Kaj vam zvišuje položnice za elektriko? Običajno so to 'vampirske naprave'

Kaj vam zvišuje položnice za elektriko? Običajno so to 'vampirske naprave'

M.M.
02.11.2023, 5:00
0
Vampirske naprave imamo v svojih domovih vsi. Katere so te naprave in zakaj so odgovorne tudi za visoke zneske na položnicah za elektriko?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

PREBERI ŠE

Upokojenci, katere ugodnosti ste že izkoristili?

Vampirske naprave so naprave, ki jih  imate ves čas vključene, tudi medtem, ko jih ne uporabljate. Z njimi nevede povečujete porabo električne energije in posledično plačujete višje zneske položnic za elektriko. 

Energetski vampir ali vampirska naprava je vsaka naprava, ki neprekinjeno porablja energijo, tudi ko je izklopljena, vendar je še vedno povezana z električnim sistemom vašega doma. 

Preprosto povedano – to so televizorji, kabelski sprejemniki, igralne konzole, pa tudi naprave, kot so klimatske naprave, ki jih lahko vklopite z daljinskim upravljalnikom. Bodite pozorni na naprave, ki imajo opcijo pripravljenosti. 

PREBERI ŠE

Kako varčevati z elektriko?

So tudi vaši polnilci ves čas v elektriki?
So tudi vaši polnilci ves čas v elektriki?FOTO: Adobe Stock

Kako ravnati, da vam vampirske naprave ne izsesajo denarja iz denarnice?

Izklopite vse naprave, ki jih ne uporabljate, pa tudi tiste, na katere ste popolnoma pozabili. Ko naredite seznam, ga natančno preučite. 

Analiza Berkeleyjevih strokovnjakov o porabi energije v mirovanju je pokazala, da na primer namizni računalnik v stanju mirovanja porabi 73,97 vata, izklopljen pa 2,84 vata. In polnilci prenosnikov, ki so priklopljeni, ko se ne polnijo, porabijo približno vat na uro. 

Tudi grelniki oz. bojlerji vode so energetski vampirji. Strokovnjaki priporočajo, da temperaturo v bojlerju znižate na temperaturo, ki vam zadošča, ko vroče vode ne potrebujete. Kupite lahko tudi časovnik, ki ga boste nastavili, da se voda ne bo zaman segrevala, ko je ne boste potrebovali.

Vir: Tportal

PREBERI ŠE

Koliko bomo letos plačevali zemeljski plin?