Veljavnost turističnih bonov: Do kdaj jih lahko porabite?

Veljavnost turističnih bonov: Do kdaj jih lahko porabite?

STA
05.05.2022, 5:00
0
Do konca prvomajskih počitnic so prebivalci unovčili 76 odstotkov izdanih turističnih bonov in 70 odstotkov izdanih bonov 21. Do kdaj jih lahko še koristite?

Od začetka unovčevanja turističnih bonov 19. junija 2020 do 2. maja letos je bilo po podatkih Finančne uprave RS (Furs) unovčenih 1.933.296 turističnih bonov. Izkoristilo jih je nekaj več kot 94 odstotkov upravičencev. Skupna vrednost unovčenih bonov znaša 272,64 milijona evrov oz. 76 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. 

Kje lahko uporabite turistični bon?

Unovčiti jih je mogoče v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Polnoletni imajo na voljo bon v vrednosti 200 evrov, mladoletni pa bon v vrednosti 50 evrov.

Bone je mogoče vnovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.
Bone je mogoče vnovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.FOTO: Adobe Stock

PREBERI ŠE
Kako preveriti stanje bonov? Na primer za otroka

Kje lahko uporabite bon 21?

Delež unovčenih bonov 21 se je povzpel na okoli 95 odstotkov. Od začetka unovčevanja teh bonov, torej od 16. julija 2021, in do 2. maja letos jih je bilo unovčenih 1.898.870 v skupni vrednosti 130,91 milijona evrov. To je 70 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov, so povedali na Fursu.

Približno 47 odstotkov bonov 21 je bilo doslej uporabljenih za plačilo storitev v gostinstvu, 34 odstotkov za turistične storitve, 12 odstotkov za kulturo, pri tem večina za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, ter sedem odstotkov za šport.

Bone lahko vnovčite tudi v knjigarnah.
Bone lahko vnovčite tudi v knjigarnah.FOTO: Adobe Stock

Prebivalci jih lahko unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre. Polnoletni so dobili bon v vrednosti 100 evrov, mladoletni pa v vrednosti 50 evrov.

Veljavnost turističnih bonov in bonov 21

Tako turistični bon kot bon 21 je mogoče unovčiti do konca junija. 

PREBERI ŠE
Starejši gospod bone izkoristil na prav iznajdljiv način

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke