Ali ste vedeli, da lahko z minimalnimi stroški dopustujete kjer koli?

Ali ste vedeli, da lahko z minimalnimi stroški dopustujete kjer koli?

M.M.
30.06.2024, 4:51
0
Le kdo si ne želi veliko potovati? A za to je potreben denar, ki ga marsikdo nima ali pa ga nima dovolj za vse svoje počitniške želje. Kako torej potovati in pri tem ne porabiti skoraj nič denarja za nastanitev?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Prav za stroške nastanitve plačamo največ med dopustom. A obstajajo rešitve, ki so se jih domislili tisti, ki so želeli potovati več in pri tem ne porabiti gore denarja. Kot rešitev so predlagali zamenjavo doma. HomeExchange.com je največji portal za izmenjavo stanovanj na svetu in omogoča potovanje brez stroškov nastanitve. Z aktiviranjem vaše nepremičnine prek te storitve lahko brezplačno bivate v kraju, ki ga želite obiskati kjer koli na svetu, poroča hrvaška spletna stran TPortal

HomeExchange deluje tako, da ponudi vašo hišo ali stanovanje v zameno za določeno nepremičnino kjer koli na svetu. To storitev je leta 1992 lansiral Američan Ed Kushins in s tem spremenil idejo o turističnih nastanitvah. Uvedel je princip kratkoročnih menjav domov, namesto plačila v denarju. Poiščete nekoga, ki bo bival v vašem domu, medtem ko boste vi bivali v njegovem. Vi ste na primer iz Ljubljane, druga oseba pa iz Tokia. 

Na omenjenem spletnem mestu je približno 270.000 hiš in stanovanj v 145 državah sveta. V ponudbi je vse – od skromnih stanovanj do razkošnih vil z bazeni. Z oglaševanjem nepremičnine in plačilom letne članarine v višini 160 evrov pridobite pravico do neomejenega števila menjav.

Na strani je tudi kalkulator, s katerim lahko izračunate, koliko boste privarčevali pri stroških nastanitve. Če se na primer štiričlanska družina za teden dni odpravi v Rim, bo prihranila 1197 evrov, navaja TPortal.

Kako deluje?

Po včlanitvi morate ustvariti profil, v katerem objavite nepremičnino za menjavo, predstavite sebe in svojo družino ter navedete destinacije, ki jih želite obiskati. Da bi pritegnili čim več uporabnikov, ga je pomembno opremiti s privlačnimi fotografijami in koristnimi informacijami ter v koledarju označiti datume, ki so na voljo za uporabo.

S pomočjo iskalnika lahko poiščete namestitev na destinacijah, ki vas zanimajo. Z zainteresiranimi člani lahko komunicirate preko sistema za pošiljanje personaliziranih sporočil ali drugih kanalov.

Ko so podrobnosti dogovorjene, je treba zamenjavo odobriti in registrirati v sistemu, navaja spletna stran.

Katere možnosti zamenjave obstajajo?

Pri menjavi velja pravilo, da se stanovanje pusti v enakem stanju, kot je bilo prevzeto. Popolne varnosti ni in je nihče ne more zagotoviti, zato je vse odvisno od zaupanja in spoštovanja dogovora. Dobro razmislite, ali vam takšne opcije zamenjave domov sploh ustrezajo.
Pri menjavi velja pravilo, da se stanovanje pusti v enakem stanju, kot je bilo prevzeto. Popolne varnosti ni in je nihče ne more zagotoviti, zato je vse odvisno od zaupanja in spoštovanja dogovora. Dobro razmislite, ali vam takšne opcije zamenjave domov sploh ustrezajo. FOTO: Adobe Stock

Kot član HomeExchange lahko zamenjavo izvedete na več načinov. Če imate na voljo nepremičnino, v kateri ne živite, potem ste v prednosti, saj ni nujno, da se to zgodi istočasno.

Klasična menjava pomeni iskanje družine, s katero boste zamenjali stanovanje za določen čas. Če se dogovorite za isti termin, zamenjate dom ob istem času in za enako trajanje. Ti ostaneš v domu te družine, oni pa v tvojem. To je najpogostejši način menjave, saj večina ljudi zamenja stanovanje, v katerem živi. Izmenjava lahko poteka ob drugem času in trajanju. Poleti greste lahko na primer za tri tedne v nadomestni dom, jeseni pa vaš dom za dva tedna uporabljajo vaši partnerji.

"Če želite na destinacijo in ne morete urediti klasične menjave, lahko uporabite možnost menjave preko točk (nevzajemna menjava). Z oddajo svoje namestitve brez klasične menjave lahko pridobite GuestPoints, z njimi pa 'plačate' nastanitev pri drugem članu. Na primer, vaša družina gre na 10-dnevne počitnice v Francijo, vi pa boste ostali v domu drugega člana za 100 točk gostov na noč. Preko storitve HomeExchange gostitelju podariš 600 GP točk za njegove počitnice, s pridobljenimi točkami pa si po želji organizira počitnice. Poudariti je treba, da se po registraciji na HomeExchange vaši nepremičnini dodeli določeno število točk na nočitev glede na lokacijo, število prostih ležišč in opremljenost," navaja TPortal. 

Kako se izogniti pastem?

Pri menjavi velja pravilo, da se stanovanje pusti v enakem stanju, kot je bilo prevzeto. Popolne varnosti ni in je nihče ne more zagotoviti, zato je vse odvisno od zaupanja in spoštovanja dogovora. Zato bodite previdni in dobro razmislite, ali vam takšne opcije sploh ustrezajo. 

Če se želite dodatno zavarovati, lahko sklenete pogodbo, v kateri so navedene vaše pravice in obveznosti ter podrobnosti o uporabi nastanitve. Obrazec pogodbe najdete na spletni strani HomeExchange. Plačate lahko tudi zavarovalno polico za morebitno škodo.

Vaše obnašanje je predmet članske ocene, kar pomeni, da ste lahko kot uporabniki in ponudniki nastanitev javno pohvaljeni ali kritizirani. Reference seveda vplivajo na zanimanje za menjavo.

V primeru manjših poškodb (razbita vaza, kozarec ipd.) je običajno, da uporabnik namestitve zamenja ali popravi poškodovano ali pusti določeno vsoto denarja za nadomestilo škode.

V stanovanju je koristno pustiti vodnik s pravili uporabe in opombami, kaj je v njem dovoljeno in kaj ne. Če imate kakšne vrednejše stvari, jih lahko skrijete v en prostor in ga izločite iz uporabe.

PREBERI ŠE

Kako si privoščiti potovanja po svetu?

Povzeto po TPortal