Luksuzna hrana in sestavine so drage, redke in tudi nenavadne. Ponavadi so na jedilnikih premožnih, a tudi navadni smrtniki imajo dostop do nje, toda le če so pripravljeni plačati zasoljene cene.
Med 20 najdražjimi sestavinami so najdražje ekstra deviško oljčno olje Lambda, narejeno iz grške sorte oliv Kroneiki, kraljevske ostrige, piščanci Ayam Cemani, vrhunska japonska govedina Wagyu, kava Kopi Luwak, o kateri smo na Cekin.si že pisali, in med, ki ga na severozahodu Turčije zbirajo profesionalni jamarji.
Na tem seznamu je pogosto tudi vanilja, ki je draga zato, ker jo je treba opraševati ročno, in sicer na edini dan v letu, ko cveti. Najdražja začimba na svetu je žafran s ceno več kot 9.300 evrov za kilogram. Za proizvodnjo enega kilograma začimbe pa je potrebnih kar 150.000 cvetov žafrana.
Pet najdražjih živil
5. Črna lubenica
Na petem mestu je črna lubenica, ki je zelo redek sadež. Pridelujejo ga na Japonskem, a v zelo omejeni količini, manj kot 10.000 na leto. Sadež je izredno občutljiv, cena ene črne lubenice pa lahko doseže tudi 5.600 evrov. Na Japonskem jih pogosto darujejo ob poroki.
4. Modroplavuta tuna
Obstaja več vrst te ribe, prav vse pa so ogrožene zaradi pretiranega ribolova. Vse vrste so iskane. Rekord v ceni je bil dosežen leta 2020, ko so 278 kilogramov težek ulov prodali za primerek, ki so ga leta 2020 v Tokiu prodali za 1,7 milijona evrov.
3. Beli tartufi
Beli tartufi so dražji od črnih tartufov, posebej cenjeni pa so tisti iz okolice Piemonta, ki jih iščejo prašiči in psi lovci na tartufe. Zaradi svoje cene in tudi zelo intenzivne arome se večinoma uporabljajo v zelo majhnih količinah.
2. Kaviar
Kaviar je sinonim za luksuz. Drag je, ker ikre nabirajo ročno. Svetovni rekord najdražjega kaviarja je dolgo držal Golden Almas iz Irana, znan po svojem žametnem okusu in ceni skoraj 32.600 evrov za kilogram.
Prehitel ga je kaviar Strottarga Bianco, ki danes ni le najdražji kaviar na svetu, ampak tudi najdražji prehrambeni izdelek, saj stane 105.000 evrov za kilogram. Njegova skrivnost? Prekrit je z 22-karatnim zlatom, kar sicer ne vpliva na sam okus.
1. Zlati lističi
Strottarga Bianco nas je popeljala med najdražje živilske sestavine. Gre za zlato, ki je užitno. Pravo zlato med 22 in 24 karati je popolnoma varno za uživanje in se že dolgo uporablja v visoki kuhinji.
Je popolnoma brez okusa, a je videti lepo, zato je reden okras najpogosteje na sladicah ali v koktajlih, na svečanih in dragih dogodkih.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV