Nekaj praktičnih nasvetov za varčevanje z elektriko

Nekaj praktičnih nasvetov za varčevanje z elektriko

M.M.
21.10.2022, 8:01
0
Varčevati je treba, je mantra, ki je zadnje tedne slišimo na prav vsakem koraku. Kako torej doma varčevati z elektriko, na kaj biti pozoren in kako ravnati z gospodinjskimi napravami, da ne bodo porabile preveč energije?

Ob iskanju idej, kako bi lahko z varčevanjem energije v gospodinjstvu še dodatno znižali zneske na naših položnicah, smo odkrili nasvete, ki jih je za svoje uporabnike pripravilo Hrvaško elektrogospodarstvo (HEP). Poglejmo, kaj svetujejo pri naših sosedih. 

Nižja tarifa elektrike

Preverite, ali imate doma enotarifno ali dvotarifno odčitavanje elektrike. 

Višja tarifa se meri vsak delavnik med 6.00 in 22.00, nižja tarifa pa vsak delavnik med 22.00 in 6.00 naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan med 00.00 in 24.00. 

Perilo lahko torej perete in sušite ponoči ali med vikendi in prazniki. Če menite, da bo to motilo sosede, potem imate prav. A novejši pralni stroji, ki imajo inverter motorje, so zelo tihi. Preverite, za kakšno glasnost gre, in ocenite, ali lahko pralni stroj zaženete po 22. uri. Morda sosede sploh ne bo motilo, saj ne bodo ničesar slišali ali pa tudi sami podpirajo idejo o pranju v času nižje tarife. 

Števec
ŠtevecFOTO: Bobo

Hladilnik

- Kako pravilno namestiti hladilnik v prostoru? To je zelo pomembno! Hladilnik postavite stran od vira toplote (štedilnik, pečica, pomivalni stroj, radiator) in izven dosega sončnih žarkov. 

- Kroženje zraka: poskrbite, da bo imel hladilnik zadaj dovolj prostora za kroženje zraka. Topel zrak, ki ga ustvarja motor hladilnika, mora prosto teči proč od naprave. 

- Temperatura hlajenja in zamrzovanja hladilnika: nastavitev naprave na nepotrebno nizke temperature hlajenja in zamrzovanja bistveno vpliva na njeno porabo.

- Pravilna uporaba hladilnika: v hladilnik ne postavljajte vročih živil. Prav tako ni dobro, da je hladilnik preveč natrpan. V njem naj bo shranjenih toliko živil, da lahko zrak neovirano kroži.

- Vzdrževanje hladilnika: če hladilnik nima možnosti samoodmrzovanja, potem redno odstranjujte obloge ledu. Redno čistite umazanijo z zadnje stene hladilnika. Občasno preverite tesnila in gumice na vratih hladilnika in jih zamenjajte, če so poškodovani.

PREBERI ŠE

S primernim hladilnikom do privarčevanega denarja

Luči

- Za prostore, kjer je potrebna dolgotrajna osvetlitev, uporabite energijsko varčna svetila. 

- Svetlo pobarvane stene odbijajo veliko več svetlobe kot temne.

- Osvetlitev prostora bo učinkovitejša, če boste vanj namestili več manjših virov svetlobe, ki bodo seveda opremljeni z varčnimi svetilkami. 

PREBERI ŠE

Kateri so najboljši načini za varčevanje to zimo?

Električni štedilnik

- Pri kuhanju na električnem štedilniku redno uporabljajte hitro grelno ploščo z regulatorjem toplote.

- Kuhalno ploščo izključite, še preden umaknete posodo. Prav tako najprej na ploščo položite posodo, šele nato prižgite štedilnik. 

- Najučinkovitejše so steklokeramične grelne plošče, sledijo avtomatske hitro grelne plošče in šele nato navadne električne grelne plošče.

Indukcija
IndukcijaFOTO: Adobe Stock

Pralni in sušilni stroj

- Pred nakupom pralnega in sušilnega stroja: pri nakupu pralnega stroja dajte prednost napravam, označenim z višjo stopnjo energijske učinkovitosti.

- Uporaba pralnega in sušilnega stroja: pralni stroj vedno napolnite do dovoljene količine, pri tem upoštevajte priporočila proizvajalca. Uporabljajte varčne programe pranja in sušenja. 

- Katera sredstva za pranje perila uporabljati? Uporabljajte tista pralna sredstva, ki so učinkovita pri nižjih temperaturah. Namesto mehčalcev lahko uporabljate alkoholni kis – privarčevali boste ogromno denarja in kis bo nadomestil tudi sredstva za odpravljanje vodnega kamna v stroju. 

- Vzdrževanje pralnega stroja: redno čistite filter pralnega stroja. 

- Za sušilni stroj veljajo enaka pravila kot za pralni stroj, vendar ne pozabite, da je čas delovanja sušilnega stroja odvisen od preostale vlage v perilu po ožemanju v pralnem stroju. Perilo naj bo torej dobro ožeto. 

Pranje
PranjeFOTO: Thinkstock

PREBERI ŠE

Zato so bili pralni stroji, mobilniki, hladilniki včasih boljši kot danes

Pomivalni stroj

- Za racionalno porabo električne energije pri uporabi pomivalnega stroja uporabljajte program pomivanja glede na vrsto posode in glede na priporočila proizvajalca.

- Posodo postavite na police pomivalnega stroja tako, da je prostor dobro zapolnjen.

Pomivalni stroj
Pomivalni strojFOTO: Dreamstime

Bojler

- Vode v bojlerju ne segrevajte na temperaturo višjo od 60 stopinj.

- Poskrbite, da na grelnikih v bojlerju ne bo vodnega kamna.

Čiščenje bojlerja za manjšo porabo energije
Čiščenje bojlerja za manjšo porabo energijeFOTO: Dreamstime

Ogrevanje prostorov

- Vedite, da je električno ogrevanje doma zelo draga izbira. 

- Zatesnite vrata, okna in druga mesta, skozi katera uhaja toplota.

- Izolirajte stene in podstrešja.

PREBERI ŠE

Zato je dobro imeti mehurčkasto folijo na oknih

Hlajenje prostorov

- Prostorov ni treba ohlajati na temperaturo nižjo od 21 stopinj. Poleg tega, da to ni dobro za zdravje ljudi, take temperature povzročajo tudi nepotreben strošek.

- Redno vzdržujte filtre za čiščenje zraka in zunanjo enoto klimatske naprave.

- Tudi pri hlajenju prostorov je pomembna dobra toplotna izolacija, saj boste tako zmanjšali porabo energije za hlajenje.

PREBERI ŠE

Kako pred nakupom preveriti energijsko učinkovitost klimatskih naprav?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke