Destinacije, ki veljajo za ugodnejše in so priljubljene pri Slovencih

Destinacije, ki veljajo za ugodnejše in so priljubljene pri Slovencih

Špela Zupan
18.05.2022, 5:00
0
Dopustovanje predstavlja v letnem družinskem proračunu precejšen zalogaj, ki pa je lahko manjši z nekaj načrtovanja in prilagajanja ter ob upoštevanju varčevalnih nasvetov in poznavanju določenih pravil. Preverite tudi, katere družinske destinacije so najbolj priljubljene pri Slovencih in katere veljajo za ugodnejše!

Poletje je pred vrati in počasi je res že skrajni čas je za razmišljanje o dopustovanju z družino. Oddih lahko v družinskem proračunu predstavlja kar precejšen finančni zalogaj zaradi številnih stroškov, ki jih med drugim sestavljajo nastanitev, prevoz, hrana, priboljški in dejavnosti. Seštevek stroškov, ki jih za več članov pokrijete starši, lahko na koncu precej nanese, to pa se ob letošnji draginji zelo pozna.

A vseeno lahko nekaj prihranite in poskrbite, da seštevek ne bo prevelik in da vas po vrnitvi domov ne bo bolela glava ob pogledu na stanje na osebnem računu. Precejšnje ugodnosti ob zgodnji rezervaciji ste že zamudili, še vedno pa se lahko kaj primernega za družino najde tudi v zadnjem hipu. Samo prilagodljivi morate biti glede datumov in tudi destinacije, kar pa je zaradi precej omejene ponudbe seveda težje kot pri parih brez otrok ali posameznikih.

Privarčujete lahko tudi z vpisom na sezname ponudnikov nastanitev, kajti svojim sledilcem na družbenih omrežjih, prijavljenim na njihovo mailing listo ali uporabnikom njihove aplikacije kar pogosto ponujajo kode s popusti. Določene ugodnosti za otroke nudijo znane družinam prijazne destinacije, na katerih lahko otroci do določenega leta denimo letujejo tudi popolnoma brezplačno. Veliko lahko prihranite tudi pri prehrani z rezervacijo nastanitve s kuhinjo, v kateri si lahko pogosteje sami pripravite obrok, ta pa bo zagotovo cenejši kot v restavraciji. Obenem lahko med dopustom tudi zaslužite nekaj denarja, če se vmes odločite oddati lastno stanovanje po spletni platformi, kot je denimo Airbnb, zanimiva možnost pa je tudi menjava doma.

PREBERI ŠE
Kako preveriti stanje bonov? Na primer za otroka

Dopust v kampu

Sicer je tudi za družine praviloma najcenejše kampiranje v kampih, ki so dostikrat na odličnih destinacijah tik ob morju, jezeru, reki ali na drugi zanimivi, običajno bolj "naravni" lokaciji. Ob šotorjenju nastanejo enkratni dodatni stroški z nakupom opreme, sicer pa pregled spletnih cenikov naključno izbranih kampov pokaže, da se cene zakupa parcele za šotor, avtodom ali prikolico v visoki poletni sezoni gibljejo med 60 in 100 evri dnevno, medtem ko stanejo mobilne hiške med 150 in 300 evrov na dan, pri čemer razlike med cenami nastanejo zaradi destinacije, lege in spremljevalne ponudbe. Med Slovenci so priljubljeni tudi zakupi parcel v kampih, kjer imajo mnogi prikolico ali mobilno hiško. Cene letnih pavšalov se v povprečju gibljejo med 2500 in 5000 evri, kar vključuje tudi bivanje štirih ali petih ljudi. To se seveda najbolj izplača, če je prikolica ali mobilna hiška vsaj v sezoni polno zasedena.

PREBERI ŠE
Cene kampiranja v Evropi

Najem apartmaja ali hotelske sobe?

Razlike v ceni družinskega oddiha seveda nastanejo zaradi različnih tipov nastanitve. Iz ponudbe spletnih portalov je razvidno, da tedenski najem apartmaja pri zasebnikih na Obali v povprečju stane med 70 in 100 evri dnevno. Cene hotelov so precej različne in praviloma se družini bolj izplača vzeti ponudbo, v katero je vse vključeno in ki prinaša določene ugodnosti za otroke.

