Trajnostni pogrebi so cenejši in bolj okolju prijazni

Trajnostni pogrebi so cenejši in bolj okolju prijazni

Špela Zupan
21.10.2024, 4:46
0
Medtem ko se stroški klasičnih pogrebov s krsto gibljejo od 1600 do 2400 evrov, so žarni pogrebi in raztros pepela običajno cenejši in obenem okolju prijaznejši.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Stroški pogrebov se v primerjavi z lanskim letom v letu 2024 niso bistveno spremenili, so sporočili javni ponudniki pogrebnih storitev. Na ljubljanskih Žalah, v Pogrebnem podjetju Maribor in v Marjetici Koper niso dvignili cen pogrebov, nekoliko so se zvišale le cene nekaterih zunanjih podizvajalcev in dobaviteljev oziroma materialov, kar pa doslej pri njihovih storitvah ni vplivalo na splošne stroške pogrebov.

Pri Komunali Kranj se je od lani podražila 24-urna dežurna pogrebna služba v višini 26,89 evra, "saj stara cena ni več pokrivala fiksnih stroškov stalne pripravljenosti intervencijskih ekip". Pri Komunali Novo mesto, kjer so se stroški pogrebov povečali za povprečno 10 odstotkov, pa med glavnimi razlogi navajajo povišanje cen določenih storitev in materiala.

Bistvenih podražitev torej ni bilo in trenutno tudi ne načrtujejo novih dodatnih sprememb cen. Če pa se bodo v bodoče spremenile, se bodo po njihovih pojasnilih predvsem zaradi splošne inflacije in morebitnih še višjih stroškov materialov, energije, goriva, dviga cen proizvajalcev krst in žar ter dviga stroškov dela.

PREBERI ŠE

Opozorilo pred 1. novembrom

Koliko povprečno stanejo pogrebi?

V Sloveniji se svojci pogosto odločajo za dodatne storitve pogreba. Največkrat za glasbo, cvetje, žalno knjigo in fotografijo pokojnika, objavo osmrtnic in organizacijo sedmine.
V Sloveniji se svojci pogosto odločajo za dodatne storitve pogreba. Največkrat za glasbo, cvetje, žalno knjigo in fotografijo pokojnika, objavo osmrtnic in organizacijo sedmine.FOTO: Profimedia

Trajnostni pogrebi, torej žarni ali raztros pepela, so običajno cenejši od tradicionalnih pogrebov s krsto, kažejo podatki pogrebnih podjetij. Raztros pepela je pogosto najbolj ekonomičen, saj ne vključuje naknadnih stroškov vzdrževanja in okrasitve groba ter nagrobnika. Vendar pa trajnostni pogreb ni nujno vedno cenejši, saj lahko dodatne storitve, kot so cvetje, glasba, ozvočenje in druge zunanje storitve, znatno povišajo končno ceno.

Povprečna cena najcenejšega pogreba se giblje pri okoli 1100 evrov in je v celoti odvisna od želja naročnika pogreba ter izbire neobveznih dodatnih storitev in opreme. V Ljubljani se povprečni stroški celotnega pogreba, vključno z dodatnimi storitvami, kot so cvetje, glasba in uporaba mrliške vežice, gibljejo od 1300 do 1700 evrov. Podobne cene so v Mariboru, kjer svojci po njihovih podatkih v povprečju za dostojen in krajevno običajen način pogreba pokojnega za pogreb z raztrosom pepela odštejejo približno 1600, z žaro 1700 in s krsto 1800 evrov.

V Kranju je povprečna cena pogreba z vključenimi osnovnimi materiali in storitvami s klasično krsto 2100, s kremacijsko krsto ali žaro 1800 in z raztrosom pepela 1700 evrov. V Novem mestu se cene gibljejo od 1600 do 2400 evrov, v Kopru pa od 1200 do 2000 evrov, odvisno od izbranega načina pokopa.

Pogrebne storitve v Sloveniji nudijo javna in zasebna podjetja, ki imajo različne cenike

Kjer se ob smrti pojavi huda finančna stiska, lahko pomaga država s pogrebnino, denarnim prejemkom, namenjenim za pomoč pri kritju stroškov pogreba.
Kjer se ob smrti pojavi huda finančna stiska, lahko pomaga država s pogrebnino, denarnim prejemkom, namenjenim za pomoč pri kritju stroškov pogreba.FOTO: Profimedia

Tarife osnovnih pogrebov, ki so praviloma objavljene na spletnih straneh ponudnikov, so predvidene po standardih in normativih, ki sta jih pripravili Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zajemajo osnovne storitve in opremo za po pojasnilih ponudnikov še dostojen pogreb, medtem ko je treba doplačati dodatne storitve.

Na višino končnih in celotnih stroškov pogreba namreč vplivajo številni dejavniki, kot so denimo vrsta obreda, osebne želje pokojnika in svojcev, izbira materialov žare ali krste ter obseg tržnih storitev. V stroške povprečnega pogreba je tako denimo poleg obveznih osnovnih pogosto treba všteti še: stroške 24-urne dežurne službe in mrliškega preglednika, osmrtnice, prevoza, hladilnika, okrasne žare ali krste z oblogo, svečanega obreda, glasbe, izpust golobov ... Po opažanjih pogrebnih služb se sicer Slovenci iz nabora dodatnih storitev, poleg naročila cvetličnih aranžmajev, največkrat odločijo še za fotografijo pokojnika ter izvedbo petja in igranja trobente ali violine na pogrebni svečanosti, radijsko objavo osmrtnice, žalno knjigo, verski obred in sedmino.

Kako zmanjšati stroške pogreba brez žrtvovanja dostojanstva?

Raztros pepela in žarni pogreb sta običajno cenejša in okolju prijaznejša kot klasični pokop v krsti.
Raztros pepela in žarni pogreb sta običajno cenejša in okolju prijaznejša kot klasični pokop v krsti.FOTO: Profimedia

Pogrebna svečanost naj se izvede po željah pokojnika oziroma svojcev, pozivajo v pogrebnih službah. Lahko je tiha in anonimna ali pa ravno nasprotno, kar pa seveda vpliva na stroške.

V pogrebnih službah priporočajo, naj se svojci odkrito pogovorijo o željah in finančnih zmožnostih med seboj in s ponudniki storitev. V najtežjih trenutkih lahko pomagajo in svetujejo, pri čemer poudarjajo, da je vedno dobro preveriti cene različnih ponudnikov in se iskreno pogovarjati, da se na koncu izognejo podvajanju ali nepotrebnim storitvam.

Najbolj pomembne so želje, ki pa morajo biti usklajene s finančnimi zmožnostmi. Večina pogrebnih podjetij nudi široko izbiro storitev različnih cenovnih razredov, pri čemer nudijo izbiro preprostejših krst ali žar in svetujejo poenostavitev pogrebnega obreda. Svojci lahko torej ob načrtovanju pogreba znižajo stroške, ne da bi žrtvovali dostojanstvo pokojnika.

Za socialno šibkejše je na voljo tudi pogrebnina, ki pomaga pri kritju stroškov pogreba. Leta 2024 znaša skupaj s posmrtnino 1454,64 evra, kar lahko več kot zadostuje za pokritje osnovnih stroškov pogreba.

PREBERI ŠE

Kaj je pogrebnina in kaj posmrtnina? Kdo je upravičen do te pomoči?