Cekin.si
mikroplastika

Zeleno

Onesnaženost z mikroplastiko ogroža svetovno pridelavo hrane

M.M.
14. 03. 2025 03.40
0

Onesnaženost planeta z mikroplastiko povzroča resne posledice v kmetijstvu, saj zmanjšuje sposobnost rastlin za fotosintezo. Nedavne raziskave kažejo, da mikroplastika povzroči izgubo od 4 do 14 odstotkov pridelkov pšenice, riža in koruze po vsem svetu, pri čemer se zaradi nenehnega povečanja količine mikroplastike v okolju stanje le še poslabšuje.

Resne grožnje svetovni preskrbi s hrano

Letne izgube pridelka zaradi mikroplastike bi lahko bile primerljive s posledicami podnebnih sprememb v zadnjih desetletjih, poroča spletna stran RTS. Svet se že sooča s težavami pri trajnostni pridelavi hrane, število prebivalcev pa naj bi do leta 2058 doseglo 10 milijard. Povečana proizvodnja hrane je ključna za preživetje človeštva, a mikroplastika to prizadevanje resno ogroža.

Profesor Huan Zhang z univerze Nanking na Kitajskem opozarja, da je nujno zmanjšati onesnaževanje s plastiko, da bi zaščitili svetovne zaloge hrane.

Mikroplastika nastaja z razgradnjo ogromnih količin odpadkov, odvrženih v okolje. Ti delci preprečijo rastlinam, da bi izkoristile sončno svetlobo za rast na več načinov – od poškodovanja tal do prenosa strupenih kemikalij. Majhni koščki plastike so se infiltrirali v naravo celotnega planeta, od vrha Mount Everesta do najglobljih plasti oceana.
Mikroplastika nastaja z razgradnjo ogromnih količin odpadkov, odvrženih v okolje. Ti delci preprečijo rastlinam, da bi izkoristile sončno svetlobo za rast na več načinov – od poškodovanja tal do prenosa strupenih kemikalij. Majhni koščki plastike so se infiltrirali v naravo celotnega planeta, od vrha Mount Everesta do najglobljih plasti oceana.FOTO: Luka Kotnik

Mikroplastika in zdravje ljudi

Znano je, da so v človeškem telesu prisotni delci mikroplastike, ki jih zaužijemo s hrano in vodo. Sledi plastike so bile odkrite v krvi, materinem mleku, posteljici in celo v kostnem mozgu. Vpliv teh delcev na zdravje še ni popolnoma raziskan, vendar strokovnjaki ugotavljajo povezave med mikroplastiko in tveganjem za srčne ter možganske kapi.

Profesor Denis Murphy z Univerze v Južnem Walesu poudarja, da je treba vpliv mikroplastike na zdravje in pridelavo hrane natančneje raziskati. Kljub temu nova študija opozarja na nujnost ukrepanja.

Kako mikroplastika vpliva na rastline?

Raziskave so pokazale, da mikroplastika rastlinam povzroča škodo na več načinov:

- Blokira dostop sončne svetlobe do listov.

- Poškoduje tla in zmanjšuje njihovo plodnost.

- Zamaši hranilne in vodne kanale rastlin.

- Povzroča nastanek nestabilnih molekul, ki uničujejo celice.

- Sprošča strupene kemikalije, ki zmanjšujejo klorofil, ključnega za fotosintezo.

Raziskovalci ocenjujejo, da mikroplastika zmanjša fotosintezo kopenskih rastlin za 12 odstotkov in za 7 odstotkov v oceanih. To povzroči upad pridelave osnovnih poljščin in zmanjšanje proizvodnje rib in morskih sadežev, kar ogroža prehransko varnost milijonov ljudi.

Najbolj prizadete regije

Po ocenah je izguba pridelkov zaradi mikroplastike največja v Aziji, kjer se je pridelava zmanjšala za 54 milijonov ton na leto. Močno prizadeti sta tudi Evropa, kjer trpi pridelava pšenice, in ZDA, kjer se zmanjšuje pridelek koruze.

V oceanih mikroplastika prekriva alge, kar povzroča zmanjšanje ribje populacije za 7 odstotkov, kar pomeni izgubo do 24 milijonov ton rib in morskih sadežev letno. To lahko ogrozi beljakovinsko oskrbo milijonov ljudi.

Nujnost ukrepov za zmanjšanje onesnaženja

mikroplastika
mikroplastikaFOTO: Adobe Stock

Profesor Richard Lampitt iz britanskega nacionalnega oceanografskega centra opozarja, da je treba raziskave še nadgraditi, saj obstaja možnost podcenjevanja ali precenjevanja vpliva mikroplastike na prehransko verigo. Kljub temu se strinja, da je ukrepanje nujno.

Profesor Richard Thompson z Univerze v Plymouthu pa dodaja, da je ključno oblikovanje strategij za zmanjšanje plastičnega onesnaženja. "Čas je, da preidemo od raziskav k rešitvam. Treba je sprejeti globalne ukrepe za zmanjšanje mikroplastike v okolju," poudarja.

Onesnaženje s mikroplastiko predstavlja resno grožnjo svetovni pridelavi hrane. Škodljivi učinki na rastline in oceane lahko povzročijo prehransko krizo v prihodnjih desetletjih. Potrebno je nujno ukrepanje na globalni ravni, da bi zmanjšali uporabo plastike in omejili njeno prisotnost v naravi.

Znanstveniki pozivajo k nadaljnjim raziskavam, a obenem opozarjajo, da ni več časa za odlašanje. Prehod na bolj trajnostne prakse in zmanjšanje uporabe plastike sta ključna za zaščito prehranske varnosti prihodnjih generacij.

--> Ocenjene izgube pridelka so najbolj prizadele Azijo, saj so se zmanjšale za 54 milijonov ton na 177 milijonov ton na leto, kar bi bila približno polovica svetovnih izgub.

--> Pšenica v Evropi je bila prav tako močno prizadeta, prav tako koruza v ZDA. Druge regije, kot sta Južna Amerika in Afrika, gojijo manj teh poljščin, vendar imajo veliko manj podatkov o kontaminaciji z mikroplastiko.

--> V oceanih, kjer lahko mikroplastika prekrije alge, bi lahko škoda na ribah in morski hrani znašala med milijonom in 24 milijoni ton na leto, kar je približno sedem odstotkov celotne proizvodnje, pa tudi dovolj beljakovin za prehrano več deset milijonov ljudi.

 

Vir: RTS

Si želite izvedeti več o vplivu mikroplastike na zdravje ljudi? Spodaj predloga Vizita.si. Vabljeni k branju!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795