Nižji stroški kot na Hrvaškem: 10 držav, kjer lahko uživate brez veliko denarja

Nižji stroški kot na Hrvaškem: 10 držav, kjer lahko uživate brez veliko denarja

M.M.
09.08.2024, 4:47
0
Življenjski stroški še naprej naraščajo, zaradi česar si številni ljudje ne morejo privoščiti življenjskega sloga, kot si ga želijo. Zato iščejo rešitve – sprejemljiva opcija je tudi selitev. Celo v drugo državo ...

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Še vedno obstajajo države po svetu, kjer se da lepo živeti s skromnim proračunom. Preverite seznam desetih poceni držav, ki ga je pripravila spletna stran net.hr

1. Malezija

Prestolnica Malezije, Kuala Lumpur, je razlog, zakaj se mnogi odločijo obiskati državo. Tam dominirajo visoki nebotičniki, kot sta stolpa Petronas Twin Towers. Hkrati ulične tržnice in zeleni parki nudijo neskončne možnosti za zabavo. Življenjski stroški v Kuala Lumpurju so ugodnejši v primerjavi z drugimi svetovnimi mesti podobne velikosti. 

Najem enosobnega stanovanja v središču mesta je v povprečju od 554 do 739 evrov na mesec, obroki za dva v vrhunskih restavracijah pa stanejo približno 27 do 46 evrov, poroča net.hr.

Poleg prestolnice malezijski otoki in plaže ponujajo raj za tiste, ki hrepenijo po sproščanju. Osupljivi otok Langkawi zagotavlja miren pobeg od vrveža mestnega življenja. Bivanje v letovišču ob plaži lahko stane že od 92 do 138 evrov na noč, kar obiskovalcem omogoča, da uživajo v sproščujočih zdraviliških tretmajih in gurmanskih kulinarikah.

Tudi malezijski prevoz je neverjetno ugoden. Zanesljivo omrežje vlakov, avtobusov in taksijev povezuje večja mesta in turistične destinacije. Mesečno vozovnico za javni prevoz v Kuala Lumpurju lahko kupite za manj kot 23 evrov, kar vam olajša raziskovanje vseh znamenitosti in lepot.

2. Panama

V Panama Cityju lahko dobite stanovanje v prestižni soseski za okoli 1386 evrov na mesec. Tudi živila ne bodo obremenila vaše denarnice, tako da vas bo hrana za dve osebi za teden dni stala okoli 92 evrov, poroča omenjena spletna stran. V vrhunskih restavracijah lahko jeste specialitete že za 13 evrov na osebo. 

Panama se ponaša z raznoliko pokrajino, ki vas bo navdušila. Od svetovljanskega vzdušja Panama Cityja z visokimi nebotičniki do plaž Bocas del Toro – za vsakogar se najde nekaj.

Panama ima vrhunske zdravstvene ustanove in cenovno dostopno zdravstveno varstvo. Če se želite sprostiti, toplo podnebje in sproščen življenjski slog Paname ustvarita popolno okolje za sprostitev. Ne glede na to, ali se sprehajate po zgodovinskih ulicah Casco Viejo ali uživate v soncu na otokih San Blas, boste na vsakem koraku našli mir. 

3. Nepal

Življenjski stroški v Nepalu so neverjetno ugodni za proračun, zaradi česar je privlačna destinacija tako za izseljence kot turiste. 

Najem stanovanja v središču Katmanduja se lahko giblje od 184 do 462 evrov na mesec, odvisno od lokacije in opreme. Obrok v vrhunski restavraciji stane med približno 9 do 13 evrov.

Naravne lepote Nepala pa kar vabijo k raziskovanju. Treking v regiji Annapurna ali Everest ponuja neprimerljivo avanturo. Hkrati mirna zatočišča v Pokhari nudijo popoln pobeg za sprostitev. 

Raziščite starodavne templje, trge in festivale, ki prikazujejo tradicijo in običaje države. 

Prevoz v Nepalu je cenovno ugoden in praktičen. Če se odločite za raziskovanje dežele, ne boste porabili veliko, uživali pa boste v naravnih lepotah.

