200 let stara koča sredi ničesar dobila Michelinovo zvezdico

200 let stara koča sredi ničesar dobila Michelinovo zvezdico

M.M.
15.02.2025, 4:27
0
Časi, kljub Michelinovi zvezdici, niso tako rožnati, saj zvezdica ne plača računov. zato se zakonca borita za vsakega gosta.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pred letom in pol je kuhar Robbie McCauley zapustil kuhinje nekaterih najboljših restavracij v Združenem kraljestvu in na Irskem ter začel kuhati v oddaljeni irski koči na pečini s pogledom na Atlantik. Hiša, ki je oddaljena več kilometrov od najbližjega mesta, je obkrožena z zelenjem, poroča spletna stran CNN. Čeprav je priljubljena med turisti, sta oddaljeno okolje in rustikalni videz koče daleč od sveta vrhunskih restavracij. 

Kljub temu je v nekaj mesecih po tem, ko sta McCauley in njegova žena Sophie odprla Homestead Cottage v grofiji Clare, vodnik Michelin tej restavraciji dodelil zvezdico, drugi pa so jo razglasili za najboljšo restavracijo na Irskem, kar je v državi, ki slovi po kulinarični odličnosti, velika pohvala.

PREBERI ŠE

Hiša Franko na seznamu 50 najboljših restavracij na svetu

A kljub tej pohvali sta McCauley, ki prihaja iz Škotske, in njegova žena, francoska restavratorka, bolj zainteresirana za edinstvene lokalne okuse kot za osvajanje prestižnih nagrad. "Naš etos je lokalno, sezonsko in najboljša kakovost, ki jo lahko najdemo," je za CNN dejal McCauley.

McCauley živi na zahodu Irske od leta 2013. Njegova mati prihaja iz te regije, njegov dedek pa je bil tu samostojni pridelovalec mleka. McCauley pravi, da je vedno čutil nekakšno privlačnost za grofijo Clare. Po šolanju na Kraljevi akademiji kulinaričnih umetnosti v Londonu in kuhanju v najboljših restavracijah, kot sta Number One v Edinburgu in Campagne v Kilkennyju na Irskem, se je zaposlil v restavraciji v hotelu Gregan's Castle v Burrenu v okrožju Clare, kjer je postal glavni kuhar in kjer je spoznal svojo bodočo ženo.

Nato pa je lokalni poslovnež paru ponudil najem 200 let stare kamnoseške koče zunaj vasi Doolin v bližini znamenitih pečin Cliffs of Moher. McCauley je bil skeptičen, a Sophie, ki je bila takrat v osmem mesecu nosečnosti, je rekla, da bi lahko poskusila. 

Ko sta obiskala kraj, sta hitro sklenila, da gre za edinstveno priložnost, ki je ne gre zamuditi. Imela sta na voljo šest tednov, da sta zagnala delo restavracije. Dva tedna pred odprtjem je Sophie rodila hčerko Iris. Bilo je kar intenzivno, priznata zakonca. Prvih nekaj tednov je bilo zelo mirnih, a nato je sledila recenzija njune restavracije časopisa The Irish Times in McCauley pravi, da se je potem začelo vse odvijati kot po maslu. Do februarja 2024 so že imeli Michelinovo zvezdico. "Tega zagotovo nismo pričakovali, še posebej ne tako hitro," pravi McCauley. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Homestead Cottage ponuja jedilnike in ne à la carte menija, saj želijo poskrbeti za čim manj odpadne hrane. McCauley uživa v svobodi, da se lahko prilagodi željam gostov, namesto da bi se držal napisanega menija. Sestavine pridobijo na njihovem vrtu. "Razlika v okusu je kot noč in dan. In potem res kuhaš v skladu z letnimi časi," sta poudarila. 

Par pravi, da so prav domači pridelki prinesli uspeh njune restavracije. Irski mlečni izdelki so po mnenju McCauleya vrhunski, Irska pa bi morala biti bolj ponosna na svojo govedino in jagnjetino iz proste reje. 

Same besede pohvale je imel za lokalne dobavitelje. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

A časi, kljub Michelinovi zvezdici, niso tako rožnati, saj zvezdica ne plača računov. McCauley ni presenečen, da številne restavracije zapirajo, za kar krivi cene pridelkov, naraščajoče račune za komunalne storitve in spiralno rast stroškov osebja ter davke na hrano in alkohol. Želi, da irska vlada ukrepa. Želi si več gostinskih tečajev in vajeniških programov, zlasti na podeželju. "Turizem in gostinstvo podpirata veliko število delovnih mest po vsej državi, zlasti na podeželju. Če to izgubimo, nas ne morejo nadomestiti velike verige restavracij," je dejal.  

Vir: CNN

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke