Zakaj se kava tako draži?

Zakaj se kava tako draži?

M.M.
15.10.2024, 4:42
0
Slaba letina, logistične težave z ladijskim transportom, vremenske razmere, špekulacije na borzah ... Vse našteto vpliva na to, po kakšni ceni boste kupovali kavo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ali ste vedeli, da je bilo treba lani za kilogram klasične kave v trgovini ali za skodelico espressa v lokalu v povprečju odšteti za desetino več kot leta 2022? In to še ni vse. 

Že julija smo na Cekin.si poročali, da se cene kave počasi, a vztrajno zvišujejo in tem podražitvam ni videti konca. Zakaj? Cene kave se v zadnjem času med drugim zvišujejo tudi zaradi naravnih dejavnikov, kot so suše, poplave in podobno, in geopolitičnih dejavnikov, kot je kriza v Rdečem morju, ki znatno podaljšujejo čas prevoza in zaostanke v dobavni verigi.

PREBERI ŠE

Cene kave se bodo zaradi 'grozljivih' pravil EU verjetno še naprej zviševale

Da težave obstajajo, opozarjajo tudi v Atlantic Grupi, kjer pravijo, da je letina kave zelo slaba, poleg tega pa se še naprej pojavljajo logistične težave z ladijskim transportom. Posledično na borzah prihaja do cenovnih špekulacij. 

Poglejmo konkretne zneske: statistični urad je v začetku meseca objavil, da je bilo treba lani v trgovini za kilogram klasične kave odšteti v povprečju 11,49 evra, za skodelico espressa v lokalu pa 1,63 evra. Klasična kava se je na letni ravni podražila za 10,8 odstotka, skodelica espressa pa za 10,1 odstotka.

In kot smo že dejali, podražitvam še kar ni videti konca. Eden največjih regijskih proizvajalcev kave Atlantic Grupa, ki je tudi lastnica Droge Kolinska, opozarja, da že dlje časa poslujejo v težkih razmerah. Kje so razlogi, da je ta trg postal tako zahteven?

Naraščanje cen kave arabice na trgu: Zaradi skoka cen kave robuste raste tudi cena arabice. Nedavna letina v Braziliji se je izkazala za manjšo od pričakovane, kar nas pripelje do še enega leta z manjšo razpoložljivostjo arabice v primerjavi s povpraševanjem. Od konca leta 2023 smo zabeležili povišanje cene arabice za približno 71 odstotkov, medtem ko je cena robuste poskočila za kar 225 odstotkov. To je razvidno iz spodnjih grafov. 

Gibanje cen kave arabice na borzi v New Yorku:

Gibanje cen kave arabice na borzi v New Yorku
Gibanje cen kave arabice na borzi v New YorkuFOTO: Atlantic grupa

Rast cen robuste na trgu: Dve leti zapored je zaradi slabše letine robuste prišlo do pomanjkanja zadostnih količin na trgu kave. Povpraševanje je preseglo ponudbo, kar je povzročilo precejšen skok cen. Tako je cena robuste prvič v zgodovini presegla ceno arabice. Zadnje napovedi iz Vietnama pravijo, da bo naslednja letina, ki se bo začela novembra, še skromnejša od prejšnje, zato se trend pomanjkanja robuste na trgu nadaljuje.

Gibanje cene robuste na londonski borzi:

Gibanje cene kave robusta na londonski borzi
Gibanje cene kave robusta na londonski borziFOTO: Atlantic grupa

Projekcije analitikov kažejo, da padca cen surove kave v prihodnjem obdobju enega leta ne bo, saj ponudba ne bo zadovoljila povpraševanja.

Kaj vse vpliva na podražitve kave?

Vremenske razmere na ključnih območjih pridelave: V Braziliji so zabeležili krajše obdobje zmrzali, nato še izjemno sušno obdobje, ki bi lahko povzročilo resen padec potenciala naslednje letine. To se bo odražalo v drugem letu, torej v sezoni 2025/2026.

Logistične težave v Rdečem morju: Napadi jemenskih hutijskih upornikov na tovorne ladje v Rdečem morju povzročajo veliko težav, saj tovorne ladje iščejo alternativne poti, ki pa so daljše od prehoda skozi Sueški prekop. Tranzitni čas ladij iz Azije v Evropo se tako podaljša s 30 na 90 dni, kar poveča stroške prevoza, ceno surove kave in njeno razpoložljivost. Zaradi zamud ladij je kava na kraju samem precej dražja.

Na trg vplivajo tudi vojne razmere na Bližnjem vzhodu, stavka delavcev v indijskih pristaniščih in podobno. 

PREBERI ŠE

'Naši stroški so višji za 250 odstotkov'

Preobremenjenost pristanišč v Braziliji: Za natovarjanje ladij vodi do zamud pri samem natovarjanju, zato se redno dogaja, da ladje zamujajo vsaj 30 dni od svojega odhoda, kar dodatno ustvarja zmedo in zamude. 

Naložbe špekulativnih in investicijskih skladov: Skladi, ki se zavedajo težav z dostopnostjo surove kave, vlagajo milijarde dolarjev na borzah v New Yorku in Londonu, kar dodatno dviguje ceno surove kave.

Rast trošarin: Znesek trošarine se je v maju 2024 povečal za skoraj 8 odstotkov, kar ob upoštevanju rasti iz novembra 2023 v višini 8 odstotkov pomeni skupno 16-odstotno rast v zadnjem letu. 

Povišanje stroškov carine: Zaradi višjih cen surove kave so se povečali tudi stroški carine. Posledica tega so višji odvisni stroški uvoza surove kave.

Stopnja inflacije: Tako kot smo na začetku članka že omenili, se je kava podražila za več kot 10 odstotkov. 

A ne le kava. Draži se tudi kakav ...

PREBERI ŠE

Slaba novica za ljubitelje sladkarij