KORISTNO

Niti predstavljati si ne moremo, kakšna podatkovna poplava nas čaka

Natisni
Po nekaterih podatkih danes ena ura letenja potniškega letala proizvede kar 20 terabajtov podatkov v pičli uri letenja. Niti predstavljati si še ne moremo, kakšno podatkovno poplavo bodo povzročila samovozeča vozila, ki bodo za omogočanje varne vožnje na cesti po omrežjih izmenjavala "na tone" podatkov.

Število podatkov ves čas raste – in to zelo hitro, predvsem po zaslugi pametnih naprav. Podatki spletnih transakcij, podatki iz družbenih omrežij, zgodovina iskanja, promet, število obiskovalcev in številni drugi podatki se nekje zbirajo in kopičijo ... Ti podatki so za vsako sodobno podjetje zelo pomembni, saj povedo, kaj njihove potencialne stranke zanima in jim lahko pomagajo izboljšati njihove izdelke in storitve. Zbrane podatke namreč lahko tudi obdelujemo, analiziramo in izkoriščamo za sprejemanje boljših poslovnih odločitev. Ravno zato pravimo, da so podatki kapital podjetja v današnji informacijski družbi.

Z več kot 175 zettabajtov podatkov, ki se jih pričakuje do leta 2025, bodo podatkovni centri še naprej igrali ključno vlogo pri obdelavi, računanju, shranjevanju in upravljanju informacij. Ob tem pa se poraja vprašanje, kakšne spremembe je smiselno uvesti v podatkovni center, da se bo ta kosal s prihajajočo maso podatkov.

Podatkovni centri igrajo ključno vlogo pri obdelavi, računanju, shranjevanju in upravljanju informacij.
Podatkovni centri igrajo ključno vlogo pri obdelavi, računanju, shranjevanju in upravljanju informacij.FOTO: Dreamstime

Vloga IT v digitalni eri je vse bolj pomembna za poslovanje

Če pomislimo na podatkovni center, se mnogi z njim le redko ali pa sploh nikoli ne srečamo v živo. A čeprav so podatkovni centri skriti pred našimi očmi, njihove funkcije koristimo skoraj vsako minuto v dnevu. Podatkovni center si lahko predstavljate kot hrbtenico našega interneta – hrani, komunicira in prenaša informacije, ki jih pridelujemo z vsako povezano napravo. Več podatkov kot ustvarjamo, bolj nepogrešljivi postanejo naši podatkovni centri. Toda mnogi današnji podatkovni centri so skozi leta postali nekoliko okorni, neučinkoviti in zastareli. Zakaj je tako?

Nekoč je bila vloga IT le prepoznati in izbrati pravo računalniško opremo, ustvariti poljubni prostor za shranjevanje, podatkovni center omrežiti, in delo je bilo opravljeno. Skozi čas se je podatkovni prostor z dodajanjem novih "škatel" širil, da je odgovoril na potrebo uporabnika "potrebujem več prostora". Danes pa smo priča številnim možnostim postavitev podatkovnih centrov – od konvergirane infrastrukture, hiperkonvergirane infrastrukture (HCI), javnega oblaka, hibridnega oblaka pa vse do tradicionalne postavitve na lokaciji. Skladno s tem se razvija tudi vloga IT, saj je za izbor prave tehnologije, ki bo ustrezala prav vam, treba pogledati malce bolj daleč v prihodnost, predvideti potrebe razvoja vaše IT-infrastrukture in jih uskladiti s strategijo podjetja. Kaj bi radi hranili? Zakaj hraniti prav te podatke – kaj želite od njih? Koliko bo rasla vaša ekipa? Kaj pa širjenje portfelja? Bo vaš nakup še ustrezal potrebam čez šest mesecev? Za lažje načrtovanje in odgovore na zgornja vprašanja S&T strokovnjaki svetujejo, da pri odločanju za postavitev ali prenovo sledite petim ključnim korakom.

Če želite podatke uporabljati v poslovne namene, potrebujete dober podatkovni center.
Če želite podatke uporabljati v poslovne namene, potrebujete dober podatkovni center.FOTO: Dreamstime

5 ključnih korakovdo modernega podatkovnega centra.

Z eksponentno rastjo informacij raste tudi potreba po avtomatizaciji in potreba po uporabi podatkov v poslovne namene. Za to pa je pogosto potrebna prenova podatkovnega centra.

Kako postaviti oziroma prenoviti moderni podatkovni center, pa je odvisno predvsem od tega, kaj želite od podatkov, kakšna je vaša strategija in kakšne so vaše potrebe. Zato strokovnjaki iz S&T svetujejo, da najprej:

1. Postavite jasne cilje. "Vaš nakup naj ne bo le gašenje požara, ker vam zmanjkuje prostora za shranjevanje podatkov. Razmislite raje, kje vse vam lahko tudi podatkovni center pomaga, da boste svoje delo opravili učinkovitejše. Vaš cilj ob prenovi podatkovnega centra uskladite z vašo poslovno strategijo. Na ta način bo vaša investicija imela bistveno večjo donosnost."

2. Izberite ponudnika, ki razume vaše potrebe in ima izkušnje. "Pri izbiri ponudnika, ki vam bo lahko zagotovil najustreznejšo rešitev, vam svetujemo, da izberete nekoga, ki je podoben projekt že izpeljal pri naročniku vaših dimenzij. Povprašajte po referencah in jih preverite, povprašajte po številčnosti strokovnjakov s področja infrastrukturnih rešitev, ki jih ponudnik zaposluje, saj boste le na ta način lahko prepričani, da bo obljubljeno v ponudbi tudi dostavljeno pri implementaciji rešitve kot tudi kasnejšem vzdrževanju opreme."

3. Skrbno načrtujte. "Projekta se lotite sistematično. Pred nakupom si zagotovite, da od ponudnika pridobite visokonivojski načrt infrastrukture, ki naj bo prilagojen vašim potrebam, zmožnostim in željam. Za pripravo načrta pa je obvezna analiza obstoječega stanja. Na podlagi dobrega poznavanja vaše obstoječe infrastrukture, vaših trenutnih potreb in vaših predikcij za razvoj vam lahko kot ponudnik svetujemo točno tako okolje, kot vam bo najbolj ustrezalo za več kot le potrebe, ki jih poznate danes."

4. Pomislite tudi na "črne scenarije". "Neprekinjeno poslovanje se razume kot sposobnost organizacije, da po incidentu nadaljuje dobavo proizvodov ali storitev na sprejemljivi vnaprej določeni ravni. Nikar ne pozabite, da za vas obstajajo tveganja, ki lahko ohromijo vaše poslovanje. Zato vam svetujemo, da tveganja pravočasno prepoznate, jih z ustreznimi rešitvami naslovite oziroma proaktivno preprečite."

5. Ne pozabite na varnost! "Vaši podatki so vaša edina prava valuta. Na žalost se tega zavemo šele potem, ko se z njimi zgodi nekaj nepričakovanega, npr. kraja, ugrabitev (kriptiranje), (ne)namerno brisanje ali zgolj naravna nesreča (na primer požar). Upraviteljem podatkovnih centrov zato svetujemo, da del sredstev in časa vložijo tudi v zagotavljanje ne le razpoložljivosti, temveč tudi varnosti in zaupnosti podatkov."

 

Zakaj izbrati S&T Slovenija za prenovo podatkovnega centra? 

Široka ponudba strojne opreme: Ponujamo strežniške sisteme za splošna bremena, virtualizacijo, hiperkonvergirane in namenske sisteme.

Širok nabor rešitev: Pri definiranju ustrezne rešitve lahko izbiramo med mnogimi vodilnimi proizvajalci, tipi in modeli sistemov.

Preverjena strokovna podpora: Strokovnost pri izbiri in uvedbi rešitve krepimo s številnimi referencami.

Prilagodljivost: Sisteme lahko ukrojimo po vaši izbiri ali pa se odločimo za vnaprej opredeljene rešitve.

Neodvisnost: Splošni strežniški sistemi so neodvisni glede na izbiro proizvajalca strojne opreme. Pri namenskih strežniških sistemih je treba upoštevati smernice proizvajalcev programske opreme (matrike združljivosti).

