Vas moti gneča? 'Jesen je pravi čas za obisk teh krajev'

Vas moti gneča? 'Jesen je pravi čas za obisk teh krajev'

M.M.
18.10.2024, 4:49
0
Svetovalec za potovanja je razkril nekaj turističnih destinacij, ki so idealne za jesenska potepanja. Preverite, kam se odpraviti oktobra in novembra.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Hrvaški svetovalec za potovanja Vlado Šestan ima bogat nabor nasvetov za vse tiste, ki si želijo potovati. Sam je svetovni popotnik, ki je doživel že marsikaj, za spletno stran net.hr pa je razkril, katere turistične destinacije je nabolje obiskati jeseni, saj v tem času ni tolikšne gneče. 

Jesen je v bistvu idealen čas za potovanja. Vsak pravi popotnik pravi, da se sezona potovanj začne s koncem poletja. Množični turizem se umirja, začela se je šola, zato ni toliko družin z otroki, pa tudi turistov je nasploh manj. Po objavah, ki jih popotniki objavljajo v skupini Travel Advisor na Facebooku, se jih večina odpravi na krajša potovanja po Evropi, oddaljene destinacije pa se šele ogrevajo za zimsko obdobje. Ko pri nas postane hladno in nebo postane sivo, si marsikdo zaželi sonca in se odpravi na kakšne oddaljne otoke.

"Flip & flop" tip turizma, kar pomeni japonke na nogah in ležanje pod palmo, je zelo razširjen. Mnogi si želijo prav to – ležanje na plaži, ko je doma živo srebro pod ničlo. V začetku decembra, ko se začne deževna sezona, lahko obiščete Sejšele, Bali, jug Tajske, Dubaj postane prijeten in brez vročine, Karibi tako kot Mehika šele vstopajo v polno sezono, tako da je izbira neomejena. "Ves svet je naš. Odvisno od proračuna, časa in dobre volje," pojasnjuje Šestan.

PREBERI ŠE

Kam na toplo decembra?

Če pa ne želite čakati na zimo in bi raje čim prej odpotovali, vam Šestan predlaga Italijo, Španijo, Madžarsko in Francijo.

"Jesen je na primer idealen čas za obisk Toskane, ko vinogradi izžarevajo zlate odtenke. Jesen je bogata s plodovi zemlje, vino se okuša in hrana uživa. Toskana je znana po tem, da je večinoma domača in da je vsa hrana izvirnega izvora. Restavracije ne kupujejo živil v velikih trgovskih centrih. Mesta, kot sta Siena in Firence, nudita čudovite kulturne znamenitosti. Ta regija je odlična za potovanje brez načrta. Od vasi do vasi se ustaviš in ostaneš, kjer ti paše," pravi Šestan.

Toskana
ToskanaFOTO: iStock

Če ste pripravljeni iti nekoliko dlje, se odpravite v Andaluzijo v Španiji.

"Andaluzija je raj za ljubitelje kulture, zgodovine in narave. Jesen je pravi čas za obisk, ko so temperature prijetne in gneče manj. Obiščite čudovita mesta, kot so Granada z Alhambro, Sevilla s čudovito katedralo in Cordoba z Mesquito. Lokalne specialitete, kot so tapasi, paella, odlična vina in strast flamenka se vam bodo vtisnili v spomin. Različni jesenski festivali naredijo to regijo zelo živahno in zanimivo. V to regijo leti nizkocenovnik iz Zagreba, tako da je lahko dosegljiv," je dejal omenjeni popotnik. 

Andaluzija
AndaluzijaFOTO: Adobe Stock

Kar nekako pozabljamo na našo sosedo Madžarsko, kjer je tudi veliko za videti. Šestan za to priložnost priporoča Balaton. "Največje jezero v srednji Evropi postane v tem letnem času, ko narava spremeni svoje čudovite barve, še posebej privlačno. Obiščete lahko slikovita mesta, kot so Veszprem, Tihany in Keszthely ter grad Festetics. Lahko pa preprosto uživate v domačih vinih, tam se pije graševina (rizling), in okušate specialitete iz sladkovodnih rib," pravi in dodaja, da jesen prinaša mir in je idealen čas za sprehode in kolesarske ture ob obali Blatnega jezera. "Poti so dobro označene in urejene, po jezeru vozijo turistične ladje. Jesenski festivali vina in kulinarike ponujajo številne priložnosti za okušanje lokalnih dobrot in sodelovanje pri različnih aktivnostih," je še razkril. 

Blatno jezero, Balaton
Blatno jezero, BalatonFOTO: Adobe Stock

Kam pa bo on potoval to jesen?

Šestan je dejal, da bo to jesen obiskal vinsko regijo Burgundijo v Franciji. "Teden dni degustacije vin in ogled kleti v slikovitih francoskih vasicah zagotavlja užitek. Francija je turistično najbolj urejena država na svetu in čeprav to ni njihov glavni vir dohodka, se zelo trudijo promovirati veselje do življenja, 'Joie de vivre'. Življenje v pokrajini v ohranjenih srednjeveških vasicah je nekaj, kar je treba doživeti. To državo sem obiskal neštetokrat in šel skozi večino provinc, vendar se je nikoli ne morem nasititi," je utemeljil svojo odločitev. 

"Potem grem na križarjenje po zahodnem Sredozemlju od Genove do Lizbone. To bodo moje počitnice na ladji brez, upam, velikega vznemirjenja. Obiskal sem večino pristanišč, a se veselim ribje juhe v Marseillu, polenovke v Lizboni in pravega angleškega piva v Gibraltarju," pravi.

Burgundija
BurgundijaFOTO: Adobe Stock

Povzeto po net.hr