Slovenci še veliko zapravimo za dan mrtvih, a izbiramo bolj okolju prijazno

Slovenci še veliko zapravimo za dan mrtvih, a izbiramo bolj okolju prijazno

Špela Zupan
28.10.2024, 4:05
0
Dan spomina na mrtve ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Okoli 1. novembra se spominjamo preminulih, kar se kaže tudi v pogostejšem obisku grobov in številu kupljenih izdelkov za urejanje grobov, kot so cvetje in sveče. Čeprav je okraševanje nagrobnih spomenikov globoko zakoreninjeno, so v zadnjih letih opazne spremembe, predvsem v smeri bolj trajnostnih, okolju prijaznih izbir.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pred dnevom mrtvih je med Slovenci povečano povpraševanje po najbolj priljubljenih izdelkih za urejanje grobov. Kupujemo cvetje, sveče, zemljo in pesek za grobove, cvetlične lonce, sklede in vaze, gobe za aranžiranje ter čistila za grobove. Med cvetjem najpogosteje izberemo mačehe, krizanteme in rese, pogosto tudi aranžmaje iz suhega cvetja in umetno cvetje. Čeprav še vedno kupimo precej sveč, se zanimanje zmanjšuje, predvsem pa je opazen trend, da klasične parafinske zamenjujejo bolj trajnostne, so sporočili iz Merkurja.

V Sparu prav tako opažajo, da se v obdobju dneva spomina na mrtve še vedno posvečamo urejanju grobov, a hkrati bolj iščemo okolju prijazne alternative. Posegamo po cvetju in pogosteje po solarnih in ekoloških svečah. V Mercatorju vidijo spremembe trendov v smeri trajnostnih izdelkov, predvsem sveč. V Hoferju so povečali ponudbo trajnostnih sveč, saj je povpraševanje po okolju prijaznejših izdelkih v porastu, čeprav večina njihovih kupcev še vedno posega po klasičnih svečah. 

PREBERI ŠE

Opozorilo pred 1. novembrom

Kako pa je v tujini?

Čeprav slovenski trgovci nimajo neposrednih podatkov o potrošnji v tujini, iz razgovorov z dobavitelji sklepajo, da Slovenci namenimo več pozornosti in denarja za urejanje grobov v primerjavi z nekaterimi sosednjimi državami. Pri sosedih – na Hrvaškem, Madžarskem in v Avstriji – so navade podobne, vendar po ocenah trgovcev slovenski kupci več zapravimo. Obenem pri nas še vedno prevladuje tradicija okraševanja grobov, zlasti okoli 1. novembra, kar je manj opazno v drugih, predvsem severnih evropskih državah.

Trajnostne alternative ob dnevu mrtvih

Slovenci še vedno veliko pozornosti namenimo ureditvi grobov, vendar vse več posegamo po okolju prijaznih izdelkih, kar se kaže predvsem pri svečah.
Slovenci še vedno veliko pozornosti namenimo ureditvi grobov, vendar vse več posegamo po okolju prijaznih izdelkih, kar se kaže predvsem pri svečah.FOTO: Profimedia

Tudi pri nas se torej vse več ljudi zaveda pomena trajnosti in išče načine, kako na čim bolj okolju prijazen način počastiti spomin na preminule. Zaradi okoljskih vplivov in čedalje bolj problematičnega kopičenja odpadkov so trajnostne alternative pri urejanju grobov bolj pomembne kot kdaj koli prej. Trgovci ponujajo vedno širšo paleto okolju prijaznih izdelkov, priljubljeni pa postajajo tudi digitalni in simbolični načini spomina na preminule.

Prižig virtualnih sveč omogoča simboličen poklon brez fizičnih sveč in po podatkih ljubljanskih Žal so jih v letu 2023 prižgali več kot 150.000, je pojasnil direktor mag. Robert Martinčič in dodal, da trend narašča. Trgovci sledijo željam kupcev in tudi v žalski cvetličarni ponujajo številne alternativne izdelke, kot so različni porisani kamni, lesene in kompostabilne sveče ter sveče iz odpadnega jedilnega olja.

Predsednica društva Ekologi brez meja, Katja Sreš, podobno predlaga, da se odločimo za virtualni prižig, leseno ali stekleno svečo, pobarvane kamenčke ali morda zasaditev drevesa. Zanimiva možnost, ki zmanjšuje odpadke in spodbuja recikliranje, so tudi sveče iz odpadnega jedilnega olja, ki jih lahko izdelamo sami doma.

Najboljši odpadek je tisti, ki ga ni

PREBERI ŠE

Stroški pogrebov: koliko je treba odšteti?

Zato je tudi pri izbiri sveč ključno, da se ne pustimo zavesti oznakam, kot so "trajnostna", "eko" ali "bio", če svečo po enkratni uporabi zavržemo, je poudarila. Glede izbire med navadno in elektronsko svečo stroka nima enotnega mnenja – z vidika reciklaže so boljše parafinske sveče, saj jih je mogoče reciklirati v kar 98 odstotkih, medtem ko pri elektronskih svečah problem predstavljata elektronska komponenta in plastika, ki nista primerni za reciklažo.

Poleg sveč tudi cvetje slej ko prej postane odpadek. Pri okrasitvi grobov lahko razmislimo o trajnejših zasaditvah, ki so odporne na vremenske razmere in ne potrebujejo pogoste zamenjave, kar zmanjšuje okoljski vpliv in tudi stroške.

Sveče sodijo v za to namenjene zabojnike

Sveče za enkratno uporabo so nepotreben plastični odpadek. Okolju prijaznejši so solarne, ekološke in lesene sveče, pobarvani kamenčki in digitalni prižig sveče.
Sveče za enkratno uporabo so nepotreben plastični odpadek. Okolju prijaznejši so solarne, ekološke in lesene sveče, pobarvani kamenčki in digitalni prižig sveče.FOTO: Profimedia

Slovenci še naprej sledimo tradiciji urejanja grobov in počastitve spomina na preminule, vendar se vse bolj zavedamo pomena in nujnosti trajnosti. Trajnostne sveče, virtualne možnosti in trajne zasaditve postajajo vse bolj priljubljene, kar zmanjšuje obremenitev okolja. V prihodnje lahko pričakujemo nadaljnjo rast povpraševanja po okolju prijaznih izdelkih in načinih obeležbe, kar bo pripomoglo k bolj odgovornemu poklonu dneva mrtvih. Ključno pa je tudi pravilno ločevanje odpadkov po dnevu mrtvih, predvsem odlaganje ostankov sveč v za to namenjene zabojnike.