 

Namesto fizičnih naprav se raje odločite za virtualizirane in prihranite

Virtualizacija je ena od tehnologij, ki je podjetjem prinesla ogromno izboljšanje izkoriščenosti in upravljanja informacijske infrastrukture ter s tem povezanega znižanja stroškov. Fizično opremo lahko namreč nadomestimo z virtualizacijo pomnilniških sistemov in omrežij. Kaj pa to sploh pomeni? "Če si predstavljamo, da vsaka aplikacija s svojimi specifikacijami zahteva po vsaj en aplikacijski in en podatkovni strežnik, bi za izvajanje osnovnih delovnih procesov že v manjših podjetjih to pomenilo širjenje podatkovnih centrov in vgrajevanje številnih fizičnih strežnikov, ki na daljši rok zahtevajo vzdrževanje, oteženo nadgrajevanje in varnostno kopiranje. Ker pa sistem in aplikacije, ki so nameščeni na fizični strežnik, večino časa uporabljajo le minimalen odstotek virov, ki jih imajo na voljo, se podjetja pogosto odločijo za virtualizacijo svoje strežniške infrastrukture. Virtualizacija je namreč način, ki nam omogoča, da na enem kosu strojne opreme poganjamo več navideznih enot hkrati. Pri virtualizaciji gre torej za nadomeščanje strojne opreme z navidezno oziroma virtualno opremo, kar nam omogoča, da na enem strežniku sočasno deluje več različnih sistemov, ki so med seboj neodvisni. Ti sistemi sami zase ne vedo, saj delujejo znotraj navidezne platforme ali pa na strojni opremi, namenjeni samo njim," so pojasnili pri S&T

Za dober podatkovni center ni treba več kupovati veliko strojne opreme, ki nam bo zasedala ogromno prostora.
Za dober podatkovni center ni treba več kupovati veliko strojne opreme, ki nam bo zasedala ogromno prostora.FOTO: Dreamstime

Ni treba več kupovati mnogo strojne opreme, za katero moramo najti fizični prostor, saj nam ta tehnologija omogoča, da na enem fizičnem računalniku – strežniku deluje več namestitev operacijskih sistemov, v katerih delujejo različni strežniki programi: podatkovni strežnik, poslovni informacijski sistem, proizvodni informacijski sistem, skladiščno-logistični sistem, e-poštni strežnik, datotečni strežnik ... Zaradi koristi virtualizacije danes praktično vse informacijske storitve, ki jih uporabljate pri svojem delu, delujejo na virtualizirani infrastrukturi, bodisi lokalno v podjetju ali v računalniškem oblaku. Virtualizacija je tako postala stalnica zadnjih nekaj let in omogoča boljši izkoristek prostora, a vseeno je potreben razmislek, katere podatke je smiselno hraniti in katere je boljše zavreči. Za vse že kmalu ne bo več prostora.

Prava vrednost podatkov ni v zbiranju in njihovem shranjevanju, temveč analiza in razumevanje podatkov, ki so ključni za poslovanje podjetja.

Tudi pri podatkih je treba ločiti zrno od plevela

Čeprav se zbiranje in shranjevanje podatkov dandanes odvija "virtualno" oziroma elektronsko, pa to ne pomeni, da je prostor, ki ga imamo na voljo zanje, neomejen. Podatki v resnici pomenijo strošek za podjetje. Pridobivanje, prenos, hramba, obdelava – vse to stane. Torej, tako kot v vsakdanjem življenju ne kopičimo stvari, papirjev in beležk vsepovprek, saj bi se morali iz leta v leto seliti v večje stanovanje ali hišo, tako moramo biti tudi glede kopičenja podatkov v poslovnem svetu racionalni in organizirani. "Zato je potreben razmislek o tem, kateri podatki so resnično ključni in lahko dodajo vrednost. Podjetja morajo najprej prepoznati, kateri podatki predstavljajo konkurenčno prednost podjetja in na njih graditi. Hramba in obdelava vseh možnih podatkov sta nesmiselni in neučinkoviti," pravijo v S&T. Strokovnjaki zato podjetjem svetujejo, da pri odločanju za napredno obdelavo podatkov začnejo na manjšem, obvladljivem vzorcu, ki se vrti okoli ključne dejavnosti podjetja.

Boljši vpogled in razumevanje delovanja pri obdelavi velike količine podatkov lahko podjetjem pri uspešnem poslovanju pomagata na več načinov. Eden od teh je, da lahko pravočasno prepoznamo nepravilnosti pri delovanju ter tako zagotovimo bolj zanesljivo in predikativno vzdrževanje. Drugi vidik je, da nam boljše razumevanje podatkov omogoča bolj zanesljivo napovedovanje poslovanja. Bolj kot imamo zanesljive podatke, bolj zanesljivo je naše odločanje.

Sponzorirana objava