Zakaj je tiara pokojne britanske kraljice Elizabete tako kontroverzna?

Zakaj je tiara pokojne britanske kraljice Elizabete tako kontroverzna?

M.M.
29.06.2024, 4:12
1
Pokojna kraljica Elizabeta je tiaro prejela kot poročno darilo od prebivalcev Burme, današnjega Mjanmara. A nato se je odločila, da darilo malce spremeni.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Britanska kraljica Camilla je navdušila na sprejemu, ki so ga v Buckinghamski palači pripravili za japonskega cesarja Naruhita in cesarico Masako. Ob soprogu, britanskem kralju Karlu III., je zablestela v čudoviti obleki, največ pozornosti pa je požela tiara, ki jo je nosila. Vsak kos nakita iz kraljeve zakladnice nosi neko posebno zgodbo, tako da tudi ta tiara ni razočarala ... 

Britanska kraljica Camilla
Britanska kraljica CamillaFOTO: Profimedia

Camilla jo je nosila že leta 2023 med južnokorejskim slovesnim banketom v Buckinghamski palači. Mnogi menijo, da je ta predmet eden najbolj kontroverznih kosov, ki jih je imela pokojna kraljica Elizabeta, tako zaradi dizajna kot simbolike.

Leta 1973 je namreč Elizabeta hiši Garrard naročila izdelavo rubinaste tiare z dragulji, ki jo je prejela kot poročno darilo od prebivalcev Burme, današnjega Mjanmara. Sestavljen je bil iz kar 96 rubinov in številnih diamantov, ki so jih zaradi odločitve o spremembi dizajna sčasoma odstranili. Prvotno različico tiare je Elizabeta prejela kot poročno darilo od 7. in tudi zadnjega Nizama iz Hyderabada. In prav odločitev, da darilo spremeni, je postala predmet ostre razprave.

Burma je kraljici Elizabeti podarila natanko 96 rubinov, saj obstaja prepričanje, da to število rubinov nudi zaščito pred boleznijo in zlomom. Po lokalnem prepričanju namreč obstaja 96 pogostih nadlog, z darilom pa so želeli kraljico obvarovati pred prav vsemi. Kraljica pa se je nato odločila za poseg v dizajn tiare ...

Vrednost tiare sicer ocenjujejo na okoli osem milijonov evrov. 

Povzeto po net.hr.

Britanska kraljica Camilla s tiaro
Britanska kraljica Camilla s tiaroFOTO: Profimedia