Cekin.si
Na splošno se predvideva, da bo kuhanje na indukcijskih kuhališčih v prihodnosti tudi okoljsko najbolj učinkovito, zlasti z nadaljnjim razvojem in integracijo obnovljivih virov energije.

Pametna samooskrba

Primerjava, s katero lahko privarčujete: je ceneje kuhati na plin ali na elektriko?

Špela Zupan
11. 03. 2024 04.11
2

Kaj je ceneje – kuhati na plin ali elektriko? Odgovarja neodvisni energetski svetovalec mreže ENSVET, Tomislav Ličen, ki poudarja, da je pri odločitvi med kuhanjem na plin ali elektriko pomembno upoštevati številne dejavnike, ki skupaj vplivajo na skupne stroške kuhanja.

V času naraščajočih stroškov energentov se mnogi sprašujejo, ali je ceneje kuhati na plin ali elektriko. Odločitev ni enoznačna in je odvisna od številnih dejavnikov, kot so vrsta in učinkovitost kuhalnika, osebne navade in dostopnost energentov. Zlasti ob globalnih prizadevanjih za energetsko samozadostnost in odmikanju od fosilnih goriv pa se kažejo novi trendi v proizvodnji in uporabi energije, ki lahko vplivajo na izbiro v kuhinji. Na zapletena in večplastna vprašanja, pomembna ob presoji, kaj je cenejše – kuhati na elektriko ali na plin – je odgovarjal neodvisni energetski svetovalec mreže ENSVET Tomislav Ličen.

Elektrika, zemeljski plin ali utekočinjeni naftni plin v jeklenki?

Stroški kuhanja se razlikujejo glede na različne dejavnike, vključno s ceno energenta, vrsto in izkoristkom uporabljenega kuhalnika, stroškov nakupa kuhalne opreme in načinom kuhanja, je uvodoma pojasnil. Na izdatke v prvi vrsti močno vplivajo različni viri energentov. Cenejša sta državno regulirana elektrika in zemeljski plin, medtem ko utekočinjen naftni plin nima regulirane cene in se prodaja po skoraj dvakrat višji ceni kot zemeljski plin.

Kuhanje na elektriko je še posebej zanimivo za lastnike malih sončnih elektrarn po sistemu neto meritev. S kuhanjem na elektriko se izognejo razmeroma velikim stroškom za nabavo jeklenk z utekočinjenim naftnim plinom in dodatno izboljšajo vračilno dobo investicije. Če upoštevamo samo porabo šestih jeklenk, znaša njihov prihranek 186 evrov letno. —Neodvisni energetski svetovalec mreže ENSVET Tomislav Ličen

Pri kuhanju na plin je tako odvisno, katero vrsto plina uporabljamo, pri električnem kuhanju pa je ključna tudi izbira tehnologije kuhalnika. Obstajajo različne vrste, kot so klasične grelne plošče, steklokeramične plošče z grelno spiralo, grelnim trakom ali halogenskim grelom in indukcijska kuhališča z različnimi izkoristki. Na stroške močno vpliva učinkovitost kuhalnikov in glede na raziskavo ameriškega Električnega energetskega inštituta (EPRI) imajo klasične grelne plošče povprečni izkoristek okoli 74 odstotkov, indukcijska kuhališča dosegajo izkoristek do 90 odstotkov, medtem ko so kuhalniki na plin približno 40-odstotno učinkoviti, je povzel.

Torej je pri izbiri energenta in kuhalnika pomembno upoštevati tako ceno energenta kot izkoristek kuhalnika, pri izračunih stroškov kuhanja na elektriko pa imajo dodatno prednost samooskrbe tudi lastniki sončnih elektrarn, zlasti ob obračunavanju po sistemu neto meritev. In resda so indukcijska kuhališča sicer dražja. A vendar lahko njihova visoka učinkovitost na dolgi rok prinese prihranke zaradi nižje porabe energije, medtem ko je pri kuhanju na plin nižja učinkovitost kuhalnika, kar lahko poveča skupne stroške kljub morda cenejši energiji. Obenem ni odveč podatek, da Eko sklad v okviru JP 70OB23 ponuja ugodne kredite za nakup energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov, ki so razvrščeni v energijski razred A+ ali višje (štedilnikov, sušilnih strojev, nap, klimatskih naprav ...). 

Pri ocenjevanju, kaj se finančno bolj izplača – kuhati na plin ali na elektriko – je treba upoštevati več dejavnikov, med drugim

- ceno energenta, kar se nanaša na stroške zemeljskega plina, utekočinjenega naftnega plina ali elektrike, 

- izkoristek pretvorbe energenta v toploto, kar vpliva na porabo energije, potrebne za kuhanje, 

- nabavno ceno kuhališča oziroma začetni strošek nakupa opreme ter

- način kuhanja in ujemanje uporabljene posode z grelnim elementom.

Vpliva tudi način kuhanja 

Pri presojanju je treba pomisliti še na način kuhanja in ujemanje posode z grelnim elementom. "Majhna posoda na velikem kuhališču namreč pomeni precejšnjo izgubo toplote, kar je bistveno manjši problem pri indukcijskih kuhališčih," je poudaril energetski svetovalec Tomislav Ličen. 

Pri plinskih in klasičnih električnih grelnih ploščah lahko namreč neustrezna velikost posode vodi v precejšnje toplotne izgube in indukcijska kuhališča so v tovrstnem pogledu učinkovitejša. Po zgoraj omenjeni raziskavi EPRI je letni izkoristek pri uporabi samo majhnih posod 42 odstotkov za klasične grelne plošče, 30 odstotkov za zemeljski plin in 76 odstotkov za indukcijska kuhališča. 

Če upoštevamo cene za kWh in izkoristke za posamezne energente, so po pojasnilih Tomislava Lična stroški za toploto, dejansko potrebno za kuhanje:

- klasične grelne plošče na elektriko 0,2283 €/kWh;

- indukcijsko kuhališče 0,1884 €/kWh;

- kuhališča na zemeljski plin iz plinovoda 0,3090 €/kWh;

- kuhališča na utekočinjen naftni plin v jeklenkah 0,6054 €/kWh.

Prihodnost prinaša spremembe 

Iz cen v zgornji razpredelnici je razvidno, da je najceneje kuhati na indukcijskem električnem kuhališču, kar naj bi ob upoštevanju bistvenih dejavnikov načeloma veljalo tudi v prihodnje. Odvisno je seveda od gibanja cen v prihodnje, kar je nehvaležno napovedovati, a po pojasnilih Tomislava Lična se pričakuje, da se bo elektrika po koncu državne regulacije cen podražila, da zemeljski plin nikdar ne bo več tako poceni kot pred vojno v Ukrajini in da bo utekočinjeni naftni plin v jeklenkah ostal najdražji energent. Čeprav se bo razlika med njim in drugimi energenti morda zmanjšala zaradi pričakovane podražitve zemeljskega plina in elektrike. 

Velja, da je najceneje kuhati na indukcijo kot na plin, čeprav so indukcijski kuhalniki praviloma dražji. Višja učinkovitost namreč pomeni manjšo porabo energije in dolgoročno potencialne prihranke. Kljub višji začetni investiciji.
Velja, da je najceneje kuhati na indukcijo kot na plin, čeprav so indukcijski kuhalniki praviloma dražji. Višja učinkovitost namreč pomeni manjšo porabo energije in dolgoročno potencialne prihranke. Kljub višji začetni investiciji.FOTO: Adobe Stock

Ob energetski krizi in težnjah po neodvisnosti plin tudi počasi izginja in se ga izpodriva iz dolgoročnih strateških načrtov Evrope. Če se bodo trendi nadaljevali, bo kot vir energije postopoma izgubljal svoj delež v evropskih gospodinjstvih, tudi v Sloveniji. Obenem se vse usmerja v izgradnjo trajnostnih virov proizvodnje električne energije. 

Za okolju najbolj prijazno velja kuhanje na zemeljski plin, sledijo utekočinjen naftni plin, indukcija in klasične električne plošče, a vendar se s povečanjem proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov pričakuje, da bo kuhanje na indukcijskih kuhališčih prej ali slej postalo najbolj trajnostno in okolju prijazno.

Ob presojanju, kaj je ceneje – kuhati na plin ali elektriko – pa je energetski svetovalec opozoril še na eno pomembno stvar, in sicer na prihajajoče spremembe v obračunu omrežnine, ki lahko pomembno vplivajo na finančno učinkovitost kuhanja na elektriko, predvsem pri uporabi močnih električnih kuhališč. Trenutno namreč velja pavšalno obračunavanje fiksne omrežnine na osnovi obračunske moči, neodvisno od porabe, torej povečana poraba elektrike za kuhanje trenutno ne vpliva na nadomestilo za fiksno omrežnino.

S prihajajočim novim tarifnim sistemom predvidoma po 1. juliju 2024 se bo spremenil način obračunavanja, saj se bo omrežnina za moč obračunavala na osnovi dejansko dosežene 15-minutne moči za posamezne tarifne bloke. Navedeno bo vplivalo na stroške električnega kuhanja in uporaba močnih električnih kuhališč, kot so indukcijske plošče in električne pečice, bo po novem sistemu lahko znatno povečala stroške. Posebej drago bo kW moči stal v višji sezoni med novembrom in februarjem, kjer bo vsak kW moči v prvem tarifnem razredu stal mesečno 4,40815 evra.

Na splošno se predvideva, da bo kuhanje na indukcijskih kuhališčih v prihodnosti tudi okoljsko najbolj učinkovito, zlasti z nadaljnjim razvojem in integracijo obnovljivih virov energije.
Na splošno se predvideva, da bo kuhanje na indukcijskih kuhališčih v prihodnosti tudi okoljsko najbolj učinkovito, zlasti z nadaljnjim razvojem in integracijo obnovljivih virov energije. FOTO: Adobe Stock

Če bomo torej tedaj prešli s kuhanja na plin na elektriko in se bo zato v najdražjem tarifnem času naša določena 15-minutna moč povečala za 7 kW (kar je primerljivo s polno močjo indukcijske plošče), se bo mesečni račun v višji sezoni povečal za približno 30,86 evra. Gre za znesek, ki je skoraj enak strošku nakupa 10-kilogramske jeklenke z utekočinjenim naftnim plinom, je obrazložil Tomislav Ličen. Za varčevanje pri kuhanju na elektriko bo tako treba spremeniti navade, kot so izogibanje uporabi več porabnikov hkrati in izogibanje kuhanju v najdražjih tarifnih časih, je še poudaril.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 856