo podjetje pristalo na newyorški borzi. Čeprav mnogi podjetniki sanjajo o tem trenutku, je Huang želel ostati na Kitajskem, kjer je dogodek proslavil z vlagatelji in kupci. 

Povzeto NIN