4. Nikaragva

Življenjski stroški v Nikaragvi so bistveno nižji kot v mnogih zahodnih državah, zaradi česar je privlačna destinacija za tiste, ki iščejo kakovosten življenjski slog po nižji ceni.

Najem enosobnega stanovanja v središču mesta se lahko giblje od 277 do 462 evrov na mesec, obroki v lokalnih restavracijah pa lahko stanejo že od 4 evre. Za tiste, ki hrepenijo po življenjskem slogu ob plaži, ima obala Nikaragve cenovno ugodna mesta ob plaži, kot je San Juan del Sur, kjer lahko najamete nastanitev ob plaži za približno 554 do 739 evrov na mesec.

Stroški prevoza so sprejemljivi za proračun mnogih. Javni avtobusi so primarna oblika potovanja, saj ponujajo vožnje za samo nekaj centov. 

Prijetno vzdušje Nikaragve in prijazni domačini prispevajo k njeni privlačnosti, zaradi česar se izseljenci zlahka počutijo kot doma. Ne glede na to, ali vas privlačijo mirne obale Nikaragvskega jezera ali ulice Granade, Nikaragva obljublja razkošen življenjski slog, ne da bi pri tem preveč zapravili. 

5. Tajska 

V Bangkoku lahko živite svetovljanski način življenja, ne da bi pri tem zapravili denar. 

Najem enosobnega stanovanja v središču mesta stane že 369 evrov na mesec. Obroki v luksuznih restavracijah bodo stali od 9 do 18 evrov. Za tiste, ki hrepenijo po plaži, Phuket in Koh Samui vabita s svojo kristalno čisto vodo in palmami. Ne glede na to, ali poležavate v luksuznem letovišču ali uživate v vili na plaži, so življenjski stroški še vedno dostopni, poroča stran net.hr

Prostorna vila z zasebnim bazenom bi vas lahko stala od 924 do 1386 evrov na mesec. Poleg plaž severna regija Tajske ponuja očarljiva mesta, kot je Chiang Mai, kjer so starodavni templji in gore. Tukaj lahko najamete stanovanje za samo 277 evrov na mesec.

6. Mehika

Eden glavnih krajev za luksuzno življenje v Mehiki je Playa del Carmen. Ta obalni dragulj ima neokrnjene bele peščene plaže in turkizno morje, ki privablja tako izseljence kot turiste. Kljub elegantnemu vzdušju ostajajo življenjski stroški izjemno nizki. Najemnina enosobnega stanovanja v središču mesta je v povprečju okoli 462 do 647 evrov na mesec. Obroki v luksuzni restavraciji ne stanejo več kot 18 do 27 evrov.

Mexico City je še en kraj, kjer lahko živite razkošno z nizkim proračunom. Tukaj lahko uživate v kulinariki svetovnega razreda in luksuznem nakupovanju, ne da bi pri tem preveč zapravili. Najemnina za enosobno stanovanje se giblje od 369 do 554 evrov na mesec.

Za tiste, ki iščejo mirnejši način življenja, je dobra izbira očarljivo mesto San Miguel de Allende. Ta dragulj je znan po svojih slikovitih ulicah in zgodovinski arhitekturi. Ker so življenjski stroški bistveno nižji kot v mnogih zahodnih državah, lahko s skromnim proračunom živite kot kralj.

PREBERI ŠE

65-letnica se je odselila v tujino, kjer s pokojnino živi odlično

7. Portugalska

Življenjski stroški na Portugalskem so nižji v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Najem enosobnega stanovanja v središču Lizbone vas lahko na primer stane okoli 739 do 929 evrov na mesec. Tudi v manjših mestih ali krajih lahko najdete namestitev po enako ugodnih cenah. Gurmani lahko uživajo v specialitetah Portugalske, ne da bi porabili veliko denarja. Obrok za dva v restavraciji srednjega razreda stane od 27 do 46 evrov.

