
Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je razkril, kako se je podražilo meso: Od lanskega oktobra se je goveje meso podražilo za 80 odstotkov. Od marca letos se je za enak odstotek podražilo tudi svinjsko meso. Dvig cen mesa je povzročila vojna, je prepričan. Postregel je tudi s podatkom, da se je cena umetnih gnojil zvišala za 400 do 500 odstotkov, medtem ko so stroški repromateriala porasli za 100 odstotkov.
Krivec ocenjuje, da je Slovenija pri prašičjem mesu 35-odstotno samooskrbna. "Treba se je odločiti, ali bomo imeli prašiče ali ne. Kmet mora vedeti, ali lahko prašiča proda po ekonomski ceni. Trenutno je nemogoče napovedati gibanje cen mesa v prihodnosti, ki so zdaj zgodovinsko visoke," je še dejal.
Kako torej v teh časih poskrbeti za samooskrbo s hrano v Sloveniji?
Kot je povedal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Aleš Irgolič, je Slovenija samooskrbna pri mleku, govejem in perutninskem mesu ter jajcih.
Dodal je, da so nekatere države ustavile izvoz pšenice in moke, prav te države pa danes narekujejo ceno žit. Po njegovih besedah Slovenija letno izvaža 90.000 ton pšenice, največ kmetijskih izdelkov pa uvozimo iz Nemčije, Nizozemske in Belgije.
Kmetje morajo vedeti, kam in koliko lahko prodajo kmetijskih izdelkov
Direktor Kmetijske zadruge Braslovče Boštjan Čulk je povedal, da je bilo treba v preteklosti majhne kmetije usmerjati v intenzivne panoge, a tega niso storili. Kmetje morajo vedeti, kam in koliko lahko prodajo kmetijskih izdelkov. Poudaril je tudi, da v Sloveniji odkup kumaric sploh ne obstaja, saj so cenejše iz uvoza.
Čulk tudi meni, da so spodbude za kmetije prenizke, zato bi država morala ciljno pomagati majhnim kmetom. V Braslovčah je v zadnjih 20 letih propadlo veliko majhnih kmetij.
Več o tem, kako biti samooskrben, v spodnjih člankih:
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV