Izključite jih! To so največji porabniki električne energije v gospodinjstvu

Izključite jih! To so največji porabniki električne energije v gospodinjstvu

M.M.
02.10.2024, 4:42
0
Čeprav si ne bi mislili, da so te naprave veliki porabniki energije, lahko z njihovim izklopom občutno znižate račune za elektriko.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Danes vse več pozornosti namenjamo energetski učinkovitosti in zniževanju stroškov na računih za elektriko. Številne naprave lahko porabijo veliko energije, ko so v stanju pripravljenosti. Na to smo pozorni še posebej sedaj, ko je z oktobrom v veljavo stopil nov način obračunavanja omrežnine. O tem smo več pisali v spodnjem članku. 

PREBERI ŠE

V spomin si vtisnite to razpredelnico!

Eric Bramlett, direktor podjetja Bramlett Residential, opozarja na pet naprav, ki jih je najbolje popolnoma izklopiti, poroča spletna stran Mirror.

Katere naprave je treba zaradi velike porabe izklopiti?

Anketa
Arhiv
Ali vam je nov način obračunavanja omrežnine jasen?

Ali vam je nov način obračunavanja omrežnine jasen?

Bramlett poudarja pomen izklopa petih naprav, ki jih nikoli ne smete pustiti v stanju pripravljenosti. Strokovnjak svetuje, da te naprave redno izklapljate in tako dolgoročno prihranite denar.

Igralne konzole

Posebej je izpostavil igralne konzole, ki kljub energijsko varčnim funkcijam pogosto ostanejo v stanju mirovanja, kar lahko precej poveča stroške. Bramlett navaja primer svoje stranke, ki je opazila zmanjšanje svojega računa, po tem, ko je izklopila svojo konzolo, ko ni bila v uporabi.

Po podatkih Energy Saving Trust igralne konzole porabijo približno šest odstotkov porabe energije v gospodinjstvu, kar se morda zdi malo, vendar so lahko dolgoročni prihranki precejšnji.

PREBERI ŠE

Kaj vam zvišuje položnice za elektriko? Običajno so to 'vampirske naprave'

Kabelski sprejemnik in starejše električne naprave

Poleg tega velja biti pozoren tudi na druge naprave, kot so kabelski sprejemniki in starejši električni aparati, ki prav tako lahko porabijo več energije, kot si marsikdo misli. "Moj prijatelj je opazil, da bi se njegovi računi za elektriko znižali, če bi izklopil kabel, ko ga ne bi uporabljal," je dejal Bramlett.

Poudaril je, da lahko naprave, ki so v mirovanju, porabijo toliko energije kot igralne konzole. S staranjem električni aparati porabijo več električne energije, pogosto zaradi okvar komponent.

Hladilnik

Ko govorimo o porabi energije, je pogosto glavni krivec star hladilnik. Novejši, energetsko učinkovitejši model bi bil morda pametna poteza.

PREBERI ŠE

Kako izbrati primeren hladilnik?

Mikrovalovne pečice

Tudi mikrovalovne pečice porabljajo veliko energijo. Bramlett predlaga, da izključite mikrovalovno pečico, kar bi vam lahko pomagalo znižati račun za elektriko.

Izklop naprave
Izklop napraveFOTO: Adobe Stock

Prenosni računalniki

Namizni računalniki so razvpiti po tem, da porabijo več energije kot prenosni računalniki. Bramlett zato svetuje, da naprave preprosto izklopite, ko jih nehate uporabljati. "In opazujte, kako se vaši računi znižujejo," je še dodal. 

Povzeto po net.hr

Časovni bloki
Časovni blokiFOTO: Elektro Ljubljana