Srbski minister državljanom dejal, da so lahko siti že od 2 jajc

Srbski minister državljanom dejal, da so lahko siti že od 2 jajc

M.M.
20.09.2024, 11:17
0
Ljudje so zaradi njegovih izjav besni in ogorčeni.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Srbski minister za notranjo in zunanjo trgovino Tomislav Momirović, bolj znan pod vzdevkom Tom Mon, se je znašel pod valom kritik, hkrati pa postal viralni hit, potem ko je državljanom sporočil, da sta dve jajci dovolj za odraslo osebo, da je sita ves dan. Ja, prav ste prebrali. 

V gostovanju na srbski televiziji je namreč spregovoril o cenah hrane v okviru vladne akcije "Najbolje cene" in navdušeno izjavil, da v Srbiji eno jajce stane le 11 dinarjev, kar je približno 10 centov. "Dovolite - eno jajce stane 11 dinarjev, obrok je 22 dinarjev. No, mislim, obrok, ki človeka lahko nasiti ves dan," je ponosno povedal in dodal, da "ne želi reči, da bi morali ljudje dan preživeti le s pomočjo dveh jajc, a da je to, če gledamo hranilno vrednost, res popoln obrok". 

Srbski mediji so se nemudoma lotili dela in tako je spletna stran Nova.rs razkrila, da "ta popoln obrok", resda sestavljen iz treh jajc z dodatkom zelenjave in mesa, v ministrovem hotelu zaračunajo precej dražje - 690 dinarjev, kar znaša približno 5,77 evra.

Zelo hitro je izjava ministra, ki ga v Srbiji imenujejo največji biser njihove vlade, postala viralna. Odzivi državljanov so pričakovano enaki kot takrat, ko jim je predsednik Aleksandar Vučić ponudil salamo in pašteto po nižjih cenah. Nato je Momirović v družbi Vučića in finančnega ministra Siniše Maloga pojedel sendvič z majonezo in salamo ter državljanom zagotovil, da gre za kvaliteten izdelek, enega njihovih najljubših. Ljudje so bili namreč jezni, saj naj bi bila omenjena pariška salama slabe kvalitete. "Sam sem odrasel ob pariški salami in majonezi," je takrat povedal Vučić. 

Ko pa je po incidentu s salamo srbski novinar Momirovića vprašal, kako varčuje in ali je inflacija vplivala tudi nanj osebno, je ta vprašanje razumel kot provokacijo. "Vprašanje je povsem ironično, celo pod vašim nivojem. Jasno vam je, da prihajam iz bogate družine, ki ne kalkulira in ni dovolj osredotočena na varčevanje, ko so takšne akcije, to vsi vedo. Sem sem prišel kot minister za trgovino, da bi spodbudil ukrep, ki je velikega pomena za vse naše državljane. Akcija, na kateri sem osebno zelo trdo delal, zelo dolgo in zelo skrbno," je dejal Momirović in marsikdo je iz tega sklepal, da njegova družina ne ve, kaj je pariška salama.