Največji prihranek pri počitnicah vsaj pri turističnih agencijah še vedno prinaša rezervacija v času visokih popustov za zgodnje prijave, ki jih lahko zavarujete tudi za primer odpovedi. Pred rezervacijo pa je treba vedno preveriti, kaj vključuje cena aranžmaja ter kakšna so morebitna doplačila in odpovedni pogoji.
Največji prihranek pri počitnicah vsaj pri turističnih agencijah še vedno prinaša rezervacija v času visokih popustov za zgodnje prijave, ki jih lahko zavarujete tudi za primer odpovedi. Pred rezervacijo pa je treba vedno preveriti, kaj vključuje cena aranžmaja ter kakšna so morebitna doplačila in odpovedni pogoji.FOTO: Adobe Stock

Najem avtodoma

Zadnja leta so vse bolj zaželena družinska potovanja z avtodomom (v visoki sezoni je cena dnevnega najema med 130 in 200 evri) ali jadrnico. Manjša s šestimi ležišči julija in avgusta stane okoli 2000 evrov tedensko, k temu pa je treba prišteti še približno 150 evrov za skiperja, če sami nimate izpita in dovoljenja za uporabo VHF-postaje in če ne znate upravljati plovila. 

Oba načina dopustovanja zagotovo omogočata pestre počitnice, med katerimi lahko mnogo doživite in obiščete veliko različnih krajev, pri tem pa je treba upoštevati še dodatne sprotne stroške goriva, elektrike in vode ter nastanitve v kampih, stroškov na postajališčih, v marinah in na drugih privezih, stroške hrane, varščine ... Za jadrnice sicer velja, da tedenski najem skupaj nanese približno toliko kot bivanje v prestižnejšem apartmaju.

PREBERI ŠE
Z avtodomom na dopust? Na kaj biti pozoren?

Cene družinskih počitnic se lahko zelo razlikujejo tudi od destinacije do destinacije. Praviloma je dražje v bolj zaželenih krajih, ob morju in v središču mest. V resnici pa so za družine privlačne tudi malce bolj oddaljene nastanitve, kajti za manj denarja dostikrat ponujajo več, so na višjem nivoju ter imajo bazene in več kotičkov za brezskrbno raziskovanje. Obrobja so s središči velikih mest  večinoma dobro povezana z javnim prevozom in med vožnjo z vlakom ali podzemno železnico se lahko z otroki zelo zabavate ter doživite marsikaj, kar bi ob bivanju v mestnem središču morda zamudili.

PREBERI ŠE
Cene namestitev na Jadranu: Letos smo priča veliki rasti cen

Ponudbe so za vsak žep

V resnici se lahko povsod najde ponudba za vsak žep, tudi na najbolj zaželenih destinacijah. Slovenci namreč že od nekdaj najpogosteje dopustujemo ob Jadranskem morju in med družinami so najbolj zaželene nastanitve, ki nudijo več dodatnih vsebin in animacije predvsem za otroke. Vse več je tudi povpraševanja po mobilnih hišicah, počitnicah v prikolicah in glampingu v šotorih.

V turistični agenciji Kompas opažajo, da slovenske družine rade dopustujejo v hotelih v Portorožu, Izoli in Ankaranu, medtem ko so v hrvaški Istri najbolj priljubljene destinacije Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj, Medulin in Rabac. Na področju Kvarnerja radi družinsko dopustujemo na otokih Krk, Rab in Lošinj, malo nižje v Dalmaciji v okolici Zadra in v Biogradu na Moru ter tudi vzdolž celotne Makarske riviere, na otokih Hvar, Brač in Korčula, pri čemer cenovno ugodnejše počitnice nudijo tudi zasebni ponudniki apartmajev. 

Ugodne počitnice za štiričlansko družino na Hrvaškem

Kot ugodne počitnice za štiričlansko družino predlagajo hotel s štirimi zvezdicami v Drveniku na Makarski rivieri. Cena za celotno družino (dva odrasla in dva otroka do 12 let) s storitvijo "all inclusive light" se začne že pri 1099 evrih. Ob letošnji ponudbi počitnic za družine pa so izpostavili še izbor za številčnejše družine, ko prvi, drugi, tretji in četrti otrok do 18 let v spremstvu dveh odraslih letujejo brezplačno.

Dopust v Grčiji

Posebno ugodne ponudbe so v Grčiji junija, ko je na grških otokih že poletno, a cene še niso na nivoju visoke sezone. "Konkretni izračun za štiričlansko družino (dve odrasli osebi in dva otroka do 12 let), ki počitnikuje v Grčiji v nastanitvi s tremi zvezdicami tik ob morju na začetku junija, je že od 1650 evra na družino," so izpostavili v Kompasu. 

Dopust v Turčiji

Vedno bolj priljubljena destinacija je tudi Turčija, kjer za prvega otroka tudi do 18 let v spremstvu dveh odraslih pogosto plačate le pavšalno ceno za letalski prevoz. Tako so poleg oddiha na slovenski in hrvaški obali med Slovenci izredno zaželene tudi počitnice v omenjenih državah, v katere slovenski ponudniki omogočajo letalske polete s čarterji.

