Koliko bomo letos plačali za en teden dopusta na Hrvaškem?

Koliko bomo letos plačali za en teden dopusta na Hrvaškem?

Špela Zupan
24.03.2023, 6:35
3
Čeprav je hrvaška obala med poletnimi počitnicami še vedno najpogostejša izbira Slovencev, se mnogi vseeno odločajo tudi za počitnice drugje. V bolj oddaljene kraje se pogosto odpravijo s čarterjem, med najbolj priljubljenimi destinacijami so grški otoki, Turčija in Egipt, kjer so cene primerljive oziroma ugodnejše.

Hrvaška obala je že pregovorno najbolj priljubljena turistična destinacija med Slovenci. Je lepa in blizu. Je v soseščini in na dopustu se počutimo domače. Vsaj starejša generacija razume in zna govoriti hrvaški jezik, kar predstavlja dodatno prednost. Obenem si delimo zgodovino in smo si podobni po kulturi, hrani in navadah. 

Čedalje pogosteje pa se odločamo tudi za dopustovanje drugje. Predvsem mlajši radi odpotujejo dlje in drugam. V veliki večini znajo vsaj angleški jezik, kar je dandanes skorajda osnova, željni so novih dogodivščin in so odprti za novosti. So evropski državljani, prehod več državnih meja ali potovanje z letalom jim ne predstavlja velikega izziva ali stresa kot morda nekaterim starejšim. 

Top destinacije med Slovenci so: Slovenija, Hrvaška, grški otoki, Turčija, Egipt in Španija, opažajo v slovenskih turističnih agencijah. 

V zadnjih letih torej tudi med slovenskimi gosti vse bolj v ospredje prihajajo druge države. Razlogov je več. Eden je zagotovo, da je svet z letalskimi prevozi postal velika globalna vas. Nekdaj zelo oddaljene destinacije se zdijo mnogo bližje in običajno tudi časovno so. Namreč v zraku potujemo hitreje in se lahko izognemo počitniški gneči ter kolonam stoječih vozil po cestah. 

Poleti z letalom tudi niso več tako zelo dragi v primerjavi z avtomobilskimi prevozi. Okoli štiriurno potovanje z avtom iz Slovenije na hrvaški otrok v okolici Zadra bo recimo štiričlansko družino stalo približno 150 evrov v obe smeri, če upoštevamo gorivo, cestnine in trajekt. Končni računici stroškov celotnega dopusta je treba zatem prišteti še vsaj nastanitev in hrano, kar praviloma predstavlja večino izdatkov. 

Letalski in pogosto organizirani posebni čarterski prevozi so medtem v bolj oddaljene kraje hitri, udobni, organizirani in brezskrbni. Stanejo podobno ali celo manj in so največkrat všteti v celotno ponudbo skupaj z bivanjem, prehrano in prevozom z letališča do nastanitve. Pri slovenskih turističnih agencijah denimo ponujajo počitnice z letalom za 499 evrov za odraslo osebo za sedem dni z vključenim letalskim prevozom, transferji in nastanitvijo, kar bi ob skupnem seštevku lahko dejansko prišlo manj kot ob lastnem prevozu, zasebni nastanitvi in tudi ob domači kuhinji. 

Z letalom na počitnice
Z letalom na počitniceFOTO: Adobe Stock

V oddaljene kraje pogosto letijo s čarterji 

Poleg dopustovanja na hrvaški obali torej obstajajo druge možnosti, ki so lahko tudi cenejše. Alternative se najdejo po vsem Mediteranu in ob obali Rdečega morja

Predvsem pa gosti pogledujejo proti Španiji in Costa Bravi ter Grčiji, opažajo v turistični agenciji Palma, kjer dodatno poudarjajo, da na vse omenjene destinacije poletijo s čarterji iz Ljubljane. Med priljubljenimi počitniškimi destinacijami je prav tako Črna gora, kamor leti letalo iz Ljubljane in ki se cenovno giblje kot Hrvaška z lastnim prevozom. 

V turistični agenciji Sonček vidijo, da se mnogi odločajo tudi za počitnice v Sredozemlju, kamor se prav tako večinoma odpravijo kar z letalom z ljubljanskega in s sosednjih bližnjih letališč. "Med najbolj priljubljenimi so grški otoki, Turčija in Egipt. Za Grčijo se odločijo gosti, ki v času dopusta radi pohajkujejo okoli in odkrivajo nove kotičke, medtem ko sta Turčija in Egipt pojem za ugodne "all inclusive" počitnice, saj imata večinoma velike in bogato opremljene resorte, kjer dopustnikom ni nikdar dolgčas. Zanje se odločajo predvsem družine ne le za radi bazenov, toboganov, animacije in športa, pač pa tudi zaradi družinskega proračuna, ki je na takšnih počitnicah popolnoma pod nadzorom in se ponavadi odplačuje po obrokih v agenciji," so opisali in ponudbo, v katero je vključeno vse, orisali kot počitnice brez denarnice, kjer gostje dobijo največ za svoj denar. Še posebej v Turčiji, ki ima še nekoliko višji nivo storitve kot Egipt. 

