Švedsko zagonsko podjetje z vertikalno kmetijo, ki prideluje zelenjavo v ...

Švedsko zagonsko podjetje z vertikalno kmetijo, ki prideluje zelenjavo v supermarketih

M.M.
19.09.2024, 4:18
0
Švedsko podjetje gradi kmetije v supermarketih kot okolju prijazno rešitev za gojenje sadja in zelenjave. Bi kupili na tak način pridelano sadje in zelenjavo?

Rešitev podjetja SweGreen, ki jo že uporabljajo na Švedskem in v Nemčiji, je odgovor na pomanjkanje vode, pomanjkanje kmetijskih zemljišč in odvisnost od svetovne geopolitike. Lokalna pridelava zelenjave bo zmanjšala tudi emisije pri prevozu, omogočila daljši rok trajanja in izboljšala njen okus, so prepričani. Za gojenje v trgovini uporabljajo hidroponsko metodo, pri kateri rastline rastejo v čepih iz kamene volne v vodi brez zemlje. V eni taki enoti lahko pridelajo količino hrane, ki je enakovredna količini treh hektarjev kmetijskih zemljišč, poroča spletna stran Euronews. Kupci lahko vidijo, kako zelena zelenjava raste in se obira pred njihovimi očmi, nato pa jo lahko vzamejo s police, kupijo in zaužijejo.

"Supermarketi imajo na primer pekarne. Zdaj pa namesto peke pridelujejo hrano," pravi Sepehr Mousavi, glavni direktor za inovacije in vodja podjetja SweGreen X.

PREBERI ŠE

Mi jo zavržemo, na Danskem pa iz tega delajo uspešen posel

Trenutno lahko SweGreen goji do 100 različnih vrst pridelkov, med katerimi so solata, koper, meta in peteršilj. "Našemu seznamu dodajamo mikrozelene rastline, testiramo sadne rastline in preučujemo jagode," dodaja Sepehr.

PREBERI ŠE

Spoznajte brata Elona Muska. Tudi on je uspešen

Kako umetna inteligenca pomaga vertikalnim kmetijam družbe SweGreen?

Sedaj ne bo treba čakati na sezono neke rastline. Da bi rešili to zagato, katere rastline lahko vzgajajo tudi izven njene normalne sezone, so se v podjetju obrnili na umetno inteligenco, ki jim pomaga pri odločanju. "Imamo orodje umetne inteligence, ki našim pridelovalcem poda recept za rast, tako da ljudje, ki delajo v supermarketu, dobijo seznam opravil, ki jim zagotovi točno tiste izdelke, ki jih potrebujejo na tisti dan," je dejal direktor. Glede na velikost supermarketa in njegove potrebe lahko stranke podjetja SweGreen izbirajo tudi med 45-metrskim nasadom, ki ima zmogljivost 300 pridelkov na dan, in manjšim nasadom, ki je lahko velik do 12 metrov in na njem zraste največ 116 pridelkov na dan.

Selitev kmetije v različne pokrajine

Vertikalna farma
Vertikalna farmaFOTO: Adobe Stock

Supermarketi niso edini, ki na lokalni ravni iščejo okolju prijazne rešitve. V igro se želijo vključiti tudi restavracije, hoteli, univerze in lastniki nepremičnin.

Fotografiska Stockholm, sodobni muzej fotografije, umetnosti in kulture, je v svoji restavraciji sprejel to rešitev, da bi ohranil sezonski in trajnostni meni. "Skupaj s temi ljudmi in njihovimi zvezdniškimi kuharji smo preučili, kakšne rastline bi lahko imeli za okrasitev, za dopolnitev, za prehrano, za začetni okus, za koktajle ..." pravi Sepehr. 

Podjetje SweGreen je bilo večkrat nagrajeno in nominirano za trajnostno proizvodnjo hrane

Leta 2023 je podjetje prejelo nagrado IKANO za trajnostni razvoj in je bilo že tretje leto zapored nominirano za nagrado FoodTech 500, svetovni seznam, ki izpostavlja najvplivnejša zagonska podjetja in scale-up podjetja na svetu za prihodnost hrane, tehnologije in trajnosti. 

PREBERI ŠE

Hrana bo vse dražja in dragocenejša

Povzeto po Euronews