POSLOVNE IN INFORMACIJSKE REŠITVE

Delo od doma in kako zaščititi sisteme? 

Natisni
Če mislite, da je vaše podjetje premajhno ali premalo pomembno, da bi postalo tarča spletnih prevarantov in ‘hekerjev’, se zelo motite. V zadnjem desetletju so namreč v svetovnem merilu napadi na majhna in srednje velika podjetja v porastu. Glavni razlog je predvsem v tem, da so takšna podjetja precej lahka tarča.

Tudi najmanjša podjetja so lahko tarča hekerskih vdorov, zato je treba misliti na zaščito.
Tudi najmanjša podjetja so lahko tarča hekerskih vdorov, zato je treba misliti na zaščito.FOTO: Dreamstime

Majhna in srednje velika podjetja so že več let priljubljena tarča za vdore in napade na informacijske sisteme, saj imajo praviloma slabšo informacijsko zaščito, pogosto pa so prisotna na spletu in tudi večino posla opravljajo prek spleta, pri tem pa podatke pogosto shranjujejo ali delijo v oblaku. Za spretnega hekerja to pomeni neotežen dostop do kopice občutljivih podatkov, ki jih lahko zlorabljajo na različne načine.

Podjetja, ki želijo biti uspešna, morajo slediti trendom in hitremu napredku tehnologije, ki podjetjem omogoča hitrejše in bolj učinkovito poslovanje. Tehnologija namreč podjetju med drugim zagotavlja hitrejšo in lažjo komunikacijo tako med zaposlenimi kot tudi s strankami. Poleg tega omogoča hitrejše pridobivanje in obdelavo velike količine informacij, ki so ključne za uspešno poslovanje. Kot primer tega, kako je tehnologija olajšala poslovanje, lahko vzamemo sektor turizma. Nekoč so imeli vpogled v zasedenost letalskih kapacitet le agenti zaposleni v turističnih agencijah, ki so imeli neposreden stik z letalskimi družbami, sčasoma pa so se ti podatki začeli zbirati in posodabljati v bazah, ki so dostopne vsem. Z nekaj kliki lahko tako danes z domačega kavča preverimo razpoložljivost letalskih kart in celo primerjamo med seboj cene posameznih ponudnikov.

Tehnologija je torej v tako informacijsko povezanem svetu ključna za uspešno poslovanje, prinaša pa še mnogo drugih prednosti, ki podjetju omogočajo konkurenčnost. Zato je ključnega pomena, da so podjetniki seznanjeni z novimi tehnologijami in jih implementirajo v svoj poslovni načrt, pravijo strokovnjaki iz S&T.

Nekaj izzivov s katerimi se sodobne stabilne organizacije srečujejo na področju IT in informacijske podpore poslovnim procesom:

1. Optimizacija poslovnih procesov. Gre za načine, kako pospešiti procese z avtomatizacijo postopkov in povezavo različnih programov v sinhroniziran "flow" za boljši izkoristek časa in podatkov.  Po drugi strani pa gre tukaj tudi za to, kako zmanjševati izpade dela – denimo zaostanke, ki jih povzročajo zastoji na proizvodnjah (senzorika, avtomatizacija, tehnologija obogatene resničnosti). 

2. Zagotavljanje informacijske varnosti. Eno od pomembnih vprašanj sodobnega poslovnega sveta je tudi, kako se zaščititi pred vdori, pravočasno prepoznati ranljivosti in jih ustrezno odpraviti. Pri tem je pomembno o pasteh kibernetskega kriminala izobraziti vse zaposlene ter izbrati pravo tehnologijo za preprečitev vdorov – varnostne mehanizme, ki omogočajo sledljivost, merljivost in prožnost. 

3. Zanesljiva infrastruktura. Za uspeh podjetja je ključno tudi, da ima zagotovljeno neprekinjeno poslovanje, zato je nujno takšno vzdrževanje, ki zagotavlja podporo v primeru izpadov. 

4. Optimizacija stroškov. Vsako podjetje seveda razmišlja tudi o stroških, pri tem pa lahko veliko naredi izbira prave tehnologije, ki omogoča fleksibilnost oziroma razširljivost. Strokovnjaki S&T lahko glede na velikost in potrebe podjetja predlagajo rešitev, ki ustreza "lokaciji" (denimo na lokaciji podjetja, v oblaku, ali pa tako imenovani "outsourcing" pri S&T).

Kako ostati v ‘dobri kondiciji’ v današnjem digitalnem poslovnem okolju? 

V zadnjih 10-15 letih so se zgodili precejšnji premiki na področju uporabe naprednih tehnologij. Podjetje, ki ne sledi spremembam, se bo težko razvijalo in ga bo po domače rečeno "povozil čas". Eno od področij, kjer strokovnjakiS&Topažajo velike spremembe, je področje IoT (Internet stvari) in gmote podatkov (Big Data). Gre za porast pametnih in povezanih naprav, ki generirajo ogromno maso podatkov, iz katerih je mogoče izluščiti prave informacije za lažje poslovno odločanje in dvig učinkovitosti.

Sodobna podjetja precej posla opravljajo prek spleta, pri tem pa podatke pogosto shranjujejo ali delijo v oblaku.
Sodobna podjetja precej posla opravljajo prek spleta, pri tem pa podatke pogosto shranjujejo ali delijo v oblaku.FOTO: Dreamstime

Ker narašča informacijski kriminal, so se številni podjetniki začeli zavedati, kako pomembno je razumevanje in delovanje v smeri zagotavljanja informacijske varnosti in preprečevanja morebitnega vdora v sistem. "Z vidika IT je zagotovo pomembno zavedanje, da tudi slovenska podjetja pred informacijskim kriminalom niso varna in je smiselno, da proaktivno poiščejo rešitev in partnerja, s katerim bodo pripravljeni v kolikor napad/vdor doleti prav njih," pravijo vS&T.

Pri S&T pa so izpostavili še eno področje, ki ga morajo podjetja upoštevati za uspešno poslovanje v sodobni informacijski družbi – hitrost, mobilnost in digitalizacija. Možnost dostopanja do informacij iz kjerkoli in kadarkoli ter povečana odzivnost infrastrukture oziroma vse hitrejše naprave, so dodatno dvignili tempo odzivanja na situacije. S tem pa se je posledično spremenil tudi tempo poslovnega sveta, ki je danes bistveno hitrejši, kot pred desetimi leti, opažajo strokovnjaki iz S&T.

Glavne prednosti posodobitve oziroma nadgradnje informacijskega sistema nekega podjetja po njihovem mnenju pa so: prihranek časa, dvig produktivnosti podjetja, kar posledično vodi v dvig prihodkov, varno in zanesljivo poslovanje brez izpadov, s čimer pa podjetje tudi prihrani denar. 

Delo od doma in kako zaščititi sisteme? 

Današnji poslovni svet prinaša tudi spremembe v tem, kako in kje opravljamo delo. Delovno okolje je v številnih panogah že davno preraslo meje zaprtih pisarn. Marsikatero delo tako lahko opravimo kjerkoli, če le imamo računalnik in dostop do spleta. Seveda pa za varen vstop v poslovni sistem od doma potrebujemo tako imenovani VPN oziroma oddaljen dostop. "Podjetja navadno omogočajo delo od doma in dostop do informacij preko oddaljenega dostopa. Pomembno pa je, da se na tem področju pomisli tudi na varovanje tega dostopa," opozarjajo pri S&T. Tisti, ki so radi še bolj mobilni, pa lahko z upravljanjem mobilnih naprav ("mobile device management") poskrbijo za varen dostop do informacij in sistemov podjetja z mobilnih naprav. Treba je namreč omogočiti, da lahko zaposleni pri svojem delu oziroma dostopanju do sistemov uporabljajo lastne mobilne naprave, hkrati pa zagotoviti, da so poslovni in zasebni podatki zaščiteni in ločeni.

V sodobnem podjetništvu se spreminjajo tudi načini komuniciranja in deljenja informacij, datotek in dostopov med zaposlenimi. Gre za razna komunikacijska orodja (collaboration tools), ki omogočajo nemoten potek dela iz oddaljene lokacije ter skrbijo za to, da informacije hitreje krožijo. 

Delo od doma je vse bolj pogosta oblika dela, pri tem pa je treba poskrbeti za ustrezno varnost sistemov.
Delo od doma je vse bolj pogosta oblika dela, pri tem pa je treba poskrbeti za ustrezno varnost sistemov.FOTO: Profimedia

Bi moralo vsako podjetje imeti svoj IT oddelek? 

Pri upravljanju podjetja igrajo IT storitve veliko vlogo, saj zagotavljajo pravilno poslovanje podjetja oziroma manj napak pri poslovanju. IT strokovnjaki lahko hitreje ugotovijo nepravilnosti in jih odpravijo še preden je prepozno. Učinkoviti nadzorni sistemi v podjetju pa tudi zmanjšajo obseg in trajanje rutinskih ponavljajočih se opravil ter omogočajo premik aktivnosti iz reaktivnih v bolj proaktivne, naštevajo strokovnjaki iz S&T.

Glede na vse zahtevnejše poslovno okolje v smislu informacijske tehnologije, se postavlja tudi vprašanje, ali mora imeti vsako podjetje svoj IT oddelek. V S&T ugotavljajo, da se vloga IT in IT oddelka na splošno spreminjata "in sicer na način, da se IT bistveno bolj razume kot ključ do neprekinjenega poslovanja, kar dobro vpliva na prihranke in rasti prihodkov. IT oddelek vidimo torej kot investicijo za učinkovitejše in bolj varno poslovanje". Seveda pa si majhna podjetja ne morejo privoščiti lastnega IT oddelka, lahko pa vseeno s pomočjo strokovnjakov kot so v S&T zagotovijo, da njihova podjetja sledijo trendom, uvajajo rešitve za optimizirano poslovanje in poskrbijo za varnost.

IT infrastruktura mora biti učinkovita in dovolj prilagodljiva, da bo lahko v najkrajšem času odgovorila številne poslovne zahteve.
IT infrastruktura mora biti učinkovita in dovolj prilagodljiva, da bo lahko v najkrajšem času odgovorila številne poslovne zahteve.FOTO: Dreamstime

 

Sponzorirana objava