Kako prepoznati ponarejeno oljčno olje?

Kako prepoznati ponarejeno oljčno olje?

M.M.
18.10.2024, 4:31
0
Primeri goljufij z oljčnim oljem so v Evropi dosegli rekordno raven, saj se cene oljk zvišujejo. Strokovnjaki pravijo, da olje poskusite in bodite pozorni na točen napis na steklenici. To je 5 ključnih znakov, da je bila vaša steklenica napolnjena s poceni alternativami.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

S steklenico dobrega oljčnega olja lahko izboljšate skoraj vsako jed. A le, če je olje kakovostno in ne mešanica neokusnih zvarkov. In mnogi, ki prisegajo na oljčno olje, ne dobijo tistega, kar plačajo. "Letos se je cena oljčnega olja v povprečju povzpela na 9,49 funta za steklenico, kar je 168 odstotkov več kot januarja 2021," poroča britanska spletna stran Daily Mail. To je 11,36 evra za steklenico. 

Zaradi tega so brezvestni proizvajalci svoje izdelke obogatili s cenejšimi olji, vključno z nekaterimi, ki veljajo za neprimerna za prehrano ljudi, dodajajo na omenjeni strani in nadaljujejo, da na srečo strokovnjaki pravijo, da obstaja pet ključnih znakov, ki kažejo, ali je vaše oljčno olje pravo.

Kaj je ponarejeno oljčno olje? 

Goljufije z oljčnim oljem se lahko pojavljajo v različnih oblikah, na splošno pa gre za dve vrsti ponarejanja. V obeh primerih proizvajalci vzamejo oljčno olje slabše kakovosti in ga napačno označijo kot visokokakovostni izdelek, kot je ekstra deviško oljčno olje.

V mnogih primerih pa oljčno olje zmešajo s poceni nevtralnimi olji, kot sta sončnično ali repično olje, da bi pridobili večje količine za prodajo. 

V nekaterih primerih serije poceni olj obarvajo z zelenim klorofilom in rumenimi karoteni, da so videti kot oljčna olja.

Slabe letine dvig cen

Provinca Jaen v Španiji, kjer proizvedejo polovico španskega oljčnega olja.
Provinca Jaen v Španiji, kjer proizvedejo polovico španskega oljčnega olja.FOTO: Shutterstock

Zaradi vrste slabih letin se je cena oljčnega olja v zadnjih letih močno zvišala – od leta 2018 se je več kot podvojila, navaja omenjena spletna stran.

Profesor Maurizio Servili, strokovnjak za oljčno olje z Univerze v Perugii, je za MailOnline povedal, da je to ustvarilo zelo donosno priložnost za ponarejevalce. "Oljčno olje ni poceni izdelek. Lažje in bolj ekonomično je ponarejati drage kot poceni izdelke," je dejal. 

V prvih treh mesecih letošnjega leta je EU zabeležila rekordno število "čezmejnih prijav" napačnega označevanja oljčnega olja. Skupaj je bilo prijavljenih 50 primerov morebitnih goljufij, medtem ko jih je bilo leta 2018 le 15. Čeprav je večina ponarejanj majhnega obsega, obstajajo primeri, ko gre za dobro organizirane združbe, ki na veliko goljufajo potrošnike. Julija letos so italijanski organi zasegli 42 ton ponarejenega oljčnega olja v vrednosti 900.000 evrov. V isti raciji je policija odkrila še 71 ton "oljne snovi" in 623 litrov klorofila, ki se uporablja za barvanje olj. Toda tudi ob tako izpopolnjenih goljufijah obstajajo načini, kako se izogniti prevaram.

Kako najti pravo oljčno olje in kako prepoznati ponarejeno oljčno olje?

 100 kilogramov ekstra deviškega oljčnega olja iz španskega mesta Jaen je novembra 2023 stalo 787 evrov, kar je več kot pred petimi letimi, ko je stalo 262,50 evra.
100 kilogramov ekstra deviškega oljčnega olja iz španskega mesta Jaen je novembra 2023 stalo 787 evrov, kar je več kot pred petimi letimi, ko je stalo 262,50 evra.FOTO: Dreamstime

Edini način, da z gotovostjo ugotovite, ali je vaše oljčno olje ponarejeno, je laboratorijsko testiranje. Vendar pa obstaja tudi več načinov, kako lahko doma ločite ponaredke od pravega olja.

1. Poskusite oljčno olje

Strokovnjaki namreč pravijo, da je okus eden najboljših znakov, da je olje ponarejeno. Judy Ridgeway, neodvisna strokovnjakinja za oljčno olje in avtorica, je za MailOnline povedala, da "ko olje rafinirate, mu odvzamete vsak okus in aromo. Zato je prva stvar, ki jo lahko opazite, nota, ki ima zelo malo okusa. Olje, ki je res brez okusa, je sumljivo," je razložila. 

V čist kozarec nalijte majhno količino olja in naredite požirek in ga zadržite na jeziku. Če olja ne želite spiti, ga izpljunite. 

Pravo ekstra deviško oljčno olje mora imeti pekoč in grenak okus z notami sladkosti in sadja, medtem ko ima ponarejeno olje bolj malo ali nič okusa. 

Vendar pa olje brez okusa ni vedno prepričljiv znak ponarejanja, saj so lahko po besedah Judy Ridgeway tudi nekatera prava ekstra deviška oljčna olja mlačna in dolgočasna. 

2. Premislite, kje kupujete oljčno olje.

Morda mislite, da bi bilo najvarneje, če bi se odpravili v Italijo ali Španijo in olje kupili neposredno pri viru. Vendar pa Judy Ridgeway pravi, da je "veliko večja" verjetnost, da boste prav v tujini naleteli na goljufijo. Čeprav je v skladu z zakonodajo EU nezakonito napačno označevati olje, proizvajalci niso dolžni preveriti olja pred prodajo, poroča omenjena spletna stran.

To pomeni, da je večja verjetnost, da lokalni proizvajalec v Italiji prodaja napačna ali ponarejena olja, kot pa izvoznik, pri katerem potekajo strogi mejni pregledi.

3. Preverite podrobnosti na etiketi

Prav tako lahko svoje možnosti za pridobitev pravega oljčnega olja še povečate, če veste, kaj je treba iskati na etiketi steklenice. Oznako "ekstra deviško" lahko zakonito nosi le visokokakovostno ekstra deviško oljčno olje. Če želite dobiti pravi izdelek, poiščite steklenice, ki so označene z besedilom, ki se glasi: "Oljčno olje najvišje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in izključno z mehanskimi postopki." Poleg tega na steklenici poiščite pečat DOP ali "zaščitena označba porekla". To pomeni, da je bilo olje pridobljeno na določenem geografskem območju, kjer pogosto veljajo strožji sistemi testiranja kot v drugih regijah.

4. Preverite sledljivost

Poleg vsega naštetega lahko bolj priznana olja navajajo ime pridelovalca oljk, natančno območje, kjer so bile oljke pridelane, in datum obiranja. Na splošno velja, da bolj kot je izdelek iz steklenice sledljiv, večja je verjetnost, da je zakonit.

5. Preverite certifikate

Prav tako bodite pozorni na morebitne certifikate neodvisnih združenj za testiranje, ki lahko zagotovijo kakovost olja.

Povzeto po Daily Mail