Podjetje Beyond Coffee iz Jægersborggade v Københavnu je izstopalo z zanimivo idejo, ki jo živijo številna društva za varovanje okolja in spodbujanje eko stila življenja.
Samo pomislite, koliko kave se vsak dan spije na svetu in koliko kavne usedline se vsak dan zavrže – bodisi v gospodinjstvih bodisi v kavarnah. Če ste menili, da je ta ostanek neuporaben in neškodljiv, se motite.
Danci so namreč prepričani, da večina dragocenih sestavin kave ostane prav v tistem ostanku, ki ga zavržemo. Ker so Danci eni izmed vodilnih pivcev kave na svetu, so se v podjetju Beyond Coffee odločili, da v kavarnah odkupijo kavno usedlino, ki bi jo sicer zavrgli, in jo porabijo za – gojenje bukovega ostrigarja!
Bukov ostrigar – kako ga gojiti?
Ohlajeno kavno usedlino zmešamo z micelijem, vegetativnim delom gobe, sestavljenim iz razvejanih niti. Vse to je shranjeno v posodah, proces gojenja pa traja štiri tedne. Najprej jih tri tedne hranimo v toplem in temnem prostoru, ki je podoben prsti, v kateri bi rasle v naravi. Nato jih za teden dni prestavimo v hladnejše prostore z visoko vlažnostjo in več svetlobe. Nato začnejo gobe kaliti.
Danci so zabeležili, da je možno z isto kavno usedlino večkrat gojiti gobe. Ko jo izčrpajo, pa jo predajo lokalnim kmetom, ki jo lahko uporabljajo naprej.
Podjetje Beyond Coffee goji bukove ostrigarje na urbani kmetiji le kilometer stran od trgovine, kjer jih prodajajo. Kupite pa lahko tudi micelij in začetni komplet iz recikliranih materialov za domače pridelovalce, tako da jih lahko vzgojite sami doma na svoji zemlji. Čez mesec dni boste imeli svoje užitne gobice.
Povzeto po PunKufer.