Cekin.si
mešano sadje

Potrošnik

Na trgovskih policah je tega vse več. Bi se odločili za nakup?

Ma.K.
26. 05. 2023 08.00
0

Na trgovskih policah se pojavlja vse več napisov EKO, BIO in Organsko. Mnogi ob njih le zamahnejo z roko, češ da gre zgolj za še eno skrbno premišljeno marketinško kampanjo. A dejstvo je, da lahko povsem enostavno preverite, ali gre res samo za izkoriščanje aktualnih trendov ali pa so v ponudbi resnično izdelki, ki so bili pridelani oziroma predelani sonaravno, brez uporabe pesticidov in drugih kemikalij.

V Sloveniji se kljub številnim gospodarskim izzivom vse bolj zavedamo pomena uživanja ekološko pridelane hrane. To gre po eni strani pripisati naraščanju števila ponudnikov ekoloških izdelkov in predelovalnih obratov ekoloških živil, po drugi pa večji dostopnosti do tovrstnih živil in jasnim označbam, ki zagotavljajo, da so pridelana oziroma predelana na okoljsko sprejemljiv način. A čeprav je glede na poročilo analize trga slovenskih ekoloških živil iz leta 2022 (vir: skp.si) ta vreden 58 milijonov evrov, letna rast prodaje pa znaša solidnih 15 odstotkov, je pred nami še dolga pot. Slovenija si je namreč decembra 2021 z akcijskim načrtom za razvoj ekološkega kmetijstva zadala cilj, da do leta 2027 zviša odstotek kmetijskih zemljišč v ekološki obdelavi z 11 na 18 odstotkov, delež ekoloških kmetij pa z dobrih pet na 10 odstotkov. 

Glede na vsesplošen trend 'EKO' izdelkov na različnih spletnih kanalih bi morda nekateri trdili, da lahko ta cilj dosežemo že prej, a ko je treba priljubljenost s spletnih platform prenesti v vsakdanje življenje, se običajno zatakne. Pri nekaterih zaradi nedostopnosti ali neprepoznavanja ekoloških živil, pri drugih zaradi cene, ki je praviloma nekoliko višja kot pri izdelkih, ki niso plod ekološke pridelave in predelave. Zato je prav, da ponudimo nekaj verodostojnih rešitev in pojasnil!

Z nekaj kliki do najbližjega ponudnika ekoloških izdelkov

Dostop do lokalnih ekoloških živil je omogočen na vse več lokacijah in se iz tržnic ter prodaje na kmetijah širi tudi v specializirane prodajalne in večje trgovske centre. V dodatno pomoč je lahko tudi prenovljen zemljevid ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov na spletnem portalu Naša super hrana, med katerimi je tudi veliko EKO pridelkov s kmetij in EKO izdelkov. Z le nekaj kliki lahko torej poiščete vam najbližjega ponudnika ali pa si privoščite vikend izlet do kakšne eko kmetije in se založite z idealno hrano iz lokalnih, ekološko pridelanih sestavin. 

Kako prepoznati (lokalne) ekološke pridelke in izdelke?

Ekološka živila nosijo različne znake kakovosti. V EU je obvezna uporaba znaka belih zvezdic v obliki lista na zeleni podlagi, ki mu je za slovenske ekološke izdelke dodan še pripis Kmetijstvo Slovenije. Ta znak zagotavlja, da je bilo živilo pridelano ali predelano po ekoloških metodah, brez pesticidov, aditivov in gensko spremenjenih organizmov. 

Ekološki izdelki so označeni s prepoznavnim znakom kakovosti.
Ekološki izdelki so označeni s prepoznavnim znakom kakovosti.FOTO: Arhiv naročnika

Kontrolo ekološkega kmetovanja smo v Sloveniji vzpostavili že leta 1998 in tako morajo kmetije, ki se želijo preusmeriti v ekološko kmetovanje, najprej skozi nekajletno preusmeritveno obdobje, šele nato lahko pridobijo certifikat za prodajo ekoloških pridelkov oziroma živil. A s tem nadzor nad njimi ni zaključen. Vsako leto se na vsaki kmetiji izvede najmanj ena ali tudi več kontrol na terenu, ki so lahko tudi nenapovedane, in če je bil postopek skladen z zakonodajo, se kmetiji izda certifikat. 

Skladno s kmetovalci narašča tudi število predelovalnih obratov in distributerjev ekoloških živil. Pri njih je enostavneje – ko nabavijo ekološke sestavine in je izvedena prva kontrola ekološke predelave, pakiranja in trženja, že prejmejo certifikat. Tudi pri njih potekajo redne in dodatne kontrole, ki zagotavljajo, da je v ekoloških izdelkih najmanj 95 odstotkov ekoloških sestavin kmetijskega porekla in da ni bila v procesu uporabljena nobena nedovoljena snov. 

Z nakupom pomagate ohranjati slovensko kmetijstvo

Ekološki izdelki so sicer praviloma res nekoliko dražji, a so tudi stroški občutno višji kot pri serijski proizvodnji. Celoten postopek pridelave namreč poteka brez uporabe pesticidov, hormonov, lahko topnih sintetičnih mineralnih gnojil in drugih kemičnih snovi, zato je končni pridelek precej manjši kot pri standardni pridelavi. Živali iz ekološke reje se pasejo na paši ali so krmljene z ekološko krmo, ki je dražja od navadne. Ob tem morajo proizvajalci in pridelovalci plačevati še certificiranja ter kontrole in če seštejete vse te dejavnike, hitro postane jasno, zakaj je treba za ekološke izdelke primakniti kak evro več. A prav zaradi višje cene smo pri nakupovanju praviloma bolj premišljeni in nabavimo samo tisto, kar dejansko nameravamo porabiti. Tako na koncu v večini primerov cena za ekološke izdelke ni nič višja, kot če kupimo cenejše izdelke na zalogo in smo jih potem prisiljeni zavreči, ker se pokvarijo. 

Predvsem pa se je treba zavedati, da v kolikor nakupujete slovenske ekološke izdelke, s tem podpirate slovensko gospodarstvo in skrbite za okolje. Ekološka pridelava namreč spoštuje naravne življenjske cikle, minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Vse z namenom ohranjanja in spoštovanja narave na eni ter zagotavljanja najvišje možne kakovosti hrane na drugi strani. Ekološka hrana ima zaradi naravnega načina pridelave na voljo dovolj časa, potrebnega za optimalno rast in razvoj. Tako dozori na naraven način in vsebuje mnogo hranilnih snovi, ki ji dajejo primerno teksturo in poln okus. Izdelki, ki so pridelani in izdelani v lokalnem okolju, namreč ne potrebujejo več dni ali tednov, da pridejo z njive na vaš krožnik, in imajo zato občutno manjši ogljični odtis, prav tako praviloma niso skladiščeni, zato ohranijo več hranljivih snovi. 

Z nakupom slovenskih ekoloških izdelkov podpiramo slovensko gospodarstvo in skrbimo za okolje ter lastno zdravje.
Z nakupom slovenskih ekoloških izdelkov podpiramo slovensko gospodarstvo in skrbimo za okolje ter lastno zdravje.FOTO: Arhiv naročnika

Določen delež teh živil zaužijemo v prvotni obliki, druga pa gredo v predelavo, kar pa ne zmanjša njihove kakovosti. Tudi predelana ekološka živila skladno z zakonodajo namreč ne smejo vsebovati umetnih sladil, stabilizatorjev, konzervansov, glutaminatov in drugih ojačevalcev okusa, prav tako pa v njih ne smejo biti prisotna umetna barvila, umetne arome, hidrogenirane maščobe in gensko spremenjene sestavine. To pomeni, da ekološko pridelana in predelana živila ugodno vplivajo na naše zdravje, zato bi jih morali redno vključevati v naše jedilnike. 

Ekološko + lokalno = idealno

Na šolah in v drugih javnih zavodih že nekaj časa dajejo velik poudarek vključitvi ekoloških živil v prehransko shemo, a ključnega pomena za razumevanje pomena ekološko pridelane hrane je naša osnovna celica – družina. Zdrava in čim bolj naravno pridelana ter predelana hrana je izjemnega pomena za zdravo nosečnost in popolna izbira za uvajanje goste hrane pri dojenčkih. Pristen in poln okus lokalno pridelane ekološke hrane z rednim umeščanjem na domači jedilnik ozavestijo tudi otroci, zato je pomembno, da odraščajo z zavedanjem pomena teh živil za njihovo zdravje ter okolje in to zavest širijo med soljudi. Le tako bomo namreč lahko zgradili trdne temelje tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto.

 

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 856