BANKE

Banke propadle, bankirji pa v zaporu!

Natisni47
Se še spomnite Islandije, države, ki je leta 2009 bankrotirala? Danes sodi med najbolj perspektivne države z nadpovprečno rastjo in lepo prihodnostjo.

Del prebivalstva v Islandiji še vedno živi v težkih razmerah, a stanje se izboljšuje.
Del prebivalstva v Islandiji še vedno živi v težkih razmerah, a stanje se izboljšuje.FOTO: Reuters

Leta 2009 so šli Islandci na ulice. V parlament so letele kocke, ulice so gorele, banke so propadle, islandska krona je devalvirala. Uničilo jih je 85 milijard dolarjev dolga.

Toda konec leta 2008 se je v resnici začela islandska zgodba o uspehu. Islandci so pustili, da se je vrednost njihove valute znižala, banke so propadle in delno prešle v državno last. Začeli so z odpisom dolgov. Kar četrtini prebivalcev so zmanjšali ali odpisali dolg, kar znaša kar 13 odstotkov islandskega BDP. Tiskovni predstavnik ene izmed islandskih bank Kristjan Kristjansson meni, da so odpisali dolgove v vrednosti kar 1,6 milijarde dolarjev, kar je več kot 5.000 dolarjev na prebivalca.

Odgovorne za propad ekonomije so postavili pred sodišče. Obtožili so 90 ljudi, še dodatnih 200, med drugim tudi direktorje treh največjih islandskih bank, pa čaka kazenski postopek. Predsednik Islandije Grimsson je za Bloomberg povedal, da je razlika med Islandijo in drugimi državami, ki se spopadajo s krizo, v tem, da so Islandci pustili, da banke propadajo. ''To so zasebne banke in mi pač nismo vlagali dodatnega denarja v njih, da bi lahko naprej rasle. Država ni nosila odgovornosti za propad bank,'' je še povedal v pogovoru.

Islandija je po podatkih OECD lansko leto zabeležila 2,9-odstotno rast, v naslednjih dveh letih pa naj bi po ocenah imeli 2,4-odstotno rast, kar je veliko več, kot pa jo imajo države evroobmočja, za razliko od drugih držav pa njihovi ratingi pri agencijah rastejo.

Spremljajte nas na Facebooku!