Podarijo 900 evrov tistim, ki bi se preselili v to regijo

Podarijo 900 evrov tistim, ki bi se preselili v to regijo

M.M.
18.09.2024, 4:48
0
Majhno mesto na severu Švedske ponuja finančne spodbude družinam, ki se odločijo za selitev k njim. Gre za mesto Glommersträsk na Laponskem, ki je raj za ljubitelje narave in športov na prostem. Ponudba velja za švedske državljane in državljane tretjih držav.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Majhno mesto na severu Švedske ponuja finančne spodbude družinam, ki se odločijo za selitev k njim. Gre za mesto Glommersträsk na Laponskem, ki je raj za ljubitelje narave in športov na prostem. 

Mesto je torej priljubljeno med turisti, a se je število prebivalcev v zadnjih desetletjih močno zmanjšalo, še posebej malo je šoloobveznih otrok. Če se bo število otrok še naprej zmanjševalo, grozi zaprtje lokalne osnovne šole, poroča spletna stran Euronews

Zato oblasti preizkušajo program ponovne naselitve, ki se pogosto uporablja v drugih evropskih državah, kot sta Italija in Španija.

Ta vas na Laponskem bo družinam plačala skoraj 900 evrov, če se bodo preselile tja

Leta 1950 je imel Glommersträsk približno 1000 prebivalcev. Zdaj v vasi živi le še 200 ljudi. Od tega jih je le 23 otrok, ki obiskujejo osnovno šolo. In prav kmalu bi lahko ti otroci ostali brez šole. Občinski svet namreč določa, da se lahko ustanova zapre, če se bo število učencev zmanjšalo pod 25. Učenci bi se preselili v najbližjo šolo v Arvidsjaur, ki je oddaljena približno 40 kilometrov. Srednja šola v Glommersträsku je zaprla svoja vrata leta 2009, potem ko se je število dijakov leta 2007 zmanjšalo na samo 18.

Kako lahko dobite plačilo za selitev na Laponsko?

Lokalna organizacija se zdaj poteguje za rešitev osnovne šole in ponovno naselitev mesta s finančnimi spodbudami. Glommersbygdens Framtid, kar v prevodu pomeni Prihodnost Glommersbygdena, ponuja denarno pomoč v višini 10.000 kron (približno 875 evrov) prvim petim družinam, ki se bodo preselile tja.

Do pomoči so upravičene družine z otroki, ki so stari od 6 do 15 let in bodo najmanj eno šolsko leto obiskovali lokalno šolo Parkskolan. Skupina Glommersbygdens Framtid pravi, da bo družinam pomagala pri iskanju stanovanja in pripravila seznam zaposlitvenih možnosti na tem območju. Prijavijo se lahko tudi državljani tretjih držav, vendar morajo najprej pridobiti švedsko dovoljenje za prebivanje.

Zakaj bi se morali preseliti v Glommersträsk?

Glommersträsk je obkrožen z neokrnjeno naravo, vendar ima še vedno na dosegu roke nekaj uporabnih storitev. Tehnološko središče Skellefteå je oddaljeno približno uro vožnje. Srednja šola v Arvidsjaurju je oddaljena pol ure, medtem ko je Luleå, obalno mesto z muzejem in plažami, dosegljivo v dveh urah. Vsa tri mesta imajo majhna letališča s povezavami z drugimi evropskimi državami, vključno z Nemčijo in Francijo. 

Predstavnik podjetja Glommersbygdens Framtid je za švedski časopis Dagens Nyheter (DN) opisal Glommersträsk kot "varen prostor, kjer lahko vaši otroci odraščajo v prijetni skupnosti", in dodal, da je "denarni program življenjska priložnost". Skupina pravi, da se je ena družina že prijavila v shemo, druga pa se je pravkar preselila v mesto z otroki, ki bodo obiskovali osnovno šolo. "Držimo pesti, da jih bo še več," so povedali za DN.

Če vas mrzle zime ne navdušujejo, je v Evropi še veliko drugih mest, ki skušajo privabiti več prebivalcev z denarnimi shemami

Antikythera, Grčija

Otok Antikythera išče več prebivalcev, saj se mlajše prebivalstvo zaradi boljših zaposlitvenih možnosti seli na bolj prometne grške otoke. Nahaja se med Kreto in Kytiro, od Aten pa je oddaljen 45 minut vožnje z letalom. Otok novim prebivalcem ponuja 500 evrov na mesec za tri leta.

Candela, Italija

Candela, majhno mestece v Apuliji, zaradi upada števila prebivalcev ponuja do 2.000 evrov, da se vanj preselijo. Italijansko mestece naj bi ponujalo 800 evrov za samske osebe, 1.200 evrov za pare, do 1.800 evrov za tričlanske družine in 2.000 evrov za štiričlanske družine. Če se želite preseliti v Candelo, morate postati prebivalec, v mestu pa morate tudi najeti hišo.

Sicilija, Italija

Na Siciliji se hiše običajno prodajajo za 1 evro, pri čemer je edini zadržek znesek, ki ga morate porabiti za njihovo obnovo. Čeprav vam ne dajo ravno denarja, vam za hiše nudijo velikanski popust.

PREBERI ŠE

Ob italijanskem jezeru sta odkrila sanjsko hišo in jo dobila za drobiž

PREBERI ŠE

Hišo plačala en evro, za prenovo pa odštela toliko!

Povzeto po Euronews in The Sun