Portugalska poleg dostopnih cen ponuja visoko kakovost življenja. Med poležavanjem na plažah ali raziskovanjem zgodovinskih ulic uživajte v sredozemskem podnebju te države z več kot 300 sončnimi dnevi na leto. Portugalska je zakladnica naravnih lepot in kulturnih čudes, od slikovite regije Algarve na jugu do očarljive doline Douro na severu.

PREBERI ŠE

Toplo evropsko mesto, kjer ne boste bankrotirali

8. Laos

Življenjski stroški v Laosu so nizki, povprečni mesečni stroški znašajo od 462 do 647 evrov. Najem prostornega stanovanja v prestolnici Vientiane vas lahko stane od 277 do 462 evrov na mesec, odvisno od vaših lokacijskih preferenc. Eden najbolj privlačnih vidikov Laosa je njegova naravna lepota. Od rek in gozdov do gora je pokrajina spektakularna. 

Navdušenci na prostem bodo našli veliko priložnosti za avanturo, pa naj gre za pohodništvo po odročnih vaseh, raziskovanje starodavnih templjev ali vožnjo s kajakom po reki Mekong.

Gurmani bodo uživali tudi v kulinarični sceni, ki združuje okuse iz sosednjih držav. Za samo nekaj evrov lahko uživate v okusni ulični hrani ali si privoščite obrok v elegantni restavraciji, ne da bi pri tem porabili veliko denarja. Kljub razmeroma nizkim življenjskim stroškom Laos ponuja sodobno udobje in visoko kakovost življenja. Hiter internet, zanesljiva zdravstvena oskrba in prijazni stanovalci olajšajo selitev.

9. Albanija

Albanija ima zmerno sredozemsko podnebje; mile zime in topla poletja, ki so idealna za aktivnosti na prostem skozi vse leto.

Eden od najbolj privlačnih vidikov Albanije je njena dostopnost. V lokalni restavraciji lahko uživate v obroku za samo 4 evre, si privoščite razkošno večerjo s tremi hodi za dve osebi z vinom za manj kot 27 evrov ali najamete prostorno stanovanje v središču mesta za okoli 277 evrov na mesec. Te cene vam omogočajo, da živite lagodno, ne da bi porabili vse svoje prihranke.

Bogata kulturna dediščina Albanije prispeva k njeni privlačnosti. Raziščite starodavne ruševine, kot je Butrint, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in sega v 7. stoletje pr. n. št., ali se potepajte po ulicah zgodovinskih mest, kot je Gjirokastër, ki je znano po dobro ohranjeni osmanski arhitekturi. 

Albanija ponuja številne aktivnosti za ljubitelje narave od pohodništva v gorah do jadranja ob neokrnjeni obali. S toplimi in prijaznimi domačini se boste v tej državi počutili kot doma.

PREBERI ŠE

Zakaj Srbi in Hrvati kupujejo nepremičnine v tej državi?

10. Vietnam

Mesto Ho Chi Minh, znano tudi kot Saigon, izstopa kot glavna destinacija za ljudi, ki se želijo preseliti v Vietnam. Tukaj lahko uživate v razkošnem življenjskem slogu po nižji ceni v primerjavi z drugimi večjimi mesti. Opremljeno enosobno stanovanje v središču mesta vas lahko stane od okoli 462 do 647 evrov na mesec. Obroki v luksuznih restavracijah ne bodo obremenili vaše denarnice, saj se obroki gibljejo od 4 do 9 evrov. Mesto Da Nang je znano po svojih plažah in dih jemajoči pokrajini.

Prostorno stanovanje s pogledom na morje je mogoče najti že za 369 do 554 evrov na mesec, kar pušča dovolj prostora za prostočasne aktivnosti in vrhunska kulinarična doživetja. Eden od najbolj privlačnih vidikov Vietnama je njegova cenovna dostopnost brez kompromisov pri kakovosti. Ne glede na to, ali uživate v toplicah, raziskujete starodavne templje ali uživate v okusni ulični hrani, je luksuzno življenje dosegljivo za veliko manj, kot bi pričakovali.

Povzeto po net.hr