Hrvaška naj bi nov sistem elektronskega cestninjenja dobila konec leta 2026

Hrvaška naj bi nov sistem elektronskega cestninjenja dobila konec leta 2026

M.M.
24.09.2024, 14:57
0
Preverite, kakšne novosti nas čakajo leta 2026 na hrvaških avtocestah.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

80 milijonov evrov vredno pogodbo so podpisali predsednik hrvaške uprave za avtoceste (HAC) Boris Huzjan, minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković ter predstavniki skupnosti ponudnikov slovaške družbe Sky Toll in češko podjetje TollNet.

Sistem temelji na prostem pretoku vozil po več pasovih, poroča spletna stran net.hr. Združeval bo dve sodobni in preizkušeni tehnologiji – obračunavanje preko sodobnejše različice naprave vgrajene v vozilu (ENC) in obračunavanje preko sistema za samodejno odčitavanje registrskih tablic. Oba načina bosta uporabnikom omogočila prost pretok brez ustavljanja.

Tri možnosti za registracijo

Cestninska postaja Lučko pri Zagrebu je ozko grlo na poti do morja.
Cestninska postaja Lučko pri Zagrebu je ozko grlo na poti do morja.FOTO: Bobo

Hrvaške avtoceste navajajo, da se bodo morali vozniki pred začetkom vožnje registrirati na enega od treh načinov. To boste lahko storili na spletnem portalu ali mobilni aplikaciji, lahko pa tudi tako, da se na avtocesto vključite na enega od registrskih pasov. Tretja možnost je registracija v prodajnih poslovalnicah HAC ali pri prodajnih partnerjih, kot so bencinski servisi in postaje za tehnične preglede, poroča omenjena spletna stran.

V HAC poudarjajo, da bo imel novi sistem številne prednosti

Pretok vozil bo prost, potovalni čas bo skrajšan, sistem pa uporabniku dostopen in enostaven. Je tudi okolju prijazen – škodljive emisije, ki jih povzročajo prometni zastoji in čakalne vrste, so zmanjšane in naj bi zmanjšale porabo goriva. Prav tako sistem vključuje mobilne nadzorne enote, ki želijo zmanjšati in omejiti število storilcev kaznivih dejanj.

Vir: net.hr