Izračun: enotedenske počitnice za družino z dvema otrokoma

Na Palmi so obenem pripravili konkretno ponudbo enotedenskih počitnic za družino z dvema otrokoma (dva odrasla in otroka, stara 11 in pet let) v hotelu na Hrvaškem in v drugih državah. 

Prva je Makarska riviera, in sicer v terminu med 1. in 8. julijem. Nočitev z zajtrkom bi stala 2.138, polpenzion 2.352 in "all inclusive" 3.565 evrov. 

Sedemdnevni dopust v juniju na grškem otoku Lefkas bi v hotelu s tremi zvezdicami prišel 2196 evrov (nočitev z zajtrkom), za dopust v Egiptu pa bi recimo z odhodi 3., 10. ali 17. junija v hotelu s štirimi zvezdicami ob ponudbi "vse vključeno" odšteli 2.396 evrov. 

Morda pa se bolj splača kar kupiti apartma ob morju? Preverite cene v regiji!

Rezervacija počitnic
Rezervacija počitnicFOTO: Adobe Stock

Zanimanje za poletne počitnice je veliko in tudi rezervacije so že 

Sicer pa se je stanje v turizmu vrnilo v stare tirnice po koronskih letih, ko smo morda dlje časa odlašali z rezervacijami in čakali do zadnjega hipa zaradi morebitnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. 

Pri Palmi so se lani v januarju, ko so bile aktualne zgodnje rezervacije, še vedno soočali z negotovostjo glede covidne situacije in so bili gostje še vedno previdni pri rezervaciji počitnic po "first minute" cenah. V letošnjem letu se kaže drugačen trend in za zgodnje počitnice beležimo zelo povečano število rezervacij. 

Pred letom 2020 je bil na primer že januar v agenciji Sonček mesec, ko se je za poletne počitnice odločilo največ Slovencev. Več kot denimo zatem junija. Vmes so se zvrstila negotova leta, letos pa je znova prvo leto po obdobju covida, ki je spet takšno, kot so bila leta pred njim. "Še lani sta bila prva dva meseca zaznamovana z mnogimi vstopnimi pogoji in drugimi ukrepi, letos pa so ljudje vnovič v izjemno velikem številu izkoristili nižje januarske "first minute" ponudbe. Marsikje so še vedno znižane, ko gre za poletje, popusti pa se do konca marca zmanjšujejo in potem zaključijo." 

Odgovor, ali je že povpraševanje za poletne počitnice, je torej – da, veliko. Pri Palmi opažajo ogromno povpraševanje, pri čemer so se letošnje rezervacije pričele že decembra, ko so na voljo tudi najvišji popusti po "first minute" cenah. Največje zanimanje med Slovenci sicer beležijo za grške otroke, Turčijo, Španijo, Egipt, Hrvaško in Črno goro. Poleg nanizanih je za poletna potovanja čedalje večje povpraševanje za Islandijo, Skandinavijo, Irsko, Škotsko in Baltske dežele, veliko pa se jih odloči tudi obiskati evropske prestolnice, kot so denimo Pariz, London, Berlin in Lizbona

V slovenskih turističnih agencijah torej že povsod beležijo veliko rezervacij in odsvetujejo čakanje do zadnjega trenutka. Pa tudi sicer se izplača zgodaj razmišljati o počitnicah, saj – kot navajajo pri Palmi – ob "first minute" rezervaciji počitnic lahko prihranite tudi do 2000 evrov na prijavo ter si rezervirate destinacijo in nastanitev, ki ste jo izbrali oziroma ste si jo želeli. 

Čimprejšnjo rezervacijo iz podobnih razlogov svetujejo pri Sončku, kjer so obenem izpostavili, da je v turizmu vsako leto več fleksibilnih cen, ki se dnevno spreminjajo in prilagajajo povpraševanju. Zato se tudi katalogi več ne tiskajo, saj bi bile cene že na dan tiska neaktualne. "Tudi pri tisku letakov, ki jih razpošiljamo po gospodinjstvih, imamo s hotelirji posebne dogovore, da bo cena držala vsaj še nekaj dni po izidu. Kot je veljajo prej le za letalske karte, velja zdaj tudi za hotele – če vam je cena nek trenutek všeč, rezervirajte. Prej rezervirate, ceneje je." 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke