Užitne gobe so polne vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin ter so dragocen dodatek k prehrani vsakega odraslega človeka. In medtem ko nekatere vrste potrebujejo le malo vlage in teme za rast, obstajajo tudi tiste, ki so zelo redke in jih je težko gojiti. Zato je njihova cena zelo visoka, privoščijo pa si jih lahko redki.
Kordiceps – več kot 45.000 evrov za pol kilograma
Yartsa gunbu ali kordiceps ali cordyceps je zdravilna in užitna goba, ki je videti kot gosenica. V Tibetu raste na ličinkah žuželk na visokih nadmorskih višinah in je tako redka, da je treba za pol kilograma odšteti več kot 45.000 evrov. V primeru pomanjkanja lahko njena cena še zraste.
Kordiceps velja za naravni afrodiziak. Sodobna medicina kordiceps priporoča kot prehransko dopolnilo, vendar se zaradi visoke cene uporablja njegova sintetično pridelana oblika Cordyceps CS-4.
Evropski beli tartuf – 4.000 evrov za kilogram
Tla pod hrastovimi gozdovi v južnem delu Evrope so dom redkega, a izjemno okusnega belega tartufa, katerega kilogram dosega ceno tudi do 4.000 evrov. Le najbolj izkušeni iskalci jih znajo najti s pomočjo izurjenih psov in prašičev.
Čarobna aroma belega tartufa je fantastičen dodatek številnim jedem – od preprostega toasta z maslom do kremastih testenin.

Matsutake – okoli 900 evrov za pol kilograma
Matsutake velja za najdražjo gobo na Japonskem, katere cena se giblje okoli 1800 evrov za kilogram. Ta goba raste pod borovci – natančneje pri ameriškem rdečem boru. Odlikuje jo bogat okus s pikantnimi, sadnimi notami, zato se pogosto uporablja v kuhinji dežele vzhajajočega sonca.
Število teh gob se je v zadnjih letih močno zmanjšalo zaradi zajedavca, borovega nematoda, ki prav tako negativno vpliva na matsutake. Zato ne preseneča, da so se zvišale tudi njegove cene na trgu.
Črni tartuf – 1500 evrov za kilogram
Črni tartuf je še en gozdni zaklad, ki ima nekoliko bolj subtilen okus kot beli tartuf. Njegova cena se razlikuje glede na sezono.

Užitni smrček ali mavrah – sto evrov za kilogram
Užitni smrček ali mavrah je užitna goba, za katero je značilen rumenkast jajčast klobuk z nepravilnimi vdolbinami in belkasto sredico. Raste na travnikih, ob rekah in drugih vlažnih območjih ter na gozdnih posekah. Doseže lahko ceno tudi sto evrov za kilogram. Nabirajo ga le izkušeni gobarji, saj obstaja kar nekaj podobnih gob, ki pa so strupene. Prav tako je treba znati pravilno pripraviti gobo, saj je lahko v določenih primerih nevarna ali celo strupena, če jo zaužijete surovo.

Vir: punkufer.hr
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV