Ko pripravljamo hrano, po navadi delujemo brez pretiranega razmišljanja. Določene dele zelenjave, sadja, mesa ali rib operemo, očistimo, olupimo, narežemo in nato ostanke zavržemo.
Se kdaj vprašate, ali je ta hrana res neužitna? Zakaj se odločimo, da nekatere dele zelenjave, sadja ali mesa preprosto vržemo v smeti?
Vsak prebivalec Slovenije na letni ravni zavrže 68 kilogramov hrane. Leta 2020 smo tako skupaj zavrgli 144.000 ton hrane. V teh količinah je še okoli 40 odstotkov užitnih delov, ki bi jih lahko pojedli. Zato preden naslednjič odprete koš za smeti, razmislite, ali res morate tako ravnati. Poglejte, kaj želite zavreči in razmislite o tem, ali bi lahko s to hrano še kaj naredili.
Spodaj nekaj idej!
Ostanki zelenjave
Zamrznite majhne količine različne surove zelenjave in jo uporabite za zelenjavne juhe.
Iz ostankov olupljene zelenjave, kot so olupki korenčka in bučk, zunanjih listov čebule, stebla brokolija in cvetače, skuhamo jušno osnovo.
Odvečno surovo zelenjavo lahko dodate smutijem ali pa jo vložite v kis.
Že kuhano zelenjavo dodajte kremni juhi ali omaki za testenine, riž, polento ...

Ostanki sadja
Ostanke sadja dodajte smutijem ali šejkom, naredite kompot, sadno solato, štrudelj, torte ali palačinke. Lahko jih dodate sadnim prelivom.

Ostanki zelišč
Pri zeliščih je uporabna cela rastlina, zato vse skupaj sesekljamo, dodamo zmehčanemu maslu in naredimo domače začimbno maslo.
Še enostavnejši način za celovito uporabo zelišč je, da sesekljane koščke zmešate z vodo ali olivnim oljem in zamrznete v kalupih za led. Tako dobite začimbne kocke, ki jih lahko med kuhanjem dodate kateri koli jedi.
Ostanki testenin, riža in pire krompirja
V juho ali enolončnico dodajte že kuhane testenine ali riž.
Ostanke riža, testenin ali kuskusa lahko uporabite za pripravo solate. To je odlična ideja za večerjo!
Iz ostankov pire krompirja pa seveda lahko pripravite njoke, krokete ali ocvrtke.

Ostanki mesa
Iz pečenega mesa lahko naredite res kar koli. Dodajte ga v sendviče ali solate, na pico ali pa iz njega pripravite slasten namaz.
Ni niti enega razloga, zakaj bi meso romalo v smeti.
Ostanki kruha in peciva
Star kruh je izvrsten za pripravo zajtrka, le ocvrete ga, dodate sir, narežete svežo zelenjavo in v petih minutah imate zajtrk za oblizniti prste.
Iz starega kruha lahko naredite tudi kruhove cmoke, ga zmeljete v drobtine, namočite v toplo mleko, prelijete s tekočim jogurtom in ga pojeste za malico.
Tudi če vam je ostal kakšen biskvit, ga lahko pojeste ob toplem mleku.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV