Koliko plača štiričlanska družina za sedemdnevne počitnice na hrvaški obali?

Koliko plača štiričlanska družina za sedemdnevne počitnice na hrvaški obali?

M.M.
05.08.2022, 5:00
1
Kot so že pokazali podatki slovenskega statističnega urada, prebivalci Slovenije dopust najraje preživljamo pri naših južnih sosedih. A koliko nas to stane?

Tako kot smo že včeraj poročali, je slovenski statistični urad objavil podatek, da smo prebivalci Slovenije v 3. četrtletju lanskega leta najpogosteje počitnikovali na hrvaški obali. Več o tem v spodnjem članku, v nadaljevanju pa si poglejmo še, koliko je za tak dopust potrebovala štiričlanska družina ter v katerem hrvaškem mestu so počitnice najdražje. 

DODAJ ČLANEK 

Po podatkih hrvaškega statističnega urada bi povprečna hrvaška štiričlanska družina z dohodkom 1300 evrov na mesec za sedemdnevni dopust potrebovala okoli 2000 evrov. A večina si takega stroška ne more privoščiti, poroča hrvaška spletna stran N1.

Med top destinacijami je tudi hrvaško mesto Zadar, ki pa se je znašlo tudi na lestvicah najdražjih hrvaški mest. In kot poročajo tamkajšnji mediji, je Zadar postal za domače turiste predrag. Ne le zanje – življenje v tem mestu je postalo predrago tudi za tamkajšnje prebivalce. Spletna stran Numbeo je tako ocenila, da življenjski stroški v Zadru znašajo približno 2600 evrov. 

Hrvaški novinarji so izračunali, da bi morala štiričlanska družina za eno noč v središču mesta plačati 300 evrov – za prenočišče in hrano. Če bi prenočišče dobili na obrobju mesta, na primer v krajih Vir, Iž ali Bibinje, bi jih nočitev in hrana stali med 150 in 200 evri. Če se ti zneski množijo s sedmimi dnevi, je jasno, da si družina s povprečno hrvaško plačo tega ne more privoščiti. 

Lahko najdejo cenejše ponudbe, pa je prepričan Daniel Radeta, predsednik Zadrskega združenja najemnikov. "Štiričlanska družina lahko v Zadru še vedno najde apartma za 80 do 100 evrov na noč," je poudaril.

Zadar
ZadarFOTO: Profimedia

Povprečna plača na Hrvaškem znaša 7400 kun (984 evrov) neto.

Novinarji hrvaškega N1 so se odločili tudi, da bodo preverili, kakšne so cene hrane in pijače. Če bodo štiri osebe naročile kave in mineralne vode, bodo za račun odštele okoli 100 kun (13,30 evra). 

Štiričlanska družina bo za kosilo odštela od 40 do 100 evrov, odvisno od restavracije. 

PREBERI ŠE
Nemec v Zadru kritiziral cene: poglejte, koliko je plačal kosilo

Če boste po kosilu želeli še sladoled, boste za kepico odšteli 12 kun (1,60 evra), kar je zelo ugodno. Na nekaterih boljših oz. turistično obleganih lokacijah pa kepica sladoleda stane tudi 18 kun (2,40 evra). 

PREBERI ŠE
Cena sladoleda je odvisna tudi od lokacije

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke