Cekin.si
Ozimnica

Potrošnik

Strošek ozimnice: lepo jo je imeti, a ne za vsako ceno

Mira Matković
05. 09. 2022 05.00
0

Ko pomislimo na ozimnico, avtomatično pomislimo tudi na finančni prihranek. V katerih primerih pa se priprava dobrot ne obrestuje?

Ozimnica v shrambi
Ozimnica v shrambiFOTO: Profimedia

Tisti, ki imate lastni vrt ali vsaj eno sadno drevo, pripravljate okusno ozimnico, s katero si boste popestrili sive zimske dni. Marmelade, sokovi, omake, vloženo sadje in zelenjava ...

Kaj pa naj storijo tisti, ki privilegija domačega vrta nimajo, želijo pa se pripraviti na mrzle dni? V članku navajamo nekaj nasvetov in izračunov, koliko bi vas v tem primeru stala priprava domače ozimnice.

Najprej poglejmo, kakšno osnovo potrebujete. Vsekakor boste plačali steklene kozarce in steklenice, kis, olje, sladkor, sol, začimbe. 

Koliko boste plačali za osnovo, je odvisno od tega, kakšne količine ozimnice boste pripravili. Pri načrtovanju upoštevajte tudi to, ali imate primeren prostor za hrambo živil. 

V različnih trgovinah smo preverili cene, spodaj pa navajamo povprečne zneske za posamične artikle. 

Kozarci za vlaganje: cene so zelo različne - kozarec za vlaganje s prostornino 2,5 litra stane 2,49 evra, paket desetih kozarcev za vlaganje s prostornino 0,37 litra pa stane 6,69 evra. 

Steklenice za vlaganje: šest litrskih steklenic boste plačali približno 11 evrov. 

Kis za vlaganje: trilitrski alkoholni kis za vlaganje smo našli po ceni 1,60 evra.

Sladkor: za kilogram belega sladkorja boste odšteli približno en evro. 

Sol: za kilogram morske soli pa približno 40 centov. 

Paprike za ozimnico
Paprike za ozimnicoFOTO: Sanja Sirk

Sedaj pa preverimo, koliko bi plačali za potrebno "surovino". To lahko sicer kupite tudi v običajni trgovini, predlagamo pa, da se odločite za lokalnega kmeta, ki vam bo najverjetneje ponudil kakšen popust za nakup večjih količin. Za nakup se lahko odločite tudi skupaj s sorodniki ali prijatelji, priprava ozimnice pa naj bo celodnevno druženje. 

NE POZABITE: v strošek priprave ozimnice morate všteti tudi porabljeno energijo - elektriko ali plin -, vodo, ki jo boste uporabili za pomivanje, ter tudi vaš čas. 

Vložene paprike

Sorta paprike, ki je najboljša za vlaganje, je babura. Zanjo boste odšteli okoli 2 evra za kilogram. 

Če pa se boste odločili, da vložene paprike kupite v trgovini, boste zanje odšteli tri evre za kilogram. 

Vložene paprike lahko pripravite po spodnjem receptu: 

UNKNOWN: recipe

Slivova marmelada

Za kilogram sliv boste odšteli 1,60 evra. Za približno 1,6 litra marmelade boste potrebovali 1,3 kilograma sliv brez koščic, 300 gramov sladkorja, cimet, želirno sredstvo. 

Za že pripravljeno slivovo marmelado pa boste v trgovini plačali 3,50 evra za 870 gramov. 

Slivovo marmelado lahko pripravite po spodnjem receptu: 

UNKNOWN: recipe

Stročji fižol v slanici

Za pol kilograma stročjega fižola boste odšteli 3,40 evra. 

Za 660 gramov stročjega fižola v slanici boste v trgovini odšteli en evro. 

Stročji fižol v slanici lahko pripravite po spodnjem receptu: 

UNKNOWN: recipe

Paradižnikova omaka

Za kilogram paradižnika boste v povprečju odšteli 2,50 evra. Za res dobrega in domačega bo treba vložiti tudi več denarja. 

Za kilogram pasiranega paradižnika boste v trgovini odšteli 2,50 evra. 

Paradižnikovo omako lahko pripravite po spodnjem receptu: 

UNKNOWN: recipe

Ajvar

Če boste želeli pripraviti "pravi" ajvar, potem boste uporabili le rdečo papriko, olje, sol in kis. Torej brez jajčevcev. Za kilogram ajvarja je potrebno štiri kilograme rdeče paprike - kurtovska kapija. 

Za kilogram te paprike boste odšteli okoli dva evra. 

Za kilogram ajvarja pa boste v trgovini odšteli približno 5 evrov. 

Ajvar lahko pripravite po spodnjem receptu:

UNKNOWN: recipe

Domače kislo zelje

Za kilogram svežega zelja boste porabili 1,30 evra. Za 50-litrsko posodo za kisanje zelja boste odšteli približno 58 evrov. 

Če se pa boste odločili, da kislo zeljno glavo kupite v trgovini, boste plačali 1,60 za kilogram. 

Domače kislo zelje lahko pripravite po spodnjem receptu:

UNKNOWN: recipe

Jasno je torej, da najbolj finančno profitirajo tisti, ki imajo na domačem vrtu sadno drevje in bogat vrt. Če boste morali zelenjavo ali sadje za pripravo ozimnice kupovati, boste na slabšem, v nekaterih primerih se vam to najverjetneje sploh ne bo obrestovalo. Edino, če boste našli dobrega lokalnega ponudnika, ki vam bo neškropljeno sadje in zelenjavo prodal po ugodni ceni. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 861