Turčija, Grčija, Egipt, Hrvaška, Črna gora ...

V turistični agenciji Palma med najbolj zaželenimi prav tako izpostavljajo mediteranske destinacije – Turčijo in Grčijo, pa tudi Egipt. Veliko zanimanje je za hrvaško obalo, letošnji hit je Črna gora, nekateri starši pa se z otroki odločijo dopust nameniti raziskovanju prestolnic in držav, kot so Skandinavija, Škotska, Irska, baltske dežele, Ferski otoki ipd.

Dopust na slovenski obali

Družinam, ki želijo oddih preživeti na slovenski obali, medtem kot cenovno ugodno predlagajo letovišče z dvema zvezdicama, kjer so cene od 41,50 evra na osebo in je otrok do 15 leta brezplačno v sobi z dvema odraslima. Medtem otroci na mediteranskih destinacijah v posameznih hotelih letujejo po ceni od 349 evrov tudi do 18. leta starosti. Za čim ugodnejše počitnice sicer svetujejo paket z vsem vključenim v ceno (letalski prevoz, prevoz na letališče, nastanitev in storitev). Če izberete "all inclusive", lahko namreč takoj ocenite celotne stroške potovanja oziroma počitnic, kar je odlično za natančno načrtovanje dopustniškega proračuna.

Vse se draži in tudi cene počitnic so višje. V Sloveniji in na Hrvaškem so v primerjavi s sezono 2021 v povprečju višje za pet do deset odstotkov, odvisno od nastanitve in destinacije, medtem ko na nekaterih destinacijah ni zaznati bistvenih podražitev. Med cenejšimi sicer še vedno veljajo kampiranje s šotori in apartmaji pri zasebnikih.
Vse se draži in tudi cene počitnic so višje. V Sloveniji in na Hrvaškem so v primerjavi s sezono 2021 v povprečju višje za pet do deset odstotkov, odvisno od nastanitve in destinacije, medtem ko na nekaterih destinacijah ni zaznati bistvenih podražitev. Med cenejšimi sicer še vedno veljajo kampiranje s šotori in apartmaji pri zasebnikih.FOTO: Dreamstime

Rezervacija poletnih počitnic hitro v akcijo

V turističnih agencijah sicer kljub podražitvam zaznavajo veliko zanimanje in več družin je že rezerviralo poletne počitnice v času zgodnjih prijav, ko so veliki popusti. "Zamudnikom" svetujejo čim prejšnje rezervacije, predvsem zaradi omejenega števila družinskih sob, ki so posledično hitro zasedene, in hitrega spreminjanja cen določenih ponudb. Cene namreč zelo variirajo in letos se je denimo pri letalskih vozovnicah že izkazalo, da so lahko v zadnjem hipu zelo drage.

Koliko denarja namenimo za dopust?

Sicer pa si Slovenci med počitnicami radi privoščimo po svojih zmožnostih. Raziskava agencije Mediana TGI, objavljena v začetku maja letos, je pokazala, da 55 odstotkov vprašanih posameznikov za počitnice porabi med 250 in 1000 evrov, 12 odstotkov med 1000 in 1750 evrov, desetina pa več kot 1750 evrov na leto. 

Zadnji objavljeni podatki Statističnega urada medtem kažejo, da je Slovenec kot dopustnik  leta 2020 v povprečju porabil 58 evrov na dan – 35,38 evra za nastanitev, 11,02 evra za hrano in pijačo v restavracijah in lokalih, 5,22 evra za prevoz ter 6,38 evra za druge aktivnosti in storitve.

PREBERI ŠE
Cene hrane na hrvaški obali

Počitnice bodo letos dražje

Več je treba odšteti za počitniške pakete, draži se hrana. Večji strošek bo predstavljala tudi sama pot – znatno višje cene goriva se odražajo tako ob polnjenju rezervoarja osebnega avtomobila kot tudi pri letalskih prevozih, trajektnih vozovnicah in drugem prevozu

Ob izračunu celotnih stroškov je treba upoštevati še dejavnosti in storitve ter dostop do spleta, ki pa je dandanes na vse več destinacijah brezplačen in dostopen v obliki povezave Wi-Fi. Obenem lahko velik strošek nastane zaradi uporabe mobilne telefonije, predvsem ob letovanju zunaj Evropske unije. 

PREBERI ŠE
Cena sladoleda je odvisna tudi od lokacije

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke