Koliko stanejo pogrebi v Sloveniji?

Koliko stanejo pogrebi v Sloveniji?

Špela Zupan
26.10.2023, 8:31
1
Zadnje slovo od bližnjega poleg žalovanja spremljajo tudi finančne obveznosti. Stroški pogreba se razlikujejo glede na številne dejavnike, kot so denimo vrsta pogreba, osebne želje pokojnika in svojcev ter tudi lokacija.

Pogrebne storitve v Sloveniji nudijo številna javna in tudi zasebna podjetja, ki imajo različne cenike. Tarife osnovnih pogrebov, ki so praviloma objavljene na spletnih straneh ponudnikov, so predvidene po standardih in normativih, ki sta jih pripravili Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zajemajo osnovne storitve in opremo za še dostojen pogreb. 

PREBERI ŠE

Opozorilo pred 1. novembrom

A dejansko so končne cene pogosto višje in se razlikujejo tudi glede lokacijo, med drugim zaradi drugačnih lokalnih običajev in pokopaliških redov. Razlike so tako v obsegu minimalne pogrebne svečanosti osnovnega pogreba, ker je na primer odvisno, ali je slovo od pokojnika predvideno tudi v mrliški vežici in kakšen je predpisan žalni obred. Prav tako v osnovni ceni lahko niso zavedene pogosto nujne storitve, kot sta denimo prevoz pokojnika do mesta zadnjega počitka in uporaba hladilnika. Svojci se dostikrat tudi odločijo za izbiro (dražje) krste ali žare in je dodatno treba doplačati ob morebitnem prevzemu pokojnika izven običajnega delovnika, glede na običaje v Sloveniji pa strošek velikokrat predstavljajo še cvetje, petje, cerkveni pogreb, objava osmrtnice ... 

PREBERI ŠE

Spletni prenos pogreba in manj sveč

Kot pojasnjeno, so končne cene pogrebov odvisne od več dejavnikov. Na ljubljanskih Žalah je denimo osnovna cena za pogreb s krsto, ki vključuje pripravo in delo s pokojnikom, uporabo mrliške vežice, krsto za osnovni pogreb, pogrebni obred, pokop in križ kot nagrobno obeležje, 675 evrov. 

Cena osnovnega pogreba z raztrosom pepela je 408 evrov ter vključuje pripravo in delo s pokojnikom, uporabo mrliške vežice, kremacijsko krsto in pogrebni obred. 

Cena osnovnega pogreba z žaro je 422 evrov, vključuje pa pripravo in delo s pokojnikom, uporabo mrliške vežice, kremacijsko krsto, osnovno žaro, pogrebni obred, graviranje in zapiranje žare ter križ kot nagrobno obeležje, je razvidno iz cenikov na njihovih spletnih straneh. 

Navedene so cene osnovnih pogrebov, ki jih lahko podražijo dodatne storitve. 

Stroški pogrebov se povprečno gibljejo med 1500 in 2500 evrov.
Stroški pogrebov se povprečno gibljejo med 1500 in 2500 evrov. FOTO: Adobe Stock

V Pogrebnem podjetju Maribor, ki ima v upravljanju dve največji mariborski pokopališči, Pobrežje in Dobravo, je za osnovni pogreb z žaro potrebno odšteti 1.047, za osnovni pogreb s krsto 1.071 in za osnovni pogreb z raztrosom pepela na pokopališču Dobrava 939 evrov. Sicer pa po njihovih podatkih svojci v povprečju za dostojen in krajevno običajen način pogreba pokojnega odštejejo za pogreb z raztrosom pepela približno 1.600, z žaro 1.700 in s krsto 1.800 evrov. Navedene cene poleg samega pokopa vključujejo tudi stroške vseh prevozov, svečanega obreda z vodjo protokola, pogrebnim moštvom in z zastavonošo, ureditev groba po pogrebu, govor, petje, trobento, upepelitev, osnovno žaro in graviranje napisa nanjo, strošek mrliškega preglednika, predpisano oblačilo za pokojnika za upepelitev, okrasno žaro ali krsto z oblogo, uporabo poslovilnih objektov in vežic z dekoracijo, napisom in z decentno glasbo ter ozvočenje, so nanizali. 

Pri Komunali Kranj je povprečna cena pogreba z vključenimi osnovnimi materiali in storitvami s klasično krsto 2.100, s kremacijsko krsto ali žaro 1.800 in z raztrosom pepela 1.700 evrov. Pri dodatnih storitvah se svojci po njihovi zaznavi največkrat odločijo za cvetje, trobento ali violino, radijsko objavo osmrtnice, uporabo mrliške vežice in kuhinje, žalno knjigo in cerkveni obred. 

Pri Komunali Novo mesto je povprečna cena glede na zadnje štiri pogrebne slovesnosti okoli 1540 evrov, pri čemer je bilo povprečje pri zadnjih pogrebih s krsto 1.475, z žaro 1579 in z raztrosom 1556 evrov, pri čemer se svojci med dodatnimi storitvami na pogrebnih svečanostih pogosto odločajo za urejanje pokojnika, cvetje, uporabo mrliške vežice, osmrtnice, ozvočenje, izvajalce pogrebnih melodij (trobenta, harmonika, citre ...), pevce, poslovitev od pokojnika. 

Pri Marjetici Koper se cene pogrebov gibljejo med 1200 in 2000 evrov, odvisno od izbranega načina pokopa. Najdražji je raztros na morju, svojci pa se najpogosteje odločajo za rože, pevce, trobento in sedmine. 

V Sloveniji se svojci pogosto odločajo za dodatne storitve, kot so govorci, pevci, glasbeniki, cvetje, uporabo mrliške vežice.
V Sloveniji se svojci pogosto odločajo za dodatne storitve, kot so govorci, pevci, glasbeniki, cvetje, uporabo mrliške vežice. FOTO: Adobe Stock

Država socialno šibkejšim pomaga s pogrebnino 

Iz zgoraj navedenih podatkov je razvidno, da je praviloma cenejši pogreb z raztrosom pepela po pokopališču. Sledi žarni pogreb, medtem ko sta najdražja slovo v krsti in raztros po morju. Po zadnjem slovesu je treba računati še na stroške nagrobnika, grob pa je potrebno tudi urejati in zanj plačevati najem. Tako imenovane grobnine za enojni grob letno znašajo med okoli 15 in 40 evrov, pri čemer je višina odvisna od lokacije pokopališča.

Ob smrti bližnjega je nehvaležno govoriti o denarju

A dejstvo je, da lahko stroški pogreba svojcem v že tako ali tako težkih trenutkih predstavljajo še dodatno breme. Čeprav je težko in čustveno naporno, se je v izogib stiskam v okviru ožje družine smiselno že pred smrtjo pogovarjati o željah in finančnih zmožnostih, da bo zadnje slovo potekalo dostojno in kolikor je mogoče s čim manj dodatnega stresa. 

Kjer pa se ob smrti pojavi huda finančna stiska, lahko pomaga država s pogrebnino, denarnim prejemkom, namenjenim za pomoč pri kritju stroškov pogreba. Oblika izredne denarne pomoči socialno šibkejšim ob smrti družinskega člana znaša 930,68 evra in ne več, kot so stroški pogreba, pri čemer je potrebno oddati vlogo na center za socialno delo. 

PREBERI ŠE

Kaj je pogrebnina in kaj posmrtnina? Kdo je upravičen do te pomoči?

 Nasveti, s katerimi bo grob urejen celo leto