To evropsko mesto razglasili za najdražje na svetu. Ste ga že obiskali?

To evropsko mesto razglasili za najdražje na svetu. Ste ga že obiskali?

M.M.
04.10.2024, 4:54
0
V primerjavi z New Yorkom so živila dražja za 11,4 odstotka, cene v restavracijah pa za 1,5 odstotka.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Švica je znana po številnih stvareh, vključno s čudovitimi alpskimi pokrajinami, zimskimi letovišči, urarskimi tradicijami, čokolado ter edinstveno mešanico kultur in jezikov. A ta evropska država je znana tudi po visokih življenjskih stroških. Po poročilu spletne baze Numbeo je Ženeva znova razglašena za najdražje mesto na svetu. Pri pripravi tega poročila so bili upoštevani stroški živil, najemnin, prehrane v restavraciji in skupni življenjski stroški. New York je bil uporabljen kot izhodišče z rezultatom 100 točk.

Ženeva je dosegla oceno 101,7 točke, kar pomeni, da je dražja od ameriškega New Yorka. Vendar to ne pomeni, da so vse storitve v tem švicarskem mestu dražje. Numbeo je namreč ugotovil, da je indeks stanovanjskih stroškov v Ženevi 59,6 ali 40 odstotkov nižji od newyorškega. Na drugi strani so živila dražja za 11,4 odstotka, cene v gostinskih lokalih pa za 1,5 odstotka.

Leta 2021 so bile cene življenjskih potrebščin v Švici za 54 odstotkov višje od tistih v Evropski uniji. A po drugi strani so Švicarji v istem letu po uradnih podatkih lahko privarčevali približno 15 odstotkov letnega dohodka.

PREBERI ŠE

Kljub plači 4000 evrov so na robu preživetja

Del tega, zaradi česar je Ženeva tako draga, je, da je v mestu sedež več svetovnih organizacij, kot so mednarodni urad Svetovne zdravstvene organizacije, evropski sedež Združenih narodov in Evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN). 

Ženeva
ŽenevaFOTO: Dreamstime

Poleg tega, da je najdražje mesto, je pomembno poudariti, da je Ženeva iz leta v leto uvrščena med najboljša mesta na svetu za življenje. V začetku tega leta se je s Calgaryjem izenačila na petem mestu. Raziskava Global Liveability Index EIU je pokazala, da ima Ženeva odlične rezultate v kategorijah zdravja in izobraževanja.

Drugo švicarsko mesto, Zürich, je v raziskavi življenjskih stroškov Numbeo prejelo skupno oceno 100,4. Zürich je znan kot finančno središče Švice in je najbolj naseljeno mesto v državi, ima za 46,5 odstotka nižji indeks stanovanjskih stroškov kot New York, vendar so tam živila dražja.

Na tretjem mestu je New York, sledi mu San Francisco, nato pa Boston kot peti na lestvici najdražjih mest na svetu. 

Zürich
ZürichFOTO: Adobe Stock

Povzeto po net.hr

PREBERI ŠE

'Takšna je moja plača v Švici'