V 20 minutah zapravila 500 evrov. 'Nisem mogla nehati nakupovati'

V 20 minutah zapravila 500 evrov. 'Nisem mogla nehati nakupovati'

M.M.
25.09.2024, 9:30
0
Amber je razkrila, da se je njeno stanje med pandemijo poslabšalo in da je leta 2020 spet začela jemati antidepresive.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Amber Eggleden, trenerka rolkanja in fotografinja, je za spletno stran Metro opisala, kako je šla skozi pekel impulzivnega zapravljanja, dokler ji zdravniki niso diagnosticirali bipolarne motnje.

Leta 2020 ji je dostavljalec v enem dnevu prinesel 30 paketov, ki jih je naročila, in to zanjo ni bilo nič nenavadnega. "Takrat še nisem vedela, da so bili moji nenadni napadi impulzivnega zapravljanja posledica moje bipolarne motnje. Šele ko so mi leta 2021 postavili diagnozo, sem končno razumela," je razkrila Amber.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Mislila je, da je že dlje časa depresivna, s slabo voljo pa se je začela boriti pred 12 leti, ko je bila stara 18 let. "Dali so mi antidepresive, ki so malo pomagali, a sem se še vedno borila s težavami. V tem času sem bila impulzivna pri zapravljanju denarja, vendar sem vse to pripisovala temu, da sem se poskušala razvedriti. Prižgala sem računalnik in v trenutku porabila na stotine evrov," je rekla Amber.

"Ti napadi depresije so prišli in izginili. Vmes sem bila neverjetno polna energije in navdušena. Ko pogledam nazaj, zdaj vem, da so bila nekatera od teh energičnih obdobij hipomanija, pogost simptom bipolarne motnje," je dodala.

Amber trdi, da se je njeno stanje med pandemijo koronavirusa poslabšalo in da je decembra 2020 znova začela jemati antidepresive. "Bila sem v kaosu. Spala sem dve uri na noč. V službo sem hodila s paranojo, nenehno sem hodila in se gibala, saj sem imela preveč energije. Kmalu je postalo očitno, da imam resne stranske učinke zdravil in maja 2021 so mi diagnosticirali bipolarno motnjo," je povedala.

"Od takrat sem šla skozi dolgo obdobje ugotavljanja, katera zdravila so zame najboljša, vendar še vedno prehajam med depresivnimi in hipomaničnimi epizodami, od katerih lahko vsaka traja do enega meseca. In potem je tu še impulzivno zapravljanje, ki se ponavadi zgodi med hipomaničnimi epizodami," je razkrila Amber.

"Kupovala sem najrazličnejše naključne stvari, pogosto so bila to tudi oblačila. Največ, kar sem porabila v najkrajšem času, je bilo okoli 500 evrov v približno 20 minutah. A sem pravzaprav zelo srečna, saj se nikoli nisem zadolžila," je dodala.

Amber v njenih težavah najbolj pomagajo njeni starši, ki pazijo, koliko zapravi, in ji pomagajo vrniti izdelke, ki so posledica nepremišljenih nakupov. 

Pred tremi leti je pustila redno službo in se preselila k staršem. "Leta 2023 je bilo tako hudo, da sem jih prosila, naj skrijejo moj denar. Postopoma sem se naučila, kako se obvladovati, ko gre za bipolarno motnjo ne le svoje porabe, ampak vse vidike mojega stanja," je dejala in dodala, da je njeno impulzivno zapravljanje še nikoli ni spravilo v finančno katastrofo, a se kljub temu počuti, kot da živi iz tedna v teden, saj bipolarna motnja na splošno zelo otežuje nadzor nad njenimi financami. 

Vir: net.hr

PREBERI ŠE

Takoj ukrepajte, če pri sorodniku zaznate to početje z denarjem