Peči za ogrevanje: tega nikar ne počnite

Peči za ogrevanje: tega nikar ne počnite

M.M.
22.11.2022, 3:45
4
Tudi vi želite to zimo privarčevati z ogrevanjem? Odlično, a bodite previdni, da ne bo na koncu zahtevani znesek še višji.

Te dni lahko prebiramo novice o mestih, ki se nahajajo v naši neposredni bližini in imajo izredno onesnažen zrak. Med njimi sta tudi Beograd in Sarajevo. Še več – Beograd se je sredi novembra znašel na prvem mestu lestvice najbolj onesnaženih mest na svetu. Iz srbske nacionalne ekološke zveze so sporočili, da na tako slabe razmere vplivajo različni dejavniki: izpusti iz termoenergetskega sektorja, industrije in prometa. A piko na i ustvarijo izpusti iz malih kurišč in kotlovnic za ogrevanje.

Ob vsaki krizi se sicer pozimi pojavijo identične težave – to, da ljudje za ogrevanje začnejo uporabljati peči, v katere namečejo tudi tisto, kar tja ne sodi. 

PREBERI ŠE
To ogrevanje je najcenejše. Ga imate tudi vi?

Že leta velja dejstvo, da so glavni vir slabe kakovosti zraka v Sloveniji izpusti delcev iz malih kurilnih naprav. 

In če ste prepričani, da pri kurjenju naravnega lesa ne morete storiti večje škode, se motite: "Pri kurjenju naravnega lesa nastaja cela vrsta škodljivih snovi," pravijo na spletni strani gov.si in navajajo seznam teh škodljivih snovi: prašni delci, ogljikov monoksid (CO), nemetanske hlapne organske spojine (NMVOC), težke kovine, policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), med njimi tudi benzo(a)piren in obstojna organska onesnaževala (POPs), med njimi tudi dioksini. 

"Z rednim vzdrževanjem in pravilno uporabo kurilnih naprav ter uporabo suhega lesa lahko izpuste prašnih delcev in drugih škodljivih snovi zmanjšate. Novejše kurilne naprave na lesno biomaso onesnažujejo zrak precej manj kot zastarele kurilne naprave," poudarjajo. 

A ljudje se ne ustavijo le pri tem. Ko je kriza, začnejo v peči metati smeti, in sicer v upanju, da bodo s tem kaj privarčevali. A ne le, da tako ne bodo "prišparali" kakšen evro več, na koncu jih bo takšno ravnanje stalo pravo bogastvo. Poglejmo, zakaj. 

Previdno, s čim se boste to zimo ogrevali.
Previdno, s čim se boste to zimo ogrevali. FOTO: Thinkstock

Ljudje v peči zmečejo marsikaj, npr. odpadni, lakiran in z drugimi premazi obdelan les, tekstil, stari papir, karton, celo plastiko. Vse to pri izgorevanju v zrak spušča nevarne snovi. Strupene snovi gredo skozi dimnik v naselje, nekaj pa jih konča tudi v samem prostoru. 

Ogromen strošek

"Znano je, da onesnaženje z delci povečuje tveganje za bolezni srca, krvne strdke, resne bolezni dihalnih poti, raka in s tem tudi prezgodnjo smrt. Kurjenje v gospodinjstvih v EU povzroči 60.000 prezgodnjih smrti letno. Na mnogih stanovanjskih območjih je onesnaženje zaradi lokalnega kurjenja glavni vzrok obolevnosti in prezgodnje smrtnosti. Kurjenje v gospodinjstvih predstavlja ogromen strošek za družbo – strošek, ki ga prek davkov in povečane obolevnosti plačujemo vsi," je zapisano v brošuri Clean Heat. 

Iz tega naslova nas bo tovrstno ogrevanje s kurjenjem smeti slej ko prej stalo več, kot bi nas sicer premišljeno in varno ogrevanje doma, saj bodo zdravstvene posledice hude. Zaradi njih lahko trpi vaše življenje, sposobnost za delo, lahko pa tudi zbolite za boleznimi, ki vodijo v smrt. 

Najbolje je, tako navajajo v Arsu, da se odločite za toplotno črpalko, ki za svoje delovanje potrebuje elektriko. Pri tem poskrbite za dobro toplotno izolacijo doma. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
Zaradi višjih računov za energente so začeli uporabljati to!