Cekin.si
Temna čokolada
Potrošnik

Cene čokolade v Evropi strmo naraščajo. Zakaj?

M.M.
11. 09. 2025 09.01
1

Cena čokolade se je v preteklem letu po vsem svetu močno zvišala, glavni vzrok pa so slabe letine v Gani in Slonokoščeni obali, največjih svetovnih proizvajalkah kakava.

Kdo v Evropi je najbolj prizadet?

Podatki Eurostata kažejo, da so potrošniki po vsej Evropski uniji občutili cenovni šok. Maja so bile cene v povprečju za 21,1 odstotka višje kot v istem mesecu lani. Vendar pa so bile nekatere države prizadete veliko bolj kot druge, poroča Euronews.

Na neslavnem prvem mestu je bila Poljska, kjer so cene čokolade poskočile za neverjetnih 39,1 odstotka. Sledijo ji Estonija z rastjo 37,9 odstotka, Litva s 36,5 odstotka in Latvija s 33,2 odstotka. Znatno zvišanje so zabeležili tudi na Švedskem (+28,0 odstotka) in Finskem (+26,0 odstotka).

V Sloveniji so se cene zvišale za 25,3 odstotka, enako kot v sosednji Hrvaški, poroča Index.

Temna čokolada
Temna čokoladaFOTO: Arhiv naročnika

Kje so zabeležili najmanjše podražitve čokolade?

Po drugi strani pa so najmanjše podražitve zabeležili v Luksemburgu (+5,2 odstotka), na Cipru (+9,0 odstotka), v Italiji (+12,0 odstotka), na Malti (+12,2 odstotka) in v Avstriji (+13,4 odstotka).

Ozadje rekordnega dviga cen

Ključni razlog se skriva v drastičnem skoku cene surovega kakava. Medtem ko se je tona kakava včasih prodajala za 2 do 3 tisoč evrov, je cena v nekem trenutku dosegla vrtoglavih 13 tisoč evrov. Analitiki napovedujejo, da se bo do konca leta ustalila na približno 9 tisoč evrih na tono, poroča Euronews.

Svetovni trg kakava je v sezoni 2023/2024 zabeležil upad proizvodnje

Po ocenah Mednarodne organizacije za kakav se je proizvodnja v primerjavi s prejšnjo sezono zmanjšala za približno 10 odstotkov. Strokovnjaki ta primanjkljaj pripisujejo kombinaciji neugodnih dejavnikov v Zahodni Afriki, vključno s slabimi vremenskimi razmerami, kot so močno deževje in dolgotrajne suše, ter vplivom podnebnih sprememb in bolezni, ki prizadenejo pridelke.

Največji primanjkljaj v zadnjih 60 letih

temna čokolada in kakavova zrna
temna čokolada in kakavova zrnaFOTO: iStock

Po mnenju tržnih analitikov je primanjkljaj na trgu kakava v sezoni 2023/2024 dosegel 478.000 metričnih ton, kar je največji primanjkljaj, zabeležen v zadnjih 60 letih. Ta vrzel med povpraševanjem in razpoložljivo ponudbo je neposredno povzročila izjemno inflacijo cen čokolade.

Te razmere močno pritiskajo na proizvajalce čokolade, ne le v Evropski uniji, ampak tudi po vsem svetu, ki se zaradi drastično višjih cen surovin trudijo ohraniti dobičkonosnost.

Vir: Index in Euronews

Se vam zdijo informacije pomembne? Vam je članek všeč? Delite ga s prijatelji!

Najbolj brane novice:

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Rock8 11. 09. 2025 13.31
Jo bomo pač manj jedli.glede na odstotek debelih,koristno
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1254