Ne boste verjeli, kaj je imel Tito in koliko je to darilo vredno

Ne boste verjeli, kaj je imel Tito in koliko je to darilo vredno

M.M.
05.09.2024, 15:23
2
Dolgoletni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je bil znan po svoji bogati zbirki daril z vsega sveta. Darila je prejel ob številnih uradnih obiskih in diplomatskih srečanjih. Preverite, katero darilo je najdragocenejše ...

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Večina dragocenih predmetov iz zbirke Josipa Broza Tita je danes shranjena v Muzeju Jugoslavije v Beogradu, kjer lahko obiskovalci pokukajo v fascinantno zbirko, ki vključuje vse od eksotične umetnosti do dragocenih ročno izdelanih predmetov. Eno darilo pa še posebej izstopa po svoji edinstvenosti in dragocenosti: štirje kamenčki, ki sta jih Neil Armstrong in Buzz Aldrin prinesla z Lune. Prejel jih je Josip Broz Tito, še danes pa jih hranijo v omenjenem muzeju. 

To zanimivost je na svojem Instagramu delila zgodovinarka Nevena Kovačević. Njen posnetek pa se je začel hitro deliti in je že zbral veliko število ogledov. Če ste tudi vi radovedni, kako je videti najdražje darilo nekdanjega predsednika skupne države, si lahko pogledate posnetek na koncu članka. 

Kamni so vredni 450.205 evrov

Štirje kamni, ki sta jih Neil Armstrong in Buzz Aldrin prinesla z Lune in jih je Richard Nixon leta 1970 poslal Josipu Brozu Titu, so po ocenah Nase vredni neverjetnih 500.000 dolarjev, kar je 450.205 evrov. Če smo natančnejši, ti kamni so bili podarjeni prebivalcem SFRJ, pravi omenjena zgodovinarka. 

Prvi par ZDA in Jugoslavije
Prvi par ZDA in JugoslavijeFOTO: Profimedia

Leta 2019 je srbska nacionalna televizija RTS prav tako poročala o kamnih, ki jih je Tito prejel za darilo. "V Beograd so jih pripeljali Armstrong, Aldrin in Collins 18. oktobra 1969, ko so obiskali SFRJ v okviru "Poti miru", ki je zajemala 22 držav. Obisk je trajal do 20. oktobra.Danes so znameniti lunini kamni v muzeju Jugoslavije," so takrat zapisali. 

"Ocenjena vrednost tega eksponata je izjemno visoka in zato le redko zapusti muzej. Za njegovo razstavljanje niso potrebni posebni pogoji, ampak standardni mikropogoji; gre za kamen in zato je situacija taka," je takrat pojasnila Katarina Živanović, kustosinja omenjenega muzeja. Dodala je, da so pri potovanju kamnov potrebni posebni pogoji, med katere sodi tudi policijsko spremstvo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Povzeto po net.hr