Cene obrtniških del: kdo je najbolj podražil?

Cene obrtniških del: kdo je najbolj podražil?

Špela Zupan
12.05.2022, 5:00
0
Občutno višje cene, podražitve energentov in vseh stroškov se poznajo povsod. Tudi pri obnovah in prenovah domov, kajti dražji so materiali in mojstri. In žal pocenitev ni na vidiku.

Spomladi in zgodaj poleti se številni odločajo za prenovo domov in popravila, za kar pa je treba ob naraščajočih stroških in inflaciji povečini odšteti več kot pretekla leta. Dražje je v vsakem primeru, ne glede, ali se obnove lotite sami ali poiščete mojstra. Večji so stroški, višje so cene materialov in surovin, posledično je dražje delo in morebitni nakup v trgovinah z opremo za dom.

Večji stroški surovin in energentov se odražajo v višjih cenah obrtniških storitev. Podražitve so skorajda povsod in ne le v posameznih panogah, kar zaznavajo tudi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), zelo občutne pa so v gradbeništvu. Nekateri osnovni gradbeni materiali so se v zadnjem letu namreč podražili za več kot 100 odstotkov. V zadnjem času smo priča še skokoviti rasti cen energentov, kar viša stroške na vseh nivojih gradnje ter tudi v ostalih povezanih in nepovezanih panogah. Pri nekaterih obrtnikih so stroški elektrike narasli tudi za 300 odstotkov.

V zadnjem letu so za več deset odstotkov narasle cene plastike, železa, jekla in drugih kovin, cevi, opek, cementa, keramike, lesa, skratka vsega potrebnega za gradnjo. Povpraševanje še naprej presega ponudbo tako v Sloveniji kot tudi globalno in gradnja in vsa povezana dela še nikoli niso bili tako zelo dragi.
V zadnjem letu so za več deset odstotkov narasle cene plastike, železa, jekla in drugih kovin, cevi, opek, cementa, keramike, lesa, skratka vsega potrebnega za gradnjo. Povpraševanje še naprej presega ponudbo tako v Sloveniji kot tudi globalno in gradnja in vsa povezana dela še nikoli niso bili tako zelo dragi. FOTO: Adobe Stock

Težko pa je istočasno oceniti, koliko so dejansko dražji gradnja, obnova ali vzdrževanje. "Za koliko podražitev posameznega materiala ali dela opreme vpliva na podražitev posameznih postavk in na končno ceno gradbenega objekta, je treba izračunati posebej za vsako postavko izvedenih del ob upoštevanju pogodbe o izvedbi del, obligacijskih zakonskih določil in določil iz posebnih gradbenih uzanc. Prav tako je nemogoče oceniti, za koliko so se cene v gradbeništvu spremenile po posameznih vrstah del, saj ni poenotenega spremljanja hitrega gibanja cen," so pojasnili na OZS.

Kako preveriti ceno gradnje, prenove ...?

Cene se hitro in občutno spreminjajo, zaradi nenehnih sprememb in negotovosti na trgih pa je tudi veliko težje osveževati informativne cenike, ki so sicer javno objavljeni in jih ob spremembi cen po potrebi redno osvežujejo. Kot rečeno, so občutne podražitve v gradbenem sektorju in na OZS v zadnjem obdobju niso pripravljali priporočenih cenikov "zaradi skokovitega gibanja cen gradbenih materialov, opreme in energentov ter z nanizanim povezanim stalnim spreminjanjem cen v gradbeništvu". Po oceni OZS pa je še vedno uporabna in zanesljiva za izračunavanje razlik v ceni oziroma v zadnjem času podražitev v gradbeništvu publikacija "Indeksi za obračun razlike v ceni gradbenih storitev", ki jo mesečno izdajata Gospodarska zbornica Slovenije in Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala.

PREBERI ŠE
Epidemija: eni mojstri so imeli veliko več, drugi pa občutno manj dela

Zakaj tolikšne podražitve?

Sicer Slovenija ni osamljen primer, ko govorimo o podražitvah. Vse je dražje in inflacija narašča tudi drugod po Evropi in svetu in vzroki so številni. Zaradi rekordnih cen naftnih derivatov so dražji prevozi, cene energentov gredo v nebo. Dobave so rekordno dolge in nezanesljive zaradi večjega tveganja zavračanja (manjših) naročil od proizvajalcev in obenem vsesplošnega pomanjkanja. Svoje je naredila tudi pandemija covida-19, ki je zamajala trge. Medtem ko cene naraščajo, je svojevrsten fenomen, ker povpraševanje globalno in tudi pri nas še kar presega ponudbo ter je posledično treba na mojstre velikokrat čakati tudi več mesecev.

Očitno pocenitve še niso na vidiku

Kako pa kaže za naprej? V OZS pravijo, da za zdaj ne pričakujejo pocenitev, kar pomeni, da bodo cene ostale na isti ravni ali bodo šle še bolj navzgor. Raziskava portala primerjam.si, v kateri je jeseni 2021 sodelovalo 186 mojstrov in podjetnikov iz vse Slovenije, je denimo pokazala, da so zaradi podaljšanih dobavnih rokov, podražitev materialov in energentov trije od štirih obrtnikov oziroma več kot 75 odstotkov v letu dni dvignili cene. Desetina jih je povišala za manj kot 10 odstotkov, tretjina med 10 in 20 odstotki, četrtina med 20 in 30 odstotki, preostali za več. 

Jeseni leta 2021 je več kot polovica obrtnikov napovedala, da bo v naslednjih treh mesecih podražila storitve.
Jeseni leta 2021 je več kot polovica obrtnikov napovedala, da bo v naslednjih treh mesecih podražila storitve.FOTO: primerjam.si

Kje so bile občutne podražitve? Kateri mojstri so najmanj dvignili cene?

Največ je bilo sicer podražitev pri ponudnikih oken, monterjih ogrevalnih sistemov, električarjih, krovcih in gradbincih, medtem ko so najmanj dvignili cene slikopleskarji, fasaderji in monterji toplotnih črpalk.

Skoraj vsi mojstri, ki so zvišali cene, so v vprašalniku primerjam.si kot razlog navedli višje cene surovin in materialov, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Približno tretjina je navajala višje cene energentov, torej elektrike in goriva, manjšina je dvignila cene, ker so sledili konkurenci. Obenem je več kot polovica obrtnikov napovedala dodatne podražitve, med njimi dva od treh gradbincev, vodoinštalaterjev, mizarjev in ponudnikov toplotnih črpalk. Medtem so o povišanju cen svojih storitev najmanj razmišljali fasaderji, keramičarji, električarji in ponudniki ogrevalnih sistemov.

In kakšne so trenutne cene? 

Med drugim so tako kot vedno tudi danes odvisne od storitve in materialov. Razlikujejo se med regijami, pri čemer sta obnova in vzdrževanje doma praviloma dražja v prestolnici in v večjih mestih ter cenejša na podeželju. 

Iz naključnega pregleda spletnih cenikov nekaterih mojstrov je razvidno, da je denimo beljenje sten v povprečju med dvema in tremi evri na kvadratni meter, obnova (brušenje in vnovično lakiranje) parketa med 18 in 22 evri na kvadratni meter. Cene polaganja ploščic se gibljejo od 16 do 28 evrov na kvadratni meter, odvisno od ploščic in zahtevnosti del, krovci za prekrivanje strehe računajo med 25 in 60 evri na kvadratni meter. Urejanje zunanje okolice hiše je med 150 in 300 evri na kvadratni meter, obrezovanje drevja med 50 centi in dvema evroma na kvadratni meter.

Gospodarsko negotovost prinašajo inflacija, višje cene energentov, surovin, materialov, težave v dobavnih verigah ... Podražili so se materiali, stroški prevoza, energentov in obenem so težave z dobavami in dostavami. Posledično so dražji tudi vzdrževanje, obnova, gradnja domov.
Gospodarsko negotovost prinašajo inflacija, višje cene energentov, surovin, materialov, težave v dobavnih verigah ... Podražili so se materiali, stroški prevoza, energentov in obenem so težave z dobavami in dostavami. Posledično so dražji tudi vzdrževanje, obnova, gradnja domov.FOTO: Adobe Stock

Vselej je dobro primerjati, pri čemer je pred dejansko izbiro mojstra smotrno upoštevati več dejavnikov, med drugim kakovost, zanesljivost, dostopnost in seveda končni strošek. Na spletu so lahko v pomoč portali s primerjavami cen obrtnikov, kjer so pri določenih tudi ocene strank, v pomoč so lahko pridobljena priporočila znancev, sorodnikov, sodelavcev, prijateljev in za dokončno zadovoljstvo se izplača pred začetkom del pridobiti več ponudb za primerjavo. Poleg ponujene cene je med drugim treba temeljito razčleniti obseg storitve, pogoje garancije in roke za odpravo morebitnih napak ter biti pozoren na časovnico plačila.

Za zdaj torej vse kaže, da pocenitev žal ni pričakovati. Po ocenah poznavalcev se bodo cene stabilizirale in morda tudi malenkost znižale po umiritvi in vnovični vzpostavitvi normalnih razmer. Se pravi šele, ko se bodo umirile cene energentov in naftnih derivatov, ko se bodo posledično znižali energetski stroški proizvodnje in ko bodo dobavni roki zanesljivi in krajši. Kdaj se bo nanizano zgodilo, pa ne zna napovedati nihče.
Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke