Vsak evro šteje, zato iščemo uporabne načine, kako bi čim več privarčevali in zavrgli čim manj kupljene hrane. S pravilnim shranjevanjem in določenimi triki namreč lahko marsikateremu živilu podaljšamo življenjsko dobo, kar pomeni, da bo dlje časa tudi sveže in uporabno.
Katera živila sodijo v hladilnik in katera ne?
Če smo se naučili nakupovati po predhodno napisanem seznamu, da bi se izognili nepričakovanemu zapravljanju in poznejšemu držanju za glavo, je dobro, da vemo tudi, kako bomo razpakirali svojo vrečko s hrano. Nekatera živila moramo spraviti v hladilnik, druga je bolje, da jih pustimo na sobni temperaturi, spet tretja sodijo v shrambo ali klet.
Hladilnik – da
Mlečni izdelki, najrazličnejše mesnine, ribe, izbrano sadje in zelenjava, od listnate solate, cvetače, korenja, fige do jagodičevja, vse to gre v hladilnik. V njem pa lahko svoje mesto najdejo tudi mandarine in pomaranče, saj bodo tako zdržale dlje časa, a bodo nekoliko izgubile na okusu in sočnosti. Na sploh lahko pri bolj zrelem sadju, kot npr. kivi, hruške, banane, upočasnimo zorenje, če ga premestimo v hladilnik.
Hladilnik – ne
V hladilniku nam ni treba imeti živil, kot so kruh, banana, paradižnik, jajčevec, avokado, buče, grozdje in mango. Tudi za krompir, česen in čebulo je bolje, da jih hranimo v kakšnem temnem in hladnem prostoru, npr. v kleti ali pokrite na balkonu, pri čemer moramo upoštevati tudi zunanjo temperaturo. Riž, testenine, moko lahko obdržimo v originalni embalaži in jih pospravimo v temen in suh prostor, a ko jih enkrat odpremo, jih moramo nepredušno zapreti v posodo.
Živila v embalaži ali konzervi
Vsa kupljena živila imajo navadno tudi deklaracijo in navodila o pravilnem shranjevanju, zato jih pri izdelkih, kot so raznorazne omake, paštete, majoneze, gorčice, solatni prelivi, marmelade itd., upoštevamo kar se da optimalno.
Kuhani obroki
Toplotno obdelano hrano, pa naj bo kuhana, pečena ali ocvrta, lahko pospravimo v hladilnik, a jo moramo predhodno ohladiti, da ne znižujemo temperature v njem. Prav tako je zaželeno, da jo čim prej ohladimo, pri čemer je najbolje upoštevati pravilo dveh ur oz. načelo 'čim prej ohladi, čim prej porabi'.

Kako si organiziramo hladilnik?
Že sama razporeditev v hladilniku lahko naredi ogromno razliko med prej in potem – tudi pri porabi hrane. Pomembno je predvsem to, da hrana, za katero smo segli v denarnico, ne roma po nepotrebnem v smeti.
Načrtovanje porabe in dokupovanje živil
Kot prvo, je dobro razvrstiti živila glede na rok uporabe, kar pomeni, da v ospredje postavimo predvsem hrano, ki ji bomo dali prednost ravno zaradi tega. Da česa ne spregledamo, si lahko datume poudarimo z listki, na katere zapišemo rok uporabe, ali pa si na hladilnik nalepimo magnetno tablo (npr. piši – briši), s čimer imamo boljšo kontrolo nad vsem, kar imamo v hladilniku in kaj moramo še dokupiti. To je zelo koristno tudi pri načrtovanju obrokov in gospodinjskih izdatkov.
Kupovanje na zalogo
Določena živila lahko kupimo tudi na zalogo, saj imajo daljši rok uporabe oz. jih lahko uporabljamo tudi po preteku le-tega. To so sušene testenine, raznorazni kosmiči in konzerve, med ipd. Prav tako pa nam lahko pridejo prav za rezervo, če se nam kdaj ne ljubi do trgovine.
Ločevanje določenih živil
Pri shranjevanju je dobro, da upoštevamo, katera živila sodijo skupaj in za katera je bolje, da jih med seboj ločujemo.
Izbrano sadje in zelenjava
Nekatere vrste sadja in zelenjave spodbujajo zorenje živil, ki so v njihovi neposredni bližini, saj izločajo etilen ob dozorevanju, na katerega so lahko občutljive tudi druge vrste. Med živila, ki spodbujajo zorenje, uvrščamo jabolka, banane, kivi, hruške in marelice ter jih prav zaradi tega navadno ne kombiniramo z živili, kot so zelje, korenje, listnata solata, krompir, citrusi, medtem ko jagodičevje, artičoke, papriko in ananas lahko shranjujemo tako z enimi kot z drugimi.
Krompir in čebula
Krompirja in čebule ne shranjujemo skupaj, saj čebula lahko pospeši njegovo zorenje, zaradi česar se bo krompir prej pokvaril. Prav tako ju ne shranjujemo v plastično vrečko, ampak namesto nje raje uporabimo papirnato, zaboje ali pleteno košaro, s čimer se bomo izognili predčasnemu gnitju.
Različni siri
Sir je občutljivo živilo, zato je pomembno, da je dobro zaprt in ločen od drugih vrst sira in tudi ostalih živil, če hočemo ohraniti njegov okus in aromo. V tem primeru so priročne posode za hrambo, v kateri ga hranimo v hladilniku.
Surova in kuhana hrana
Pri hranjenju živil moramo paziti tudi na higieno in mikroorganizme, zato je dobro, da preprečimo navzkrižno onesnaževanje surovih živil, živil, ki jih termično ne obdelujemo, in kuhane hrane. Še najbolje je, da jih shranjujemo ločeno in v ustreznih embalažah in da imamo v mislih pri razporejanju, da je rast mikroorganizmov pri nižjih temperaturah počasnejša.
Nekaj koristnih trikov, s katerimi lahko živilom podaljšamo rok uporabe
Horizontalna lega za mleko
Mleko lahko postavimo horizontalno, kar preprečuje dotok zraka skozi zamašek, še posebej, če smo ga že odprli. Prav tako je dobro, da čim bolj privijemo zamašek, da preprečimo morebitno razlitje.
Papirnata brisača za solato
Nihče ne mara uvele solate, ki izgubi svoj pristni okus in svežino, a slednjo lahko ohranimo dalj časa, če jo zavijemo v papirnato brisačo, ki bo vpijala odvečno vlago. Ko postane brisača vlažna, pa jo lahko samo preprosto zamenjamo.

Folija za banane
Banana ne bo porjavela še nekaj dni, če bomo njen vrh zavili v plastično ali aluminijevo folijo. Pri tem pa je treba vsako banano zaviti posebej, če želimo, da ostanejo rumene še kakšen dan dlje.
Mešanica kisa in vode za jagodičevje
Jagodičevje je hitro pokvarljivo, a mu lahko podaljšamo obstojnost, če ga predhodno namočimo v mešanico kisa in vode, in sicer v razmerju 1:9 za vodo. Na tak način uničimo bakterije in preprečimo njegovo gnitje.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV