Kako dolgo moramo hraniti račune in zakaj?

Kako dolgo moramo hraniti račune in zakaj?

Veronika Hari
16.06.2022, 5:00
0
Računi so naša stalnica in ko poravnamo svoje obveznosti, plačane položnice pogosto romajo v koš. Ampak koliko časa jih je v resnici treba hraniti in zakaj? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Ob tisoč in eni obveznosti smo pogosto obremenjeni in zanemarimo pomembno področje, ki bi ga morali imeti v malem prstu, svoj osebni proračun. Tako pogosto nimamo pregleda nad svojimi financami, zaradi česar se lahko po nepotrebnem znajdemo v težavah. 

Koliko časa moramo hraniti plačane račune? 

Če se sprašujete, ali je hramba računov pomembna, je odgovor vsekakor na dlani – račune je treba hraniti do zastaralnega roka, ki ga določa Obligacijski zakonik. Zastaralni rok pa je rok, v katerem lahko podjetje od nas zahteva plačilo terjatve in se lahko razlikuje od vrste dokumentov. 

Hranjenje računov
Hranjenje računovFOTO: Adobe Stock

Kakšen je zastarani rok za položnice v gospodinjstvu? 

Za večino mesečnih obveznosti, med katera sodijo na primer položnice za elektriko, vodo, plin, komunalne odpadke, telefon in tako naprej, je dobro, da imamo pri sebi dokazila o plačilu vsaj eno leto, pri čemer moramo upoštevati, da začne enoletni zastaralni rok teči po poteku tekočega leta in je bistveno daljši od plačilnega roka. 

Torej, če imamo račun z rokom plačila 19. junij 2022 bo terjatev zastarala šele 1. januarja 2024, saj je tudi zastaralni rok začel teči šele 1. januarja 2023. Prav tako pa zastaranje teče neodvisno od tega, ali se dobave in storitve nadaljujejo.

Zakaj je pomembno, da hranimo dokazila? 

Redoljubnost se obrestuje, še posebej če pride do kakršnega koli zapleta, nesporazuma, opomina ali izvršbe, saj bomo le tako imeli pri sebi dokazilo, tako zase kot za podjetje, da smo račun dejansko tudi plačali. 

Namreč še prehitro se lahko zgodi, da napačno navedemo sklic, pozabimo ali preplačamo račun, pride do napake pri plačilu in podobno, pri čemer moramo preveriti, ali smo res izvršili plačilo in predložiti tudi dokaze o plačilu terjatve. 

Hranjenje računov
Hranjenje računovFOTO: Adobe Stock

Kaj vse imamo danes na voljo? 

Plačane položnice moramo hraniti do prej omenjenega roka, ne glede na način plačila, medtem ko je pomembno, da je na dokazilu tudi jasno razvidno, da je bila terjatev plačana in kdaj smo jo plačali. Račune lahko hranimo v fizični ali elektronski obliki, saj imamo danes na voljo več različnih možnosti, med drugim tudi elektronski arhiv. Večino računov in dokumentov si namreč lahko danes shranjujemo v elektronski obliki, kar nam omogoča boljši pregled in nadzor nad svojimi financami. 

PREBERI ŠE
Ti stroški morajo biti vedno na prvem mestu

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke