
Nova študija objavljena v zborniku BioScience razkriva, da je kava, ki jo tako radi uživamo, čedalje pogosteje pridelana na način, ki je škodljiv tako za nas kot za okolje.
Raziskovalci Univerze v Texasu opozarjajo, da čedalje več pridelovalcev kave opušča tradicionalen način pridelovanja, ki je prijazen okolju in omogoča, da v kavi ni nobenih škodljivih snovi. Namesto da bi kavo gojili pod drevesi, ta posekajo in gojijo pridelek na soncu. To se ne sliši slabo, a je v resnici izjemno škodljivo. Uničuje prst, povzroča njeno erozijo, prst postane tudi bolj občutljiva na podnebne spremembe. Uničujejo tudi življenjski prostor mnogih živali. Posledice so hude. Čeprav je morda pridelek večji, mora kmetovalec uporabljati veliko gnojil in pesticidov. Tako ne uničuje le naravnega habitata, temveč prideluje kavo, ki je polna za nas škodljivih snovi.
Da bi povečali svoj dobiček, se je od leta 1996 do 2010 število tradicionalnih pridelovalcev zmanjšalo s 43 odstotka na 24. To je zanimivo tudi zato, ker gre obenem za obdobje, ko postaja čedalje bolj priljubljena kava, ki naj bi bila bolj kakovostna. Ameriški raziskovalci so zaključili še, da so trenutno najbolj problematični pridelovalci kave v Braziliji in Vietnamu.
Komentarji (12)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV