Cekin.si
Slaščičar

Poklici za jutri

Ko je poklic tudi poslanstvo

Mira Matković/STA
30. 10. 2018 08.25
0

Od rojstva do smrti, ob rojstnih dnevih in obletnicah, ko se smejemo ali jočemo ... Rože, slaščice in naš kruh vsakdanji pripravijo oni.

Slaščičarstvo je poklic, ki ima dolgo tradicijo. Nekateri ga več niti ne doživljajo kot poklic, temveč kot poslanstvo oz. umetnost. Tisti, ki pripravljajo slaščice, imajo izostrene čute za okus in izjemen čut za estetiko. Po svetu so številne šole slaščičarstva, ki nudijo nadaljevanje šolanja in vstopnico v klub najboljših.  

Dijakinje in dijaki v programu slaščičar so uspešni tudi na slaščičarskih tekmovanjih, svoje znanje pa tako dijaki kot učitelji pridobivajo tudi na mednarodnih mobilnostih v Franciji, Španiji, na Finskem, Portugalskem, letos pa bodo odšli tudi na Malto, so še pojasnili v BIC Ljubljana.

V Sloveniji je kar nekaj šol, kjer se mladi lahko vpišejo in šolajo za slaščičarja. Med njimi je tudi Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana), kjer ponosno pravijo, da je letos v njihov program slaščičarja vpisanih že 203 dijaki. Čeprav velja za deficitarni poklic, se mu obeta svetla prihodnost, saj zadnja leta zanimanje za ta poklic vztrajno narašča, dijaki in dijakinje pa na državnih in mednarodnih tekmovanjih žanjejo številne uspehe. Zato so se na omenjeni šoli odločili, da poskrbijo za nove prostore, v katerih izvajajo praktični del pouka. Prav zaradi slednjih bo mogoč le dopoldanski pouk, na svoj račun bodo prišli tudi tečajniki slaščičarskih tečajev. 

Kaj vse pripravljajo v teh prostorih? Čokoladne izdelke, kot so pralineji in čokoladne skulpture. Učitelji pripravljajo tudi dodatne krožke, kjer bodo lahko dijaki pridobili dodatna znanja in veščine o čokoladnih skulpturah, tehnikah risanja na marcipan in sladkorne mase, izdelovanja in oblikovanja figuric in priprave tako tradicionalnih kot modernih sladic. Tako bodo imeli mladi učenci še več priložnosti za spremljanje najnovejših trendov na področju slaščičarstva. "Veselimo se predvsem priložnosti, da bomo skupaj z dijakinjami in dijaki še naprej razvijali svoje šolske izdelke, ki jih dijakinje in dijaki sami lahko predstavijo v naši šolski trgovini KRUHarije in CUKRnije na Ižanski cesti 10 v Ljubljani," pravi učiteljica praktičnega pouka na BIC Ljubljana Lidija Jenko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji je kar nekaj šol, na katerih se lahko izobražujete za slaščičarje. Na spletni strani Moja izbira preverite, katere so in kakšne predmetnike imajo. 

Slaščičar mora dobro poznati surovine, ki jih potrebuje za pripravo slaščic, prav tako, kako se te surovine medsebojno dopolnjujejo. Pripravlja tudi modele, s pomočjo katerih nato oblikuje svoje izdelke. Mora imeti dober čut za oblikovanje in krašenje izdelkov. 

Mora poznati in upoštevati smernice za varno pripravo hrane. Dela v skladu s higienskimi zahtevami, ki jih določajo pristojne institucije. Pomembno pri njegovem delu je vzdrževanje osebne higiene, higiene prostorov in sredstev, ki jih uporablja, ter poznavanje in izvajanje sanitarnih predpisov. Pomembno je namreč, da so izdelki ne samo estetskega videza, temveč da so tudi higiensko neoporečni.

Med šolanjem dijak spozna delovanje in upravljanje strojev in naprav ter orodij za izdelavo slaščičarskih izdelkov ter osnove varstva pri delu.

Slaščičar mora imeti dobro usklajenost zaznav in gibov, spretnost rok, dlani in prstov. Ne sme biti alergičen na različne moke, jajca in dodatke. Sposoben je prenašati ekološke obremenitve, vlago in temperaturne spremembe in umetno svetlobo. Imeti mora dobro razvit vonj, razlikovati barve, sposobnost zaznavanja različnih okusov in vizualnega razlikovanje predmetov.

Slaščičarji se morajo ves čas izobraževati ter spremljati novosti in trende na svojem področju. 

Slaščičar
SlaščičarFOTO: iStock

Kaj pa pek?

Tudi pekovski poklic je zelo ustvarjalen. Pek samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin za peko kruha, pekovskega in drobnega peciva, gnetenja in oblikovanja testa, pečenja kruha in peciva do vzdrževanja strojev in naprav.

Peki morajo poznati tradicijo, pa tudi spremljati vse novosti in trende na svojem področju. Prav tako kot slaščičar mora pek skrbeti za neoporečnost pripravljene hrane. 

Ponavadi dela v pogojih, kjer vladajo neugodna temperatura, ropot, vlaga, prašni delci in umetna svetloba. Imeti mora sposobnosti samostojnega odločanja, pomnjenja podatkov, koncentracije, sposobnost analiziranja tehnoloških postopkov in samostojnega odločanja.

Med šolanjem pridobi znanja osnov pekarstva, raznih vrst žit in mlevskih izdelkov, poznavanje tehnoloških postopkov in osnove prehrane z mikrobiologijo živil. Nauči se delati s stroji.

Pekarka
PekarkaFOTO: iStock

Zbirajo nagrade

Ko smo pregledovali srednje šole, ki v Sloveniji nudijo izobraževanje za slaščičarja in peka, smo odkrili še en zelo "cvetoč" poklic. Gre za poklic cvetličarja, ki tudi sodi v deficitarne poklice, opazili pa smo, da tudi na tem področju naši dijaki zbirajo priznanja in medalje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Delo cvetličarja je zelo raznoliko in vključuje številna delovna področja: od nakupa blaga, pa vse do oblikovanja raznih cvetličnih aranžmajev. Cvetličar mora imeti čut za lepo in sočloveka. Naj poudarimo, da so cvetličarji tisti, ki so prisotni ob vseh pomembnejših trenutkih v naših življenjih – od rojstva, rojstnih dnevih, porokah, obletnicah in na koncu tudi ob smrti. Prav zato morajo biti cvetličarji ljudje, ki razumejo želje naročnika.

Tudi cvetličarji morajo spremljati trende, ki se pojavljajo na njihovem področju. 

Cvetličarka
CvetličarkaFOTO: iStock

Če gojiš strast do ročnih del in ustvarjanja ter si spreten pri delu z rokami, razmisli o poklicni poti izobraževanja, seveda, če je to tisto, kar te veseli. Ponujajo se številne možnosti praktičnih vaj, tekmovanj in štipendij, kjer se lahko dokažeš in še naprej razvijaš svoja znanja. Več o vpisnih možnostih in priložnostih za obšolske dejavnosti si lahko prebereš na spletnem mestu Moja izbira, navdihujoče zgodbe mladih, ki so se odločili za poklicno pot, pa na portalu Poklici